perjantai 21. marraskuuta 2014

Androidin salaus hidastaa laitteita dramaattisesti

Google Nexus 6AnandTech testasi Googlen tuoreen Nexus 6 älypuhelimen aikaisemmin ja jo tuolloin testaaja ihmetteli kuinka laite vaikutti hitaammalta kuin aikaisempi Nexus 5 tietyissä tehtävissä, nyt hidastelun syy on selvinnyt.

Google on päättänyt että kaikissa laitteissa joissa tulee Android 5.0 Lollipop valmiiksi asennettuna, on siinä myös tiedostojärjestelmän salaus oletuksena päällä.

Googlen Nexus 6 puhelin toimitetaan suoraan tuoreimmalla Androidilla ja siten myös siinä on tiedostojärjestelmän suojaus oletuksena päällä, tämä toki tekee laitteesta turvallisemman mutta ilmeisesti myös hitaamman.

AnandTech sai käsiinsä Nexus 6:den Lollipopista version jossa kyseinen salaus ei ole oletuksena päällä ja ajoi sillä että salatulla Nexuksella suorituskykytestejä joista selvisi että salaus hidastaa laitteen tiedostojärjestelmän kirjoitus- ja lukutoimintoja testeistä riippuen jopa 50 - 80 prosenttia verrattuna salaamattomaan laitteeseen.

Katso jutun lähteestä loput testitulokset

Tällä hetkellä Nexukseen ei ole mahdollista virallista tietä saada salaamatonta versiota tuoreesta Androidista, siihen on kuitenkin kehitteillä epävirallisia versioita joiden toimivuus on aina hieman kyseenalaista.

Edulliset älypuhelimet mietittävä uusiksi:

Tulevaisuudessa suurempi osa uusista puhelimista toimitetaan Android 5.0 Lollipop käyttöjärjestelmällä varustettuna joten salauksen aiheuttama suorituskyvyn aleneminen on myös näiden laitteiden ongelmana. Ongelma on varmasti vakavin edullisissa älypuhelimissa joissa ei yleensä käytetä tehokkaimpia komponentteja.

Suorituskyvyn aleneminen vielä liikaa suurelle yleisölle:

Suojaus on toki periaatteessa hyvä asia mutta useinkaan puhelimilla ei säilytetä kovinkaan arkaluontoisia tiedostoja, siksi monet käyttäjät ovat testin jälkeen toivoneet saavansa salauksen puretuksi koska katsovat sen olevan tarpeeton.

Monet toivovatkin nyt että Google miettisi uudelleen salauksen oletusasetukset ja antaisi käyttäjän itse päättää ottaako salauksen käyttöön vai ei.

Vaikka ei ottaisikaan lukitusnäyttöä käyttöön, ei salausta pureta:

Androidin salaus perustuu lukitusnäyttöön ja siihen syötettyyn salasanaan, mikäli käyttäjä ei kuitenkaan halua ottaa lukitusnäyttöä käyttöönsä, menettää hän salauksen tuoman lukkosuojan mutta ei kuitenkaan itse kryptausta joka on tiedostojärjestelmän suorituskyvyn alenemisen varsinainen syypää.

Tiedostojärjestelmä on edelleen suojattu mutta siinä olevat tiedostot ovat auki ulkopuolisille vaaroille, vain salasana pystyy tekemään kryptauslukosta lukitun.

LÄHDE: Anandtech

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"