perjantai 14. maaliskuuta 2014

Suomessa ratkaiseva ohjeistus kuluttajariitalautakunnalta. Roottaus rikkoo takuun

Tapauksessa käsitelty puhelinmalli, Samsung Galaxy SAsiakas ei saanut takuukorjattua laitetta koska oli rootannut sen, riitautti ja asia käsiteltiin Kuluttajariitalautakunnassa.

Laite oli mennyt epäkuntoon kun se ei ollut herännyt enää latauksesta jossa se oli ollut yön yli, asiakas vei laitteen takuuhuoltoon josta ilmoitettiin että siihen on vaihdettava uusi piirikortti ja se kustantaisi asiakkaalle 377 euroa. Takuuhuolto oli tutkimuksissaan saanut selville että laitteessa on epävirallinen ohjelmisto joka hallitsee laitteen muun muassa laitteen prosessorin kellotaajuuksia ja muita laiteasetuksia, tämä yksinään on voinut olla syynä laitteen vikaantumiselle.

Asiakas itse kertoi takuuhuoltoon että oli rootannut Samsung Galaxy S -puhelimen ja asentanut siihen kolmannen osapuolen käyttöjärjestelmän. Samsungin takuuehdoissa mainitaan että puhelinta ei saisi käyttää asiakkaan käyttämällä tavalla tai laitteen takuu raukeaa.

Asiakas riitautti asian ja vei sen kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. Lautakunta totesi yksimielisesti että asiakas on rikkonut selkeitä takuuehtoja eikä näin ollen ole oikeutettu takuukorjaukseen.

Lautakunnan ratkaisu perustuu myyjäosapuolen selvitykseen jossa lautakunnalle on selvitetty mitä vikoja asiakkaan toiminta on voinut aiheuttaa puhelimelle.

Vastauksissa kuvattu käyttöjärjestelmän muutos on mitä ilmeisimmin rasittanut prosessoreita ja muita puolijohdekomponentteja suunniteltua suuremman lämmöntuoton vuoksi, mistä on aiheutunut toimintahäiriö” -lukee lautakunnan päätöksessä.

Ratkaisu on Suomessa ensimmäinen ja sitä varmasti tullaan hyödyntämään jatkossa samankaltaisissa tapauksissa.

Itse tapaus sattui vuonna 2012, puhelimelle joka oli hankittu 2010.

Huom.! Lautakunnan päätöksessä mainitaan että epävirallinen käyttöjärjestelmä olisi ”piraattisofta”, joka on joko asiakkaan tai lautakunnan virhemaininta. Kyseessä ei ole piratismiin liittyvä ohjelma vaan hakkereiden luoma, Googlen vapaaseen lähdekoodin perustuvan Android -käyttöjärjestelmän muokattu versio.

LÄHDE: MPC

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"