tiistai 3. kesäkuuta 2014

Apple julkaisi tuoreet versiot käyttöjärjestelmistään

Apple julkaisi eilen illalla uudet versiot käyttöjärjestelmistään WWDC kehittäjätapahtumassaan. Uusi OS X Yosemite keskustelee saumattomasti iOS 8 mobiilikäyttöjärjestelmän kanssa.

Applen WWDC jäi kuitenkin melko vajaaksi koska yhtiön kärkihenkilöt eivät puhuneet mitään tulevista laitejulkaisuista kuten iPhone 6:sta.

OS X  Yosemite muistuttaa entistä enemmän iOS:n käyttöliittymää omaksuen samankaltaiset ohjelmakuvakkeet sekä läpinäkyvyyden, tosin läpinäkyvyys elementti muistuttaa enemmänkin Windowsia, se jopa vaihtaa Windowsin kaltaisesti automaattisesti taustakuvan mukaan ikkunoiden kehysten väriä.

OS X Yosemite ruutukaappaus

Puheluiden hallintaa verkon yli:

Käyttöjärjestelmiin tapahtuvat muutokset ovat melko hillittyjä paitsi että nyt OS X:ssä voi vastata iPhonen puheluihin ja jopa soittaa niitä, siis tavallisia GSM-puheluita? Kyllä. Myöskin tekstiviestien lähetys ja vastaanottaminen onnistuu samaa tekniikkaa hyväksi käyttäen työpöytä versiolla, vaatimuksena on toki että laitteet ovat kytkettynä samaan WLAN-verkkoon.

iPhone puhelut muihin laitteisiin

Sama toiminto löytyy myös iPadeista iOS 8 päivityksen jälkeen, joten pian myös iPadia voi käyttää puhelimena jos taloudesta löytyy jo iPhone.

Yhtenäisyyttä tekemiseen:

Käyttöjärjestelmät osaavat keskustella keskenään myös siten että esimerkiksi sähköpostin kirjoittamista voi jatkaa toisella jos tilanne sitä vaatii, suoraan ilman että sähköposti tarvitsisi ensiksi tallentaa luonnoksena.

Uusi ilmoituskeskus:

Kuten myös iOS 8 myös OS X on saanut uuden ilmoituskeskuksen uudenlaisine ilmoituksineen. Nyt ilmoituskeskukseen voi lisätä kolmannen osapuolen widgettejä jotka kertovat vaikkapa urheilu-uutisia suoraan ilmoituskeskuksesta käsin.

OS X Notification Center

Käyttöjärjestelmään on tullut toki paljon enemmänkin uutuuksia joiden kehitystä voi seurata Applen luomasta OS X Yosemiten esittelysivun kautta.

Hieman kasin uutuuksista:

Leijuvat päät:

iOS 8:issa on myös muutamia kummallisuuksia, esimerkiksi silloin kun käyttäjä haluaa nähdä kaikki avoimet sovelluksensa, tulee samaiselle näytölle nyt muutama eniten käytettyä kontaktia näkyville, se miten se nyt muka helpottaa yhtään mitään ja sopiiko kontaktit käynnissä olevien sovellusten listan päälle onkin sitten seuraava kysymys?

Naamat sovellusten yllä

IOS 8 ei siis myöskään tuo, ainakaan vielä ohjelmien yhtaikaisen sulkemisen mahdollistavaa painiketta, kontaktilistan päät ovat tärkeämpiä.

Applen kummallinen omistautuminen sähköpostiin kummastuttaa hyvin paljon. Sähköposti kun ei ole enää ollut monelle pitkään aikaan se käytetyin sovellus jonka avulla jaetaan kuvia ystävien ja perheen jäsenten kesken, sen paikan ovat ottaneet pilvipalvelut sekä sosiaalinen media.

Uudet interaktiiviset ilmoitukset:

Perinteisesti kun iOS ilmoittaa käyttäjälleen vaikkapa uudesta iMessage viestistä, vie ilmoituksen klikkaus käyttäjän iMessage sovellukseen, nyt viesteihin voi vastata suoraan ilmoituksesta ja käyttäjän ei siten tarvitse poistua juuri sillä hetkellä päällä olevasta sovelluksesta.

Toinen esimerkki on vaikkapa kalenteriin tulleen kutsun hyväksyminen tai kieltäytyminen suoraan ilmoituksesta käsin.

Interaktiiviset ilmoitukset toimivat myös lukitusruudusta käsin ja varsinkin kalenteri-kutsut tulevat keskelle ruutua isoksi valikoksi (hyväksi, kieltäydy) joka hoidetaan sormea heilauttamalla vastaukseen päin, ei ehkä paras idea lukitusruudulle?

Perheenjäsenten ostokset hyväksyttävä “master-laitteella”:

Apple on maksanut suuren summan vanhemmille joiden lapset ovat tehneet joko omillaan tai vanhempien omilla iOS-laitteilla pelien ja ohjelmien sisäisiä ostoksia luvatta.

