keskiviikko 12. elokuuta 2015

Ciscolta tulossa rojaltivapaa videokoodekki

Ciscolta tulossa rojaltivapaa videokoodekkiKoodekki tarkoittaa algoritmia jolla ääni- tai video pakataan digitaaliseen formaattiin. Koodekkien ongelmana on kuitenkin ollut se että niiden käyttö on luvanvaraista ja yleensä maksullista.

Videoeditointiohjelmat sekä videokamerat ja muut välineet käyttävät kaikki kodekkeja ja niiden rojaltimaksut on maksettu laitteiden ja ohjelmien kehittäjien kautta ja näkyvät siten myös loppukäyttäjän maksamassa hinnassa.

Monet suositut koodekit ovat siis siten periaatteessa pienten ohjelmistoyrityksien ja erityisesti avoimen lähdekoodin projektien saavuttamattomissa. Tähän kohtaan astuu verkkolaitteistaan tunnettu Cisco, se haluaa muuttaa nykyisen käytännön ja on käynnistänyt avoimen lähdekoodin projektin GitHubiin nimeltä Thor.

Thor on avoin (BSD) ja ennen kaikkea rojaltivapaa videokoodekki, tai on sitten kun se aikanaan valmistuu.

Ciscon projekti on erittäin kunnianhimoinen mutta projektin alulle panijoita on ärsyttänyt