maanantai 14. lokakuuta 2013

Google antaa profiilikuvasi sekä nimesi Adwords mainoksiin

Google ottaa käyttöön “jaetut suositukset”-ominaisuuden joka hyödyntää käyttäjiensä profiilikuvia ja muuta julkista sisältöä, nyt kuvasi sekä arvostelusi saattaa näkyä muun muassa Adwords mainoskampanjoissa nimesi kera.

Jo aikaisemmin Google Play kaupassa on näkynyt kasvokuvia sekä nimiä +1 merkintöjen yhteydessä sekä myös Googlen hakutuloksissa joten tältä osalta mitään uutta ei todellisuudessa ole tapahtunut sovelluskaupassa.

Uutta on se että samankaltaiset +1 pisteet näkyvät myös muualla kaupassa kuten Play musiikissa ja Googlen Adwords -mainoskampanjoiden ylläpitäjät voivat hyödyntää näitä arvosteluita omissa mainoksissaan melko paljastavasti.

Google on vienyt +1 merkintöjä myös muihin palveluihin kuten Maps -karttapalveluun jossa näkyvät käyttäjien arvostelut eri paikoista kuten ravintoloista, nämä tiedot taas ovat varmasti haluttua tavaraa kyseisten paikkojen mainostajissa ja nyt ne saadaan uuden palvelun myötä näkyviin mainokseen, arvostelun tekijän nimen ja kuvan kera.

Googlen tiedotteesta lainattua joka kertoo mistä on kysymys:

“Jos haet esimerkiksi italialaista ravintolaa, saatat nähdä lähistöllä sijaitsevan ravintolan mainoksen sekä ystäväsi antaman myönteisen arvion. Tai voit huomata Google Play -palvelussa, että toinen ystäväsi on antanut uudelle kappaleelle tai levylle +1-merkinnän.”

Google rajoittaa kuitenkin kuvien, nimien ja julkisten arvosteluiden ilmoitusnäkymiä alle 18-vuotiailta käyttäjiltä niin että niitä ei näytetä laisinkaan Adwordsissa, myös muut käyttäjät voivat irtisanoutua tämän asetussivun kautta. (huomaa että asetus on päällä oletusarvoisesti)

Se että käyttäjä on itse julkisesti ladannut profiilikuvansa palveluun ja kirjoittanut suosituksia ja arvosteluita palveluista, ohjelmista, ravintoloista ja muista asioista tarkoittaa yleensä sitä että ne halutaan myös antaa julkisesti esille mutta tässäkään vaiheessa käyttäjä ei ehkä tule ajatelleeksi sitä että ne voivat päätyä julkiseen maksettuun mainokseen näkyville.

Ongelma kuitenkin taitaa enemmän olla siinä että että Google antaa käyttäjiensä nimet mainostajien käyttöön, eikä niinkään se että mahdollisimman monelle tarkoitettu arvostelu saa näkyvyyttä. Parempi ehkä olisikin että Google miettisi vielä uudelleen nimien julkaisua sillä tavoin että se näkyisi vasta kun hakija itse painaa arvosteluun menevää linkkiä. Googlella on on vielä aikaa uudelleen suunnitteluun sillä jaetut suositukset -ominaisuus otetaan käyttöön vasta 11. marraskuuta lähtien.

Google käyttää vain julkisia tietoja, mikäli käyttäjä ei ole jakanut arvostelua, paikkatietoa tai kuvaa julkiseksi ei sitä myöskään tällöin käytetä.