tiistai 3. syyskuuta 2013

Halvalla lähti: Nokian matkapuhelinvalmistus myyty Microsoftille

Nyt se on virallisesti tapahtunut, se mitä moni tiesi jo ennustaa kun Microsoft ja Nokia julkaisivat niin sanotun yhteistyösopimuksensa. Microsoft on ostanut Nokian puhelinvalmistuksen, tarkemmin Devices & Services –liiketoiminnan kokonaisuudessaan 5,4 miljardilla eurolla.

Luonnollisesti kauppa odottaa vielä viranomaishyväksyntää.

Jo alkuvuodesta lähtien on erilaisia huhuja kuultu joiden mukaan Microsoft olisi aikeissa ostaa Nokian mutta joka kerralla kumpikin yhtiö on kieltänyt moisen suunnitelman olemassa olon.

Nokian myyntihinta oli naurettavan pieni, Microsoft maksoi jopa Skypestä enemmän kuin nyt maailman suurimmasta matkapuhelinvalmistajasta.

Nokiassa oltiin toki huomattu että matkapuhelinmyynti ei ole kehittynyt halutunlaiseksi ja suunnitelmia oli kaikenlaisia jolla kelkka saataisiin käännetyksi, näköjään Microsoftin ostotarjous oli kaikista paras osakkeenomistajille, ei muulla näyttänyt olevan merkitystä.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa uskoo että nyt jäljelle jäävät Nokian toiminnot mahdollistavat yritykselle uudenlaisen kasvumahdollisuuden yritykselle, toki Nokia Solutions and Networks eli NSN tarjoaa siihen mahdollisuuksia mutta melko yltiö positiivisesti yhtiöön täytyisi uskoa jotta siitä  yhtä- tai suurempi yritys saataisiin aikaiseksi.

Nokialle siis jää NSN:n lisäksi vain Here-karttapalveluiden teknologia ja kehitystyö, myöskin kehitysyksiköt ja suuri määrä patentteja jäävät Nokialle. Ote Nokian lehdistötiedotteesta:

“Järjestelyn toteutuessa Microsoft ostaa olennaisilta osin koko Nokian Devices & Services -liiketoiminnan, mukaan lukien Mobile Phones- ja Smart Phones -yksiköt; toimialan johtava Design-tiimi; toiminnot, joihin kuuluvat kaikki Nokian Devices & Services -liiketoiminnan tehtaat; Devices & Services -liiketoimintaan kuuluvat myynti- ja markkinointitoiminnot; ja liiketoimintaa tukevat muut toiminnot. Järjestelyn toteutumishetkellä noin 32 000 työntekijän arvioidaan siirtyvän Microsoftille, joista noin 4 700 on Suomessa. Nokialle jäävät CTO (Chief Technology Office) -yksikkö ja patenttivalikoima.”

Microsoft maksaa yhteensä 5,44 miljardia euroa johon kuuluu Devices & Services liiketoiminta mutta itse yksiköstä Microsoft maksaa vain 3,79 miljardia euroa loput 1,65 miljardia liittyy lähinnä patentteihin.

Nokialle ehtoja oman nimensä käytöstä:

Microsoft tekee Nokian kanssa 10 vuoden pituisen lisenssisopimuksen liittyen Nokia-brändin käyttöön nykyisissä Mobile Phones -yksikön laitteissa. Nokia jatkaa Nokia-brändin omistajana ja vastaa siitä myös jatkossa. Yritysjärjestelyn sopimusehtojen mukaisesti Microsoftilla ja Nokialla on 10 vuoden pituinen lisenssisopimus, jonka mukaan Microsoft käyttää Nokia-brändiä nykyisissä ja myöhemmin markkinoille tulevissa Series 30- ja Series 40 -ohjelmistoalustoille pohjautuvissa laitteissa.

Yritysjärjestelyn toteutuessa Nokia ei voi lisensoida Nokia-brändiä matkaviestinteollisuudelle 30 kuukauteen eikä käyttää Nokia-brändiä Nokian omissa matkaviestimissä ennen 31.12.2015.