Nyt yhtiö on keksinyt yhden keinon jolla tämän voisi estää tai ainakin rajoittaa, kaikki perheen iOS-laitteet tai Apple ID tunnukset liitetään iCloudissa yhteen ja niille luodaan erilaisia oikeuksia kuten lupa käyttää perheen luottokorttia, kun luottokorttia käytetään tulee yhteen laitteeseen, joka on perheen vanhemmalla pyyntö jolla toisen perheen jäsenen ostoksen voi joko hyväksyä tai estää ja jos päätökselle ei ole juuri sen saapumisen aikaan aikaa, voi päätöksenteon asettaa myöhemmälle ajan kohdalle.

Perhetoiminto ei jää kuitenkaan vain tilaustenhallintaan vaan perheenjäsenten kesken voi luoda oman yksityisen muistilistan, jakaa kalenterimerkintöjä ja tiedostoja kuten kuvia.

Sormenjälkitunnistin kolmannen osapuolen sovelluksiin:

Monet kehittäjät ovat toivoneet saavansa oikeudet iPhone 5S:än mukana tulleeseen sormenjälkitunnistimeen ja nyt Apple on vastannut heidän toiveisiinsa, jatkossa ohjelmiin voi luoda toiminnolle tuen jonka avulla käyttäjä voidaan tunnistaa ohjelman eri käyttövaiheissa.

Sormenjälkitunnistimen dataa ei kuitenkaan paljasteta Applen mukaan koskaan sitä pyytävälle ohjelmalle vaan keskustelu käy suoraan prosessoritasolla joka kertoo ohjelmalle tarkistuksen vastauksen, ei muuta. Sormenjälkidata ei Applen mukaan kulkeudu koskaan laitteen prosessorin ulkopuolelle.

Oma näppäimistösovellus:

Monet käyttäjät ovat vuorostaan toivoneet Applen avaavan iOS:ää sen verran että sille saisi tehty oman näppäimistösovelluksen joka toimisi Applen näppäimistön tavoin, missä vain ohjelmassa. Apple kuunteli ja toteutti toiveen ja näppäimistön voi valita jatkossa itse App Storesta.

Apple mainitsee että se suojelee käyttäjiään muun muassa keyloggereilta ja estää käyttäjien näppäilyjen menevän itse näppäimistösovelluksen ulkopuolelle, tosin käyttäjä voi itse päättää haluaako hän antaa omalle custom-näppäimistölleen oikeudet tallentaa näppäilyjään verkkoon, esimerkiksi paremman automaattisanaston luomiseksi.

iPad 2 tuettuna mutta ei iPhone 4:sta:

iOS 8 tuki löytyy alla olevan kuvan laitteisiin

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

iOS 8 tulee saataville joskus syksyllä ja lisätietoja siitä voi lukea Applen esittelysivulta.

Kummallisia värinöitä WWDC:n keynoten jälkeen:

Varsinkin iOS:n kohdalla vaikuttaa siltä että Apple nostaa palvelunsa vain kilpailijoidensa tasolle, tarkoittaen sitä että toiminnot löytyvät jo muista järjestelmistä, nyt myös Applelta. Esimerkiksi päivitetty iCloud tukee jatkossa kaikkia tiedostoja ja tarjoaa samat toiminnot kuin esimerkiksi Google Drive tai Microsoftin Onedrive.

Uuden iCloud Driven ansiosta myös dokumentteja voi jatkaa ja jakaa eri järjestelmille. Windowsille ei kuitenkaan ole tulossa omaa ohjelmaa, vaan siellä täytyy turvautua iCloudin verkkosovelluksiin jos iCloudissa olevia tiedostoja haluaa muokata.

Apple ehkä hieman ajastaan jäljessä:

Apple luottaa mitä ilmeisemmin kovasti edelleen sähköpostiin, vaikka samalla muut yhtiöt ja palvelut ovat povanneet palvelun kuolemaa ihmisten perinteisenä kommunikointivälineenä. Apple julkaisi omaan Mail-sovellukseensa erilaisia uusia toimintoja joiden avulla esimerkiksi kuvien lähettäminen sähköpostitse helpottuu siten että lähetetty kuva saa viestissä pääosan.

Yhtiö jaksoi demota sähköpostitoimintojaan melko pitkän tovin, Applen Craig Federighi oli ainakin innoissaan kun pääsi esittelemään Mailin kautta lähetettäviä kuvia. Yleisö oli suorastaan ihmeissään siitä miten paljon Apple on panostanut sähköpostiinsa, kun ei sitä kuitenkaan enää moni käytä siihen tarkoitukseen kun Applella luullaan, moni on siirtynyt jakamaan kuvat pilvipalveluista ja sosiaalisen median kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"