tiistai 24. marraskuuta 2015

kuka muistaa Superfishin? Dell toimitti kannettaviinsa samankaltaisen sertifikaatin

kuka muistaa Superfishin? Dell toimitti kannettaviinsa samankaltaisen sertifikaatinTietotekniikkavalmistaja Dell on tehnyt Lenovot ja toimittanut sen kannettaviin tietokoneisiin joko oletuksena tai ohjelmistopäivityksen kautta sertifikaatin joka avaa tietokoneen salatun tietoliikenteen.

Tämänkaltaiset juuritason sertifikaatit eli varmenteet ovat eräänlaisia ohjelmia joita hyödyntämällä vakoilija pääsee käsiksi esimerkiksi normaalisti salattuun tietoon, kuten vaikkapa salattuun tietoliikenteeseen.

Sertifikaatin avulla on mahdollista ujuttautua salatun tietoliikenteen väliin ja kaapata se selväkielisenä, sillä SSL ei ymmärrä väliin tullutta vakoilijaa.

Dellin koneissa on eDellRoot niminen sertifikaatti joka jo nimensä ansiosta vaikuttaa melko epäilyttävältä ja se tekee juurikin saman tempun kuin mitä Lenovo valmistama Superfish ohjelma teki luomallaan varmenteellaan.

Asiakaspalvelukokemuksen parantamista:

Dell ilmoitti varmenteen tultua julki että kyse on asiakaspalvelukokemuksen parantamiseen tähtäävästä toiminnosta, on  kuitenkin hyvin vaikea keksiä mihin asiakaspalvelija tarvitsee salattua tietoliikennetietoa kun neuvoo kuluttajaa?

Varmenteen avulla asiakaspalvelija olisi saanut nopeasti tietoon tietokoneen mallin?!?

Puhdistuspäivitys saatavilla:

Dell toimittaa uuden softapäivityksen tänään Dellin Windows koneisiin joka poistaa varmenteen.

Muutama asiasta kiinnostunut hakkeri on tehnyt verkkoon sivun joka tarkistaa nopeasti onko laitteellasi kyseinen varmenne vielä olemassa, täältä pääset tarkistamaan oman järjestelmäsi.

Välttyä voi vain asentamalla käyttöjärjestelmä puhtaasti itse:

Paras keino välttyä tämän kaltaisilta tietoturvauhilta on asentaa käyttöjärjestelmä itse, puhtaalta levyltä joka tulee käyttöjärjestelmän kehittäjältä suoraan.

LÄHDE: tivi

Jolla yrityssaneeraukseen

Jolla yrityssaneeraukseenSuomalainen mobiililaite/ohjelmistokehittäjä Jolla on ajautunut talousongelmiin ja lomauttaa henkilöstöään.

Jolla on nyt vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa, yhtiö on toiminut lähes yksinomaan ulkopuolisen rahoituksen turvin.

Ongelmat alkoivat kun eräs rahoittaja ilmoitti ettei se pysty valmistelemaan rahoituspäätöstään marraskuussa, kyse olisi ollut kahden erän rahoituksesta jotka olisivat tapahtuneet marras- joulukuussa, nyt päätöstä jäädäänkin odottelemaan joulukuulle.

Jolla on hakeutunut yrityssaneeraukseen jotta saisi hieman hengähdystaukoa päälle puskevista kuluista. Yhtiön kassa on tällä hetkellä nollissa ja lomautuksiin joudutaan yksin tämän vuoksi, Jolla lomauttaa 70 työntekijää ja jos rahaa tulee niin määrä jää pienemmäksi.

Kassa on nollissa koska Jolla ei ole onnistunut myymään tuotteitaan, mielenkiintoa maailmalta on kyllä tuotteita kohtaan kuultu mutta ilmeisesti tuotot ovat olleet +-0 luokkaa ellei jopa selkeästi miinuksen puolella.

Jolla taistelee nyt olemassa olostaan tosissaan, toiveena on että yhtiö saisi lisärahoitusta joulukuussa jonka turvin toimintaa voitaisiin jatkaa ainakin siten että toiminta voitaisiin ajaa järkevästi alas.

Tabletin toimitusvaikeudet jatkuvat entisestään:

Jollan tabletti on jo aikaisemminkin kärsinyt viivästyksistä sen valmistuksen aikana mutta nyt viivästykset ovat liittyneet perinteisiin toimituksiin, nyt kuitenkin vaikuttaa siltä että toimitukset viivästyvät entisestään sillä yhtiöstä ilmoitetaan toimituksien olevan kokonaan jäissä.

Ongelmat koskevat yksinomaan laitteen ennakkotilaajia jotka ovat myös maksaneet laitteensa etukäteen, etukäteen on maksettu yhteensä 12 000 tablettia ja lokakuun aikana  niistä saatiin toimitetuksi vain kourallinen.

Vaikka yhtiö on nyt taloudellisissa vaikeuksissa tulee yhtiö toimittamaan ennakkotilatut kappaleet, toisen erän toimituksista ei yhtiön viestintäjohtaja Juhani Lassilla uskalla antaa aikataulua, sillekin on tosin tehty jo suunnitelmia.

Mikäli Jolla ajautuu lopulta konkurssiin eikä sitä sieltä enää kukaan ole nostamassa niin kuinka käy Sailfish käyttöjärjestelmälle?

Sailfish OS on Androidin tapaan osittain avointa lähdekoodia joten versioita siitä tullaan ehkä näkemään myös tulevaisuudessa, ongelma ehkä enemmänkin tulee nykyisten laitteiden erittäin lyhyestä elinajasta.

Nyt tablettinsa saavat eivät hirveämmin tule juhlimaan laitteestaan mikäli järjestelmään kirjautuminen ei enää onnistu tai jossa ohjelmistopäivitykset lakkaavat toimimasta koska Jollan palvelimet ajetaan alas.

Sailfish OS kehittyy kokoajan mutta se on tälläkin hetkellä vielä hieman rikki, esimerkiksi moniajo tökkii tietynlaisten sovellusten kanssa, lasten tauteja on siis edelleen.

Vaikka järjestelmän kehitystyö jatkuukin varmasti ilman Jollaa, niin se kuinka päivitykset saadaan nykyisiin laitteisiin on kysymysmerkki, paitsi tietenkin päivitykset voidaan ainakin aluksi ajaa laitteisiin perinteisesti flashauksella.

SailFish OS saattaa jäädä nörttien leluksi tulevaisuudessa, sen pystyy asentamaan jo nyt erilaisiin Android pohjaisiin laitteisiin joten Jollan omia laitteita sen pyörittämiseen ei tulla vaatimaan.

LÄHDE: Helsingin Sanomat

maanantai 23. marraskuuta 2015

Fallout 4 saattaa rikkoa tallennuksesi, jos käytät konsolikomentoja

Fallout 4 saattaa rikkoa tallennuksesi jos käytät konsolikomentojaBethesdan viimeisin menestyspeli Fallout 4 tuli äskettäin myyntiin ja se on ollut heti menestys. Pelin PC-versiossa piilee silti ongelma joka liittyy sisäisen konsolin käyttöön.