Mitä Nokialle jää:

Järjestelyn jälkeen Nokia suunnittelee keskittyvänsä sen kolmeen liiketoimintaan, joista jokainen kuuluu alansa johtajiin. Nämä liiketoiminnat ovat verkkoinfrastruktuuriin ja palveluihin keskittynyt NSN, kartta- ja paikkatietopalveluihin keskittynyt HERE ja teknologiakehitykseen ja -lisensointiin keskittynyt Advanced Technologies.

Alla esittely näistä yksiköistä:

Nokian elokuusta 2013 lähtien kokonaan omistama ja langattoman laajakaistaliiketoiminnan johtajiin kuuluva NSN keskittyy toimintaansa langattoman teknologiakentän uusien sukupolvien edelläkävijänä, mukaan lukien LTE-tekniikan ja tulevaisuuden teknologiakehitys, jotka auttavat ihmisiä viestimään entistä laajemmin. Nokia jatkaa NSN:n toiminnan tukemista vahvana itsenäisenä yksikkönä.

HERE jatkaa keskittymistään toimialansa johtavan aseman kasvattamiseen laajalla paikkatietopalvelutarjonnallaan, johon kuuluvat ratkaisut ja palvelut matkaviestimiin ja muihin langattomiin laitteisiin sekä yritysasiakkaille ja autoteollisuudelle suunnatut ratkaisut. HERE-liiketoiminnan strategian tavoite on tarjota johtava paikkatietoon perustuva pilvialusta. HERE jatkaa tavoitteensa toteuttamista tarjoamalla asiakkailleen eri näytöille ja käyttöjärjestelmille soveltuvaa kartta- ja paikkatietopalvelua.

Advanced Technologies -liiketoiminta rakentuu useista toiminnoista, jotka liittyvät nykyiseen Nokian CTO (Chief Technology Office) -yksikköön ja immateriaalioikeuksiin. Advanced Technologies tutkii uusia liiketoimintamahdollisuuksia edistyksellisen tutkimuksen, kehitystyön ja konseptituotteiden avulla eri alueilla, joita ovat esimerkiksi connectivity-, sensori- ja materiaaliteknologiat sekä internet- ja pilviteknologiat. Samalla Advanced Technologies suunnittelee jatkavansa Nokian patentti-innovointia, ja sen tavoitteena on laajentaa teknologialisensointia kattamaan niin nykyiset kuin tulevaisuuden langattomat ratkaisut.

Stephen Elop ja muu Nokian johto:

Stephen Elop jättää yhtiön mutta hänen oletetaan jatkavan kaupan jälkeen Microsoftilla: “Välttääkseen tulkintoja mahdollisista eturistiriidoista yritysjärjestelyn julkistamisen ja sen päätökseen saamisen välisenä aikana Stephen Elop jättää Nokian toimitusjohtajan tehtävät sekä paikkansa Nokian hallituksessa.”

Risto Siilasmaa toimii Nokian väliaikaisena pääjohtajana jatkaen samalla Nokian hallituksen puheenjohtajana. Siilasmaan väliaikaiseen pääjohtajan tehtäviin kuuluu muiden tehtävien ohella vastuu Nokian strategiasta.

Seuraavat henkilöt raportoivat suoraan Siilasmaalle: Michael Halbherr, EVP, HERE; Stephen Elop, EVP, Devices & Services; Timo Ihamuotila, talousjohtaja ja väliaikainen toimitusjohtaja ja Jesper Ovesen, NSN:n hallituksen puheenjohtaja.

Marko Ahtisaari on päättänyt ryhtyä uudelleen yrittäjäksi ja hän jättää tehtävänsä sekä Nokian johtokunnassa että Design-tiimin vetäjänä 1.11.2013 alkaen. Marko Ahtisaari jatkaa Nokiassa yritysjärjestelyyn liittyvissä tehtävissä 30.11.2013 saakka. Design-tiimin johtajaksi on nimitetty Stefan Pannenbecker, joka aloittaa tehtävässä 1.11.2013.

Timo Ihamuotilasta tulee Nokian väliaikainen toimitusjohtaja siirtymäkauden ajaksi ja hän jatkaa samalla tehtävässään Nokian talousjohtajana. Ihamuotilasta tulee myös Nokian johtokunnan puheenjohtaja.

LÄHDE: Nokian lehdistötiedote

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"