perjantai 26. huhtikuuta 2013

Android-puhelimet muuttuivat nanosatelliiteiksi

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA laukaisi sunnuntaina kolme matkapuhelinta avaruuteen testatakseen niiden kelpoisuutta toimia satelliitteina.

NASAn laukaisemat matkapuhelimet ovat Google Nexus One -merkkisiä, joihin on lisätty ylimääräiset litium-ioni akut ja tehokkaammat lähettimet. Lisäpotkua lähettimiin kaivataan kun avaruudessa ei tukiasemia juuri ole. Puhelimet on koteloitu paksuihin lisäkuoriin, jotta ne kestäisivät tutkimuksen ajan matkallansa. Nämä nanosatelliitit kiertävät maata noin 230km korkeudessa ja tulevat palaamaan ilmakehään puolentoista viikon sisällä. Palatessaan satelliitit palavat ilmakehässä, joten laitteistoa ei ole mahdollista käsitellä kokeen jälkeen. Puhelimet lähettävät kuitenkin keräämänsä datan ennen tuhoutumistaan. Data sisältää kuvia avaruudesta ja viestejä laitteiston toiminnasta ja kunnosta.

Tiedemiehet haluavat tutkimuksellaan saada selville onko matkapuhelimista korvaamaan perinteisiä satelliitteja ja mihin kaikkeen puhelimet avaruudessa kykenevät. Osatavoitteena on myös saada selville voisiko puhelimia käyttää tehokkaampien satelliittien ohjausyksiköinä.

Matkapuhelimet sisältävät jo monia järjestelmiä, joita satelliiteissa tarvitaan. Keskiverto puhelin sisältää tätä nykyä nopean prosessorin, joustavan käyttöjärjestelmän, lukuisia sensoreita, korkealaatuisen kameran, GPS-sirun ja useita lähettimiä. Tästä johtuen näiden kolmen satelliitin tarvikekustannukset jäivät 3500 ja 7000 dollarin välille.

"On aina hienoa nähdä avaruusteknologiaprojektin pääsevän kiertoradalle, se on äärimmäinen testauspaikka uusille ja innovatiivisille tulevaisuuden avaruusteknologioille" sanoo Michael Gazarik, joka on NASAN avaruusteknologian apulaisjohtaja. "Älypuhelimet tarjoavat runsaasti potentiaalia ja kykyä pienille, halvoille ja voimakkaille satelliiteille, joita käytetään ilmakehän ja maan tutkimiseen, viestintään ja muihin avaruudesta käytettäviin sovelluksiin. Ne voivat mahdollistaa kokonaan uuden sukupolven, joka käyttää avaruutta kaupallisesti, akateemisesti ja siviilikäytössä."

LÄHDE: TechHive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"