Eräs fani kysyi Twitterissä kehittäjiltä tuleeko pelikonsoliversioon koskaan saataville PC-peleistä tuttua komentotilaa eli konsolia?

Bethesdan markkinointipäällikön Pete Hinesin vastaus kysymykseen oli varsin odotettavissa mutta lisäys PC-versioon ei ollut: "Ei, konsolin käyttö ei ole suositeltavaa PC:ssä, eikä sen kaltainen toiminto ole sallittua konsolipeleissä muutenkaan." -kuului Hinesin vastaus.

Koska vastaus herätti lisäkysymyksiä, kuten miksi ei? niin Hines jatkoi että konsolikomennot saattavat sekoittaa pelin tallennukset.

Hines ei ole kertonut mitkä komennot saattavat rikkoa tallennuksen tai ylipäänsä mitään muutakaan teknisempää tietoa väitteensä tueksi.

fallout4 konsoli (etualalla)

Käytä komentoja vastuullisesti:

Yleisenä vinkkinä kaikille konsolikomentoja tukeville peleille ja niiden pelaajille ehdotankin että mikäli esimerkiksi kuolemattomuuskoodit, rahakoodit ja muut koodit ja komennot kiinnostavat, kannattaa niiden käytölle tehdä erillinen peliprofiili tai pelitallennus, näin ei sekoita niin sanottua normaalia peliään.

Video: Uudet Lumiat tukevat USB OTG:ta

Video - Uudet Lumiat tukevat USB OTG:taWindows Central kokeili uusimman Lumian eli 950:n kanssa kuinka sen USB OTG-tuki toimii käytännössä. Hieman toiminnossa on vielä  bugeja mutta se johtunee Windows 10 käyttöjärjestelmästä.

Videolla nähdään kuinka Microsoftin uutukaiseen laitetaan erilaisia laitteita kuten muistitikkuja, muistikortinlukijoita sekä hiiri ja miten ne toimivat älypuhelimessa.

 

Kuten videolla nähtiin, ongelmia tulee hiiren kanssa vielä ja huomautettiin että näppäimistön liittäminen aiheuttaa saman virheen. laite toimii aluksi hyvin mutta lyhyen ajan kuluttua käyttöjärjestelmä jumiutuu ja puhelin täytyy käynnistää uudelleen.

Puhelimen USB-liitin on toteutettu USB-C liittimellä joten väliin tarvitaan adapteri joka muuttaa liittimen perinteiselle USB:lle sopivaksi ja siten nykyisten laitteiden lisääminen onnistuu.

USB On The Go, eli OTG toiminto on varmasti mielenkiintoinen lisäys Windows puhelimiin.

LÄHDE: Windows Central

Googlen Hangouts ei vaadi enää Google-tiliä

HangoutsGooglen viestintäsovellus Google Hangoutsiin voi jatkossa pyytää käyttäjiä jotka eivät omaa Google-tiliä tai Google Apps-tiliä.

Toiminto ei kata ainakaan vielä normaalia Google Hangoutsia vaan se on tarkoitettu ainoastaan Google for Work -asiakkaille kuten yrityksille tai yhdistyksille, uuden ominaisuuden myötä yritykset voivat kutsua yhtiön ulkopuolisia ihmisiä esimerkiksi videopalavereihin, ilman monimutkaista tunnusten luontia ja siitä koituvaa häslinkiä.

Kuinka se toimii?

Käyttäjiä voi pyytää lähettämällä heille kutsulinkin jota klikkaamalla kutsuttu voi asettaa itselleen kutsumanimen tullessaan keskusteluun mukaan, ennen käyttäjältä vaadittiin Google-tiliin kirjautumista.

Kutsu ei rajoitu vain pikaviestittelyyn vaan se toimii  myös videoneuvotteluille joissa voi olla mukana jopa 15 yhtäaikaista osallistujaa.

Kutsuttu asettaa nimensä tai kirjautuu Google tunnuksellaan

Kun kutsuttu on asettanut nimen, tulee hänen vielä erikseen pyytää lupaa päästä keskusteluun, keskustelun ylläpitäjä voi joko hyväksyä tai kieltäytyä päästämästä käyttäjää sisään.

Koska käytettävissä?

Ominaisuutta alettiin viemään käyttöön viime viikolla ja sen luulisi olevan jo toiminnassa kaikilla Google Work tileillä.

LÄHDE: Google for work blog

perjantai 20. marraskuuta 2015

Windows juhlii tänään 30-vuotispäiviään

Windows juhlii tänään 30-vuotispäiviäänTasan 30 vuotta sitten Microsoft julkaisi ensimmäisen Windows version markkinoille.

Windows 1.0 (tarkalleen 1.01) version julkaisupäivämäärä oli 20.11.1985, tuolloin Windows oli jotain aivan muuta kuin nykyaikana, vaikka edelleenkin perusajatus on sama, graafinen käyttöliittymä helpottamaan tietokoneen päivittäistä käyttöä.

 

Microsoft Windows 1.01 graafinen käyttöliittymä

Nykyaikana moni ei edes tiedä kuinka tietokoneita käytettiin ennen graafisia käyttöliittymiä vaikka komentokehote elää ja voi hyvin edelleen, aikanaan se oli ainut vaihtoehto ohjelmien käynnistämiseen ja tiedostojen hallintaan.

Windows kelpasi heti tietokoneiden oletuskäyttöliittymäksi:

Microsoft oli edelleen pieni yhtiö tuohon aikaan mutta jo silloin Windows saatiin muutamien tietokonevalmistajien oletusjärjestelmäksi yhdessä oikean käyttöjärjestelmän eli MS-DOSin kanssa.

Järjestelmävaatimukset melko kevyet:

Windows 1.0 vaati aikanaan allensa vähintään 256 kilotavua keskusmuistia, näytönohjaimen joka kykeni esittämään grafiikkaa, tämä vaatimus näytönohjaimelta ei tuohon aikaan ollut mikään itsestään selvyys kuten nykyisin.

Näytönohjainten sukupolvet olivat tuohon aikaan kaikki vielä hyvin edustettuina nämä olivat CGA kilpailijansa Herculeksen kanssa sekä tuohon aikaan kaikista tarkin EGA, jota Windows 1.01 tuki täydellä tarkkuudella ja väreillään, jos EGA-näytönohjaimen sattui omistamaan, näytti uusi käyttöliittymä varsin terävältä ja hyvältä täydellä väripaletillaan.

Käyttöjärjestelmäksi Windows 1.01 vaati MS-DOSin versiota 2.0.

Windows 1.01 lerppu

Windows 1.01 käyttöliittymä toimitettiin kahdeksalla lerpulla. Lerppu on levykeformaatti joka on nykypäivänä lähinnä muinaisjäänteen asemassa.

Esimerkillinen menestystarina:

Windowsin levinneisyys on ollut mieletön menestystarina, mukaan on mahtunut muutamia huteja mutta markkinat ovat olleet joka tapauksessa hyvin anteeksiantavaisia ja luottaneet siihen että Microsoft korjaa tilanteen, näin on myös käynytkin, esimerkkinä Vista ja Windows 8 joissa kummassakin seuraava versio korjasi pois yleisön suututtaneet ominaisuudet.

Windowsissa on toki edelleen ongelmia korjattavaksi ja se jakaa mielipiteitä nykyään varmasti enemmän kuin alkuaikoina vaikka jo silloin sota Applen kanssa oli melko raakaa ja jopa törkeätä.

On joka tapauksessa ollut hienoa seurata Windowsin ja Microsoftin kehittymistä.

Onnea siis Windows ja Microsoft!

torstai 19. marraskuuta 2015

Poista kuvat tilaa viemästä, tallenna videotervehdys Skypestä

Poista kuvat tilaa viemästä, tallenna videotervehdys SkypestäSkype sekä Google kuvat ovat päivittyneet Android alustalla ja tarjoavat kummatkin hieman uutta. Eivät ehkä suuria mutta sitäkin enemmän hyödyllisiä uusia ominaisuuksia.

Tässä sovelluksien selkeimmät uudet ominaisuudet:

Google Kuvat:

Ohjelman asetukset jonne uusi toiminto on kätkettyOhjelman asetukset jonne uusi toiminto on kätketty

Google kuviin on tullut toiminto joka helpottaa omien valokuvien sekä videoiden hallintaa, nimittäin nyt uusimman version myötä käyttäjä pystyy poistamaan yhdellä napautuksella kaikki ne videot ja kuvatiedostot puhelimesta jotka ohjelma on varmuuskopioinut ohjelman pilvipalveluun.

Nyt kuvia ei tarvitse enää arvuutella ja tarkistella onko kuva varmasti kopioitunut pilveen vai ei, ennen kuin sen uskaltaa poistaa laitteesta levytilaa syömästä.

Skype:

Skypen videotervehdykset voi tallentaa puhelimen galleriaan

Skype päivittyi myös äskettäin ja sen uutena huomion arvoisena ominaisuutena on mahdollisuus tallentaa videoviestit Android laitteen muistiin, näin hauskoja tervehdyksiä ei tarvitse jatkossa enää yrittää kaivaa pikaviestien seasta vaan ne löytyvät kätevästi  Androidin galleriasta.

Tallennukseen pääsee painamalla videokuvaa, toistopainike käynnistää taas videon toiston.

Skypen uusi ominaisuus on käytettävissä vain uusimmassa Android versiossa, ominaisuus varmaankin leviää myöhemmin muille alustoille mutta Microsoft ei ole vahvistanut asiaa sen tarkemmin vielä.

Ohjelmat ovat saatavilla heti Googlen Play sovelluskaupasta ja päivittyvät laitteisiin automaattisesti mikäli käyttäjä on ottanut päivitykset käyttöön.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Asus tuo Chrome OS:n televisioon

Asus tuo Chrome OS:n televisioonTietotekniikkavalmistaja Asus lanseeraa markkinoille Chromebit tikkutietokoneen joka tuo Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmän mihin tahansa HDMI-liittimen omaavaan näyttöpäätteeseen.

Maaliskuussa julkaistu Asus Chromebit saapuu vihdoin markkinoille.

Asus Chromebit CS10 toimintatapa on sama kuin vaikkapa Intelin Compute Stickissä, se laitetaan esimerkiksi television HDMI-liittimeen kiinni ja se on heti käyttövalmis tietokone, joka erikoisesti ajaa Chrome OS käyttöjärjestelmää.

Chrome OS on Googlen kevyt käyttöjärjestelmä joka on tehty erityisesti alustaksi selainpohjaisille verkkosovelluksille, käyttöjärjestelmää pystyy käyttämään toki myös offline-tilassa mutta tuolloin käyttö on hyvin rajoitettua.

Chromebit perustuu ARM pohjaiseen arkkitehtuuriin, siinä on Rockchipin valmistama neliytiminen RK2388 (Cortex-A17) suoritin ja grafiikasta huolehtii Mali-T624 GPU joka on myös prosessorin tavoin neliytiminen. Keskusmuistia tikkuun on mahdutettu 2GB ja sisäistä tallennustilaa 16GB, sisäisen tallennustilan lisäksi tarjolla on kahdeksi vuodeksi 100GB pilvitallennustilaa Google Drivestä.

Chromebitissä on myös yksi USB-portti johon voi liittää vaikkapa USB-hubin jonka avulla laitteeseen voi liittää useampia USB-laitteita. Vaikka Chromebit tukeekin Bluetooth laitteitta (4.0) suoraan on USB-portti varmasti tarkoitettu ennen kaikkea langattoman näppäimistö/hiiren vastaanottimelle. Laite tukee myös langattomia WLAN-verkkoja (a/b/g/n/ac) jonka avulla se saadaan yhdistetyksi internetiin.

Tekniset ominaisuudet ovat periaatteessa riittäviä itse käyttöjärjestelmän pyörittämiseen mutta 2GB keskusmuisti on tässäkin tapauksessa varmasti ongelma, verkkosovellukset syövät muistia rutkasti ja jo yksin verkon selaaminen Google Chrome selaimella on erittäin muistisyöppöä toimintaa tietokoneelle.

Multimedian toistoon käyttöjärjestelmä että Chromebit on taas varmasti erittäin hyvä, tosin noin puolet edullisempi Chromecast tekee myös saman, sillä erotuksella että se tarvitsee usein lähteekseen muita laitteita.

Ei liiemmin liikuteltava:

Tämäkin tikkukone vaatii  ulkoisen virtalähteen joka on omiaan rajoittamaan laitteen siirtelyä sellaisenaan. Chromebit syö virtaa 18 wattia joten virransaamiseksi ei riitä USB-portti ja siksi Asus toimittaa laitteen mukana perinteisen muuntajan.

Ostaja saa valita värin:

Asus toimittaa Chrometikkuaan kahdella eri värivaihtoehdolla, vaikka värillä ei niinkään ole merkitystä koska yleensä liittimet ovat näyttöpäätteen takana piilottaen itse laitteen näkyviltä.

Chromebitin värivaihtoehdot

 

Chromebit on varsin mielenkiintoinen kapistus, IT Paukku koittaa saada härvelin testaukseen mahdollisimman pian.

Hinta & Saatavuus:

Asus toimittaa Chromebittiä Suomeen mutta ainakaan allekirjoittanut ei vielä löytänyt sitä kotimaisista verkkokaupoista, ilmeisesti kuitenkin tulossa pian.

Chromebitin myyntihinnaksi on ilmoitettu  85 dollaria eli noin 79 euroa.

Nyt Google yltää myös mobiilissa Facebookiin sisältöön

Nyt Google yltää myös mobiilissa Facebookiin sisältöönGoogle ja Facebook ovat solmineet keskenään sopimuksen jonka ansiosta Googlen mobiiliversiota käyttävät löytävät sisältöä Facebookista samalla tavalla kuin työpöytäversiossa.

Oletko miettinyt koskaan sitä miksei Google löydä julkisia Facebook päivityksiä kun hakuja tekee mobiilialustalla mutta työpöytäversiosta moiset löytyvät?

Syynä on ollut se että Facebook ei ole sallinut hakujen yltävän Googlen mobiiliversioon kun taas Googlen ja Facebookin aikaisempi sopimus kattoi kuitenkin työpöytähaut.

Tässäkin on kuitenkin kummallinen Facebook vinkkeli, käyttäjällä joka hakuja tekee on parempi olla asennettuna Facebook sovellus, sillä Google hyödyntää ohjelmaa hakujen näyttämiseen, hakutulokset yltävät ohjelman avulla entistä syvemmälle Facebookiin.

Yksityisiä tietoja ei vieläkään hakukone tietenkään löydä mutta julkiset päivitykset, tapahtumat ja ryhmät kylläkin, kuten toki myös suorat linkit julkisiin Facebook profiileihin.

"Sopimukset" arkipäivää:

Tämänlaiset tiedonmyymiset toisille tahoille ovat arkipäivää palveluiden välillä mutta kertoo myös siitä että palvelut ovat melko lailla toisistaan riippuvaisia, tässäkin tapauksessa Facebook saa näkyvyyttä ja Google tarkempaa dataa haettavasta materiaalista on se sitten valokuva, video, henkilö tai yritys.

Nytkin haettavat tiedot Facebookista ovat siis julkisia, eli periaatteessa niiden pitäisi näkyä verkkohauissa muutenkin mutta Facebook pimittää sen sisällä olevan datan ja myy sitä eteenpäin tahoille jotka haluavat sitä hyödyntää tavalla taikka toisella. Yksityistä tietoa Facebook ei ilmeisesti myy mutta hyödyntää sitä todennäköisesti itse omiin, sisäisiin tarkoituksiinsa.

LÄHDE: The Wall Street Journal Tech

tiistai 17. marraskuuta 2015

Terroristijärjestö Isiksellä käytettävissä miljoonien eurojen arvoisia bitcoin-tilejä?

Terroristijärjestö Isiksellä käytettävissä miljoonien eurojen arvoisia bitcoin-tilejä?Hakkeriryhmä Ghost Security Group (Ghostsec) on tutkinut terroristien rahoitusta ja selvittänyt että he käyttävät usein kampanjoidensa rahoitukseen virtuaalivaluuttaa.

Ghost Security Group on terrorismin vastainen  hakkeriryhmä joka on erikoistunut terroristijärjestö Isiksen toimiin verkossa. He väittävät toimivan yhteistyössä muun muassa Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten kanssa tarjoten heille todistusaineistoa jonka avulla terrorismia vastaan voidaan lopulta taistella perinteisiä keinoja käyttäen.

Ryhmä häiritsee Isiksen toimintaa verkossa minkä kerkiää, he muun muassa kaatavat järjestön verkkosivuja, sosiaalisen median tilejä ja keräävät verkossa todistusaineistoa viranomaisille terroristijärjestö Isistä vastaan.

Bitcoineja miljoonien eurojen arvosta, kyse lahjoituksista:

Terroristijärjestö Isis hyödyntää Ghostsecin mukaan virtuaalivaluuttaa sen toteuttamissa hyökkäyksissä.

Newsbtc.com verkkosivusto seuraa Bitcoiniin liittyviä uutisia verkossa ja sai Ghost Security Groupin jäsenen haastatteluun aiheeseen liittyen, haastattelun voi lukea täältä.

Eräs ryhmän jäsen kertoi hieman meneillään olevasta laajasta tutkimuksesta ja samalla ilmoitti että he ovat löytäneet tutkimuksissaan muutaman mahdollisesti Isiksen hallinnassa olevan bitcoin-tilin tiedon joista, yhdessä on jopa 2.8 miljoonan euron arvosta bitcoineja.

Tarkasti ei vielä voida sanoa kuka tilit omistaa mutta ilmeisesti Ghostsec on löytänyt selkeitä viitteitä terroristijärjestöön. Ryhmä ei voi kertoa asiasta tarkemmin koska tutkimukset ovat vielä kesken ja mukana on ilmeisesti tiedusteluviranomaisia.

Rahaa on kerätty näille tileille Tor-verkossa toimivien salaisten verkkosivujen kautta, terroristien toimintaa tukevien on helppo ja melko turvallista siirtää valuuttaa maailmanlaajuisesti näille tileille anonyymisti, tosin pidätyksiä on tehty tältäkin osin jo.

Näillä tileillä olevaa valuuttaa voidaan hyödyntää esimerkiksi aseiden hankinnassa, ylläpidossa ja monessa muussa tarpeessa joita ulkomailla toimivat terroristisolut tarvitsevat toteuttaakseen hyökkäyksiä.

Bitcoin mahdollisesti muutetaan erilaisten verkossa toimivien rahanvaihtopalveluiden avulla oikeaksi rahaksi, tai se tehdään täysin anonyymisti tor-verkossa toimivien "laittomien" vaihtopalveluiden kautta jossa raha toimitetaan siirron jälkeen käteisenä sovittuun paikkaan.

Enemmän terroristijärjestön bitcoinin käytöstä löytyy DW:n jutusta.

Bitcoin anonymiteetti?

Bitcoinin tekninen toteutus perustuu periaatteessa julkiseen anonymiteettiin, kukaan ei tiedä tilin omistajaa tai kuka on siirtänyt bitcoineja kyseiselle tilille, vaikka siirrot ovatkin julkisia ei niiden omistajuudesta ole minkäänlaista merkintää. Enemmän tietoja bitcoinin anonymiteetistä löytyy täältä.

LÄHDE: THN

maanantai 16. marraskuuta 2015

Terroristijärjestöjen rekrytointikanavana Playstation 4?

Terroristijärjestöjen rekrytointikanavana Playstation 4?Belgian sisäministeri Jan Jambon, on ilmoittanut että terroristijärjestöt kuten ISIS, hyödyntävät muun muassa Playstation 4 pelikonsolia etsiessään riveihinsä uusia jäseniä.

Jan Jambon jatkoi Politico lehden jutussa "Playstation 4:n keskusteluja on vaikeampi seurata kuin esimerkiksi WhatsAppia ja muita samankaltaisia sovelluksia".

Playstation Network palveluun kuuluva pikaviestittely ei sinällään eroa muiden konsoleiden tai ylipäänsä sovelluksien vastaavista toiminnoista, viestit myös tallentuvat Sonyn palvelimelle jotta käyttäjä voi nähdä ne myöhemmin muista laitteista, ellei käyttäjä ole niitä erikseen poistanut.

PSN:n kontaktilistat ovat myös tallessa PSN-palvelun sisällä, joten tiedustelun kannalta PSN:n sisällöntutkiminen tuskin on kovinkaan vaativa toimenpide, se vaatii yksinkertaisesti vain tietopyyntöä Sonylta.

Onko sitten niin ettei Sony ole halukas antamaan tietoja ulkopuolisille? Nykyisessä maailmassa tuskin tästäkään on kyse.

Belgian sisäministeri, ei kertonut tarkemmin mistä hän on kuullut kyseisen tiedon ja miten hän pystyi väittämään ettei seuranta Pleikkarin järjestelmistä ole "helppoa", kuinka tiedustelu sitten toimii muissa järjestelmissä?

Jambon väitteet on luettavissa Politico lehden jutusta.

LÄHDE: Ilta-sanomat ( ;P )

Kiristyssofta Linuxissa on liian helppo

Kiristyssofta Linuxissa on liian helppoLinux.Encoder.1 on Linux alustalla leviävä kiristysohjelma, se salaa käyttöjärjestelmän tiedostoja siten ettei niihin pääse käsiksi, purkuavaimen saa maksamalla. Salausohjelma on kuitenkin liian helppo ja uhrin on periaatteessa helppo avata salaus ilman maksua kiristäjilleen.

Kiristysohjelmat ovat tuttua kauraa varsinkin Windows käyttäjille ja ovat olleet toden teolla riesana jo muutaman vuoden.Linux on kuitenkin säästynyt näiltä haitakkeilta paitsi nyt Linux.Encoder.1:sen tultua julki.

Haitake siirtyy järjestelmään muun muassa Magento verkkokauppasovelluksen kautta, uusimmassa kauppasovelluksessa aukko jota Encoder hyödyntää on korjattu ja paikattu.

Kun Encoder.1 pääsee järjestelmään, alkaa se salaamaan järjestelmän tiedostoja ja vaatii käyttäjältä noin 300 euron arvoisen bitcoinin lähettämistä kiristäjille, vastineeksi käyttäjä saa purkukoodin jolla ohjelma purkaa tekemänsä salauksen ja vapauttaa tiedostot.

Lääke olemassa, toistaiseksi:

Jos  Encoder.1:sen uhriksi on joutunut, ei kannata hätääntyä vaan ladata Tietoturvatalo Bitdefenderiltä työkalu joka purkaa salauksen ja poistaa haitallisen ohjelman järjestelmästä.

Siivoustyökalu yksinkertaisesti laskee tarvittavan purkukoodin arvaamalla haitakkeen käyttämän salausavaimen, tämä käy hyvin nopeasti sillä avain ei ole tietokoneelle vaativa operaatio, sen verran heikosta avaimesta on kyse.

Linux.Encoder.1 kehittäjät ovat saattaneet reagoida kuitenkin jo uutisointiin ohjelmansa heikosta avaimesta ja päivittävät kiristäjänsä toimimaan tehokkaammalla avaimella johon Bitdefenderin työkalu ei enää tepsi.

Paras keino suojautua tältä ja monelta muultakin haitakkeelta, niin Linuxissa kuin myös muissa käyttöjärjestelmissä on huolehtia että järjestelmässä ajetaan vain uusimpia ohjelmistoversioita tai ainakin versioita joissa on viimeisimmät tietoturvakorjaukset.

Palvelinten ylläpitäjillä ei yksinkertaisesti pitäisi olla varaa jättää järjestelmiä päivittämättä, se paitsi vaarantaa järjestelmän itsensä niin myös mahdollisesti palveluiden loppukäyttäjät.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Kuka muistaa Betamaxin?

Kuka muistaa Betamaxin?Betamax, tuo karmaisevan videonauhojen standardisodan hävinnyt osapuoli on ollut elossa. kyllä! kasetteja on ollut saatavilla erittäin valikoiduilla markkinoilla ja niitä tulee saamaan vielä maaliskuuhun 2016 saakka. Maaliskuun jälkeen nauhaformaatti saa kuoliniskun.

Kuolinisku tulee tekniikan kehittäneeltä Sonyltä itseltään, Sony ei tee enää tyhjiä betamax nauhoja markkinoille, viimeiset videokasetit toimitetaan tehtaalta maaliskuussa 2016 jolloin Sony sulkee tehtaan joka on valmistanut näitä reliikkejä vuodesta 1975 lähtien.

Syyksi yhtiö ilmoittaa analogisten TV-lähetysten loppumisen, joka ilmeisesti laski betamax nauhojen kysyntää markkinoilla merkittävästi.

Samalla Sony lakkauttaa myös MicroMV-nauhojen valmistamisen, nätä on käytetty lähinnä videokameroissa.

Mitä tulee itse betamax videolaitteistoon, Sony lakkautti niiden valmistamisen vuoden 2002 aikana.

On vielä epäselvää salliiko Sony muiden valmistajien jatkavan kasettien valmistamista tulevaisuudessa lisenssin turvin mutta Sonylta kasetteja ei enää määräpäivän jälkeen saa.

Miksi Betamax ei kelvannut vaikka se oli  ylivertaisesti teknisesti parempi kuin kilpaileva VHS?

Betamax on todettu standardisodan voittanutta VHS-nauhaa ja soittimia selkeästi parempilaatuiseksi mutta kuluttajia tuohon aikaan veti puoleensa edullinen hinta ja pidempi minuuttimäärä kasettia kohden.

VHS-standardin kasetille meni alkujaan 120 minuuttia kuvaa kun betamax jäi vain 60 minuuttiin, myöhemmin kumpikin kasetti mahdutti itseensä useamman tunnin sisältöä mutta betamax oli jo tuolloin kärsinyt liiaksi sekä sen hinta oli edelleen korkeampi.

Betamax nauha ei ollut myöskään yhtä laadukasta kuin VHS, vaikka VHS-nauhakin kuluu, kului betamax huomattavasti herkemmin, tämä oli kova takaisku nauhalle joka oli kalliimpi kilpailijaansa nähden. Tämäkin asia korjattiin myöhemmissä kaseteissa kun taas VHS:n minuuttimäärien lisääntyessä nauha vastaavasti herkistyi.

Betamaxin tekniset ominaisuudet olivat edellä aikaansa, nauha kun ymmärsi sisältönsä laadusta jotain. Betamaxille pystyi tallentamaan pelkästään ääntä ja kun yhtälöstä jätti videokuvan pois, äänenlaatu saatiin paremmaksi, joka oli siis 70-luvun kotivideotekniikaksi melkoisen edistynyttä.

Videontallennuspituudessa oli taas merkitystä lähdeformaatissa, NTSC-laatua saatiin nauhalle vähemmän kuin PAL-formaatissa tallennettua videota, joka johtui astetta paremmasta NTCS-laadusta, nauhoittamisen aikana tallennus ei heikentänyt kuvanlaatua kovinkaan paljon.

VHS-kasetti oli varsin yksinkertainen verrattuna betamaxiin, joka osaltaan varmasti oli myös yksi epävarmuustekijä kuluttajamarkkinoille. Betamax perustuukin suurelta osin Sonyn kehittämiin ammattilaisjärjestelmiin, eikä sitä koskaan oikein saatu kuluttajamarkkinoille sopivaan muottiin.

Vaikka Sony tiputti betamaxia luodessaan monia ammattilaistoimintoja formaatista pois, toimintoja jotka lähinnä liittyivät kasetin ja nauhan fyysiseen laatuun, ei se riittänyt laskemaan kasettien ja tallennuslaitteiden hintaa tarpeeksi.

Näiden ja muutaman muun muuttujan seurauksena betamaxista jouduttiin tekemään epäyhteensopiva ammattilaisjärjestelmien kanssa, joka toisaalta vaikutti enemmänkin rahastukselta mutta laatutekijät olivat tuolloinkin ammattilaispuolella tiukat.

Betamax oli hieno tekniikan taidonnäyte, joka ikävä kyllä lanseerattiin markkinoille väärään aikaan.

LÄHDE: Sony lehdistötiedote (Japaniksi)

Apple Music saapui Androidille

Apple Music saapui AndroidilleApple toivoo saavansa musiikkipalvelulleen enemmän käyttäjiä eikä siten tyydy vain "omiin asiakkaisiinsa". Yhtiö julkaisikin palvelustaan Android version Google Play sovelluskauppaan.

Apple tarjoaa Android käyttäjille myöskin kolmen kuukauden ilmaisen kokeilujakson jonka aikana ohjelmaa ja palvelun toimintoja voi käyttää ilman rajoituksia.

Apple Music on jakanut ihmisten mielipiteitä siitä onko palvelu parempi verrattuna muihin alalla toimiviin palveluihin kuten Spotify, tai siitä onko palvelulle edes tarvetta nykyisessä kilpailutilanteessa jossa jokainen kynnelle kykenevä on perustanut oman klooninsa.

Apple Musicia kantaa joka tapauksessa Apple, nimi joka (ainakin joidenkin mielestä) viestii laadukkuutta ja luotettavuutta. Tästä syystä palvelu voi olla kiinnostava tuote kokeiltavaksi myös muiden kuin Apple käyttäjien mielestä, tähän yhtiö luottaakin ja julkaisi siten kilpailevalle mobiilialustalle oman version palvelustaan.

Musiikkipalvelun saatavuus eri alustoille ei ole kovinkaan kummallista mutta Applen tapauksessa kyse on melkoisen erikoisesta liikkeestä, jota ei ehkä vielä pari vuotta sitten olisi uskaltanut edes ajatella.

Apple on yhtiönä ollut aina kovin itsekeskeinen, sillä on tuotteet ja tuottoisa mobiilialusta, kaikki muu on sille näkymätöntä ja yhden tekevää, on vain yksi, on vain Apple ja nyt sitten ilmeisesti on myös Google ja on myös Android.

Apple Music kokeilussa:

Ohjelman pikainen käyttökokeilu muistutti tavanomaisuudellaan muita alalla jo kauemmin olleita toimijoita ja heidän soitinsovelluksiaan, oikeastaan mitään aidosti uutta Apple Music ei markkinoille tuo.

Sinulle ruutu, listaa maullesi sopivaa musiikkiaUutta ruutu, listaa palveluun saapunutta uutta musiikkia, listaa voi muokata tyylilajeittain

Oma musiikki ruutu, tässä näkyy laitteessa oleva musiikki sekä Apple Musiciin (icloud) tallennettu musiikkiSoittimen ruutu, Tämä ei tarjoa juuri mitään erilaista kilpailevien palveluiden vastaavien kanssa

Tietokoneella käyttäminen tuskaista:

Apple Music ei omaa laisinkaan verkkoselaimella toimivaa versiota, niin OS X- kuin myös Windows koneissa on oltava iTunes -ohjelma jonka kautta palvelua tietokoneella käytetään, tästä syystä esimerkiksi Chromebookit ja Linuxit pysyvät palvelun ulkopuolella.

iTunes riippuvuus on palvelun käytön kannalta varsin vanhanaikainen ja kömpelö tapa huolehtia tietokone -käyttäjien musiikkitarpeista, onneksi meille on parempia palveluita olemassa pilvin pimein, kuten esimerkiksi Google Play Music sekä Spotify.

Rahoja vietiin:

Apple vie lähes kaksi euroa tililtä kun ottaa vastaan "ilmaisen" kokeilun

Allekirjoittanut otti siis vastaan Applen tarjouksen ja päätti kokeilla 3kk kokeilujaksoa, Apple nappaa maksukortilta 1,98€, ainakin hetkeksi todentaakseen maksukortin kelpoisuuden, ilmeisesti pari euroa palautetaan pian katevarauksista tilille takaisin?

Ohjelma ei myöskään hyödynnä Googlen Play Storen maksutoimintoa vaan siinä on Applen oma maksujärjestelmä johon maksukortin tiedot lykätään, tämä on hyvin kummallinen poikkeus Googlen osalta. Joka tapauksessa laskutus alkaa 3kk kuluttua jonka jälkeen Apple ottaa tililtä 9,99€/kk ellei muuta sopimustaan joksikin muuksi, kuten esimerkiksi sellaiseksi joka kattaa koko huushollin käyttäjien tarpeet hintaan 14,99€/kk

iPadilla ja iPhonella käyttöliittymä on myöskin yhtä yllätyksetön kuin Androidillakin, itse asiassa yllätyksettömyys on Applen omilla tuotteilla vielä selvempi kuin Androidilla, musiikkipalvelu kun on naitettu yhteen Musiikkisovelluksen kanssa ja se ei sinällään tarjoa mitään uutta ja ihmeellistä heille jotka ovat musiikkinsa jo sitä kautta kuunnelleet, paitsi tietenkin palvelun omat välilehdet jotka itse asiassa ovat verkkosivuja, miksei tätä voida yksinkertaisesti tuoda verkkoselaimille suoraan?

Sama se, itse en tule tuotetta käyttämään enkä liioin suosittelemaan muille, parempia ja edullisempia palveluita on verkko täynnä, jopa Apple faneille.

maanantai 9. marraskuuta 2015

Huijasiko AMD ytimien määrän?

Huijasiko AMD ytimien määrän?Siruvalmistaja AMD myy sen tehokkaimpia FX-suorittimia mainostamalla niiden omaavan kahdeksan ydintä, tämä ei teknisesti pidä kuitenkaan paikkaansa ja asiasta valmistellaan nyt joukkokannetta yhtiötä vastaan.

AMD Bulldozer prosessoreissa käytetään hyväksi säikeytystekniikkaa, ytimet tai niitä vastaavat toiminnot ovat moduuleita joita on fyysisesti vain 4 mutta ne näkyvät tietokoneeseen asennettuna kahdeksana. Laskenta jaetaan käyttöjärjestelmän avulla kyllä kahdeksalle ytimelle mutta vain neljä ydintä ovat tehokkaimpia kuin virtuaaliset, näille työt jaetaan myös niiden tärkeyden mukaan joka kompensoi niiden hitautta.

Ilman säikeistystä, laskentatahti olisi joka tapauksessa hitaampaa ja näkyisi suorituskyvyssä negatiivisena, mikäli siis käytetään ohjelmia jotka osaavat ytimiä hyödyntää.

Useammat ohjelmat toimivat edelleen yksin suorittimen kellotaajuuden mukaan, jolloin sen vaatimaa laskentaa ei jaeta yksilöllisesti ytimien kesken, näissä tapauksissa voi olla jopa niin että virtuaaliset ytimet heikentävät suorituskykyä.

Ongelma on nyt kuitenkin se että AMD ei ilmeisesti kerro tätä tarpeeksi selkeästi myydessään suorittimia. Prosessoreissa käytettävää tekniikkaa ei ole piiloteltu mutta ei siitä hirveämmin mainintojakaan paketista löydy.

Tämä taas on omiaan aiheuttamaan sekaannusta kuluttajien keskuudessa, ei tavallinen ihminen voi ymmärtää käytettävää tekniikkaa ei varmasti tarvitse ymmärtääkään, hän lukee suorittimen paketista että tässä on 8-ydintä ja ostaa sen näin luullen.

Tästä syystä Yhdysvaltalainen Tony Dickey on nostanut kanteen AMD:tä vastaan valheellisesta markkinoinnista.

Esimerkiksi Intelillä on suorittimissaan samankaltainen tekniikka käytössä mutta Intel ei mainosta esimerkiksi 6-ytimisiä suorittimiaan 12-ytimisinä, vaikka ne käyttöjärjestelmälle sellaisena näkyvätkin.

LÄHDE: Digitoday / LegalNewsline

perjantai 6. marraskuuta 2015

Firefoxiin integroitu mainosten esto

Firefoxiin integroitu mainosten estoMozilla julkaisi uuden version Firefox -selaimestaan (42.0) jossa on uudistettu yksityisyystila, se estää mainokset ja seurantakoodit sivuilta kokonaan.

Integroitu mainosten estäjä ei siis lataudu oletuksena käyttöön vaan on hyödynnettävissä vain yksityisellä välilehdellä joka on avattava asetusvalikosta käsin.

Toiminnon tarkoitus ei ole vain poistaa mainoksia verkkosivuilta vaan estää mahdollinen verkkosivujen seuranta ja yleensä seurantakoodia löytyy juurikin sivuilla vilkkuvista mainoksista.

Verkkoselainten yksityisyystiloja on kritisoitu kovasti siitä etteivät ne todellisuudessa tee sitä miten toimintojen kuvaustekstit ovat antaneet ymmärtää, ne kyllä estävät kolmannen osapuolen keksit ja eivät tallenna paikalliseen muistiin selaushistoriaa mutta eivät juurikaan tee muuta.

Mozillan ratkaisu on nyt askel oikeaan suuntaan rajoittaessaan seurantaa hyvinkin tehokkaasti, esimerkiksi kuitenkaan IP-osoitteita ei edelleenkään piiloteta.

Firefoxin uusi yksityisyystila

Mikä seurantakoodi?

Seurantakoodin tarkoitus on kerätä käyttäjästä käyttäytymistietoja joiden mukaan verkkosivun, esimerkiksi verkkokaupan mainokset esitetään käyttäjille, yleensä kuitenkin seuranta jatkuu pitkälle muihinkin sivustoihin joten se ei enää tällöin ole yhden verkkosivun ja käyttäjän välinen asia ja se voidaan katsoa yksityisyydensuojan rikkomiseksi.

Uusi suojaus voi rikkoa näytettävän sivun, ainakin osittain:

Firefoxin toiminto ei myöskään sulje pois kaikkia mainoksia sivuilta vaan juurikin ne jotka käyttävät tunnistettavia seurantametodeja, nämä elementit voivat olla myös piilossa itse sivun koodissa jolloin vain koodi estetään, ne voivat kuulua myös muihin verkkosivun elementteihin kuten esimerkiksi kuviin tai painikkeisiin.

Mikäli verkkosivut on toteutettu siten että esimerkiksi mainoselementit tai seurantakoodit ovat suoraan kytköksissä sivuston elementtien muotoihin ja yleiseen asetteluun, voi Firefoxin suojaustoiminto tehdä verkkosivusta lähes käyttökelvottoman, tällöin laajemman suojauksen voi ottaa pois päältä jolloin selain tarjoaa vain perinteisemmän yksityisyystilan kyseiselle sivustolle.

Uusi versio on saatavilla heti osoitteesta www.firefox.com tai selaimen päivitystoiminnon kautta. Selain on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle sekä Linuxille, mobiilipuolella tuki jää vielä toistaiskesi Androidille mutta esimerkiksi iOS versio on kehitteillä.

LÄHDE: Mozilla

Seiskaa ja kasia saa vielä vuoden päivät

Seiskaa ja kasia saa vielä vuoden päivätMicrosoft Windows 7 sekä 8.1 versioiden retail versiot on jo heivattu kauppojen hyllyiltä kuuseen mutta käyttöjärjestelmää tulee saamaan uusien tietokoneiden mukana esiasennettuna aina ensi vuoden lokakuuhun saakka.

Microsoft ilmoitti OEM-kumppaneilleen takarajan sille mihin saakka Windows kympin edeltäjiä saa vielä asentaa uusien tietokoneiden mukana, tarkka päivämäärä on 31.10.2016, jonka jälkeen siis uusiin markettikoneisiin tulee saataville vain Windows 10 versiot.

Monien mielestä olisi varmasti hyvä jos tietokoneet myytäisiin kokonaan ilman Microsoftin käyttöjärjestelmää mutta siihen tuskin ollaan realistisesti menossa, vaikka tämänkaltaiset takarajat periaatteessa moisen sallisivat siten että valmistajat eivät enää hyppäisi Microsoftin rahakelkkaan.

Nyt julkaistut takarajat eivät koske yritysmyyntiä mutta koskee mahdollisia valmistajalta erikseen tilattavia niin sanottuja downgrade -levyjä joilla käyttöjärjestelmän saa halutessaan aikaisempaan versioon.

Mikäli siis tietokoneesi valmistaja tarjoaa downgrade -levyjä tilattavaksi ilmaiseksi uuteen kympillä varustettuun tietokoneeseesi, kannattaa moiset tilata varmuuden vuoksi jo nyt omalle hyllylle.

Vanhemmat versiot saavat tietoturvapäivityksiä vielä vuosiksi eteenpäin:

Windows 7  SP1 tulee saamaan tietoturvapäivityksiä 14.1.2020 saakka ja  8.1 versio 10.1.2023 saakka joten näiden osalta käyttöjärjestelmät ovat varsin turvallisia käyttää.

LÄHDE: CNET

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Bitcoin saa oman merkkinsä näppäimistöön

Bitcoin saa oman merkkinsä näppäimistöönBitcoin  symboli saa jatkossa näppäimistöihin saman merkityksen kuin esimerkiksi punta (£), dollari ($) tai euro (€).

Bitcoin on hyväksytty seuraavaan unicode merkistöön virallisesti, tämä tarkoittaa sitä että valuuttamerkkiä voi käyttää ohjelmistoissa suoraan ja näppäimistövalmistajat tulevat varmaankin lisäämään merkin tuleviin näppäimistömalleihinsa sitä mukaan kun merkki laajenee fontteihin.

Unicode U+20BF (Bitcoin)Kyse on U+20BF -merkistä joka tulee jatkossa olemaan siis virallinen unicode merkintä jolla viestitään digitaalivaluutta Bitcoinista.

Bitcoinin unicode merkiksi on ollut tarjolla myös muita vaihtoehtoja jotka ovat varsin erikoisia, kaikilla kuitenkin on oma merkityksensä. U+20BF [kuva vasemmalla] kuitenkin voitti äänestyksen ja sitä lähdettiin viemään viralliseksi symboliksi.

Menevätkö valuutat sekaisin?

Uusi merkki muistuttaa hyvin paljon Thaimaan Baht valuutan virallista merkkiä, tosin muutamilla erotuksilla jotka ovat seuraavat:

Unicdoe U+0E3F (Baht)Baht valuutan merkissä (U+0E3F) on yksi pystyviiva joka läpäisee dollarin kaltaisesti kirjaimen kun taas Bitcoin merkissä viivoja on kaksi mutta josta ilmeisesti vain vasemman puoleinen on koko pitkä ja oikean puoleinen ei läpäise kirjainta, myöskin itse B-kirjain on erilainen.

Pikaisesti katsottuna merkit ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia.

LÄHDE: VentureBeat

Microsoft lakkauttaa rajattoman tallennustilan OneDrive -pilvipalvelustaan

Microsoft lakkauttaa rajattoman tallennustilan OneDrive -pilvipalvelustaanMicrosoft ei tykännyt kun käyttäjät alkoivat käyttämään yhtiön tarjoamaa rajatonta OneDrive -pilvitallennustilaa kuten sitä pitääkin käyttää vaan on nyt poistanut rajattomuuden valikoimistaan.

Microsoft perustelee Office 365 -tilauksessa (10 euroa/kk) mukana olevan rajattoman tallennustilan poistamista sillä että osa käyttäjistä (ilmeisesti hyvin suuri osa), käytti palvelua yhtiön mukaan väärin.

Osa käyttäjistä tallensi pilvipalveluun muun muassa useamman tietokoneen varmuuskopiot, jotkut siirsivät digiboksitallenteensa tai muun multimediansa kokonaan OneDriveen. Tämä oli ohjelmistojätille liikaa ja kyseistä toimintaa pidettiin jopa palvelun vastaisena toimintana.

Kyllä, levytilaa kuluu silloin kun sitä tarjotaan rajaton määrä ja annetaan tekniset valtuudet käyttäjille tehdä tilalla sitä mitä haluavat, osalla käyttäjistä oli käytetty jopa 75 teraa levytilaa joka on 14 000 kertaa enemmän kuin niin sanotulla peruskäyttäjällä.

Tässä ei kuitenkaan pitäisi olla mitään ongelmaa silloin kun palvelu on tuollaisena käyttäjälle tarjottu.

Rajaton levytila muuttuu jatkossa yhden teran kokoiseksi kaikille Office 365 koti, yhden käyttäjän tileillä  sekä opiskelijatileillä.

Vuoden 2016 alussa koittaa seuraavat muutokset palvelun tallennustiloihin ja sopimuksiin:

  • Ilmainen 15GB tallennustila korvataan 5GB tallennustilalla, 15GB kameranrulla ominaisuus lakkautetaan ja kuvat tallentuvat jatkossa ilmaiseen 5GB levytilaan.
  • 100 - 200GB tallennustilat korvataan 50GB tallennustilalla jonka kuukausimaksuksi tulee 1,99 euroa kuukaudessa.

Ymmärrystä?

Microsoft yrittää voittaa ymmärrystä puolelleen tarjoamalla ilmaiskäyttäjille joiden tallennustila ylittää tällä hetkellä 5GB vuodeksi ilmaiseksi 365 tilausta jossa tulee 1TB tallennustilaa.

Yhtiön blogissa sanotaan että OneDrivea ei ole kehitetty pelkäksi tiedosto- ja varmuuskopiointi palveluksi vaan palveluksi jolla voi tehdä enemmän ja nyt tehdyt muutokset varmistavat palvelun kehittymisen ja toiminnan nykyisille käyttäjille jotka haluavat olla tuottelijoita ja tehdä enemmän, anteeksi mitä? :/

LÄHDE: Afterdawn

tiistai 3. marraskuuta 2015

Google tarjoaa tyhjää sivua hakutuloksissa

Google tarjoaa tyhjää sivua hakutuloksissaGooglella on tällä hetkellä todettu ongelma sen hakutuloksien toiminnassa, se nimittäin tarjoaa tyhjää sivua kun hakutulosta klikkaa. Ongelma ei ole yleinen ja koskee käyttäjiä satunnaisesti.

Kyse on ilmeisesti Googlen sisäisestä ongelmasta joka koskee sen uudelleenohjauspalvelua, se ei jostain syystä vie käyttäjää halutulle verkkosivulle vaan jättää  ohjauksen kesken.

Google ei nykyään enää tarjoa suoria URL-osoitteita hakutuloksien linkeissä vaan kaikki klikkaukset rekisteröidään Googlen uudelleenohjauspalvelun kautta joka jättää linkin klikkaamisesta pienen merkinnän Googlen analytiikkapalveluihin juuri ennen kuin se ohjaa käyttäjän aitoon linkkiin, eli hakutuloksen merkintään.

Mikäli tästä ongelmasta kärsii, kannattaa kokeilla laajennusta Firefoxille, Chromelle sekä Operalle joka poistaa Googlen uudelleenohjauksen kokonaan käytöstä ja vie käyttäjän saman tien oikealle sivustolle.

LÄHDE: Googlen hakufoorumi

maanantai 2. marraskuuta 2015

Se todella tapahtui, Amazon poisti Apple TV:n sekä Google Chromecastin verkkokaupastaan

Se todella tapahtui, Amazon poisti Apple TV:n sekä Google Chromecastin verkkokaupastaan

Amazon verkkokaupasta ei voi enää tilata Google Chromecast- tai Apple TV laitteita.

Uutisoimme kuukausi sitten Amazonin suunnitelmista poistaa mediasoitintuotteet jotka eivät tue Amazonin omaa videopalvelua verkkokaupastaan ja nyt Amazon on tehnyt lopullisen liikkeensä asian suhteen.

Verkkokaupan haku ei ole lauantaista lähtien enää listannut mediasoittimia joissa ei ole tukea Amazonin Prime Video palvelulle.

Amazon ilmoitti aikeistaan jälleenmyyjille kuukautta ennen ja antoi heille oikeuden myydä tuotteet pois virtuaalihyllyiltään viime kuun ajan, jos tuotteet eivät menneet kaupaksi tuossa ajassa, ne poistettiin silti verkkokaupasta eikä uusia kilpailevia tuotteita listalle enää tulla hyväksymään, ei ainakaan ennen kuin Google ja Apple lisäävät tuen Prime Videolla.

Voi olla melko varmaa että Google ja varsinkaan Apple eivät tule Amazonin kiristykseen vastaamaan sen laajemmin ja myyvät tuotteensa mieluummin itse omien sivujensa kautta.

Tapahtunutta voisi verrata tilanteeseen jossa ostoskeskuksen johtaja määrää mitä tuotteita ei saa ostarilla myydä, vaikka ei tiloissa toimivia liikkeitä omistaisikaan, tai vuokranantajaan joka kieltää asunnon vuokraajia pitämästä asunnossa punaisia vaatteita koska ei pidä väristä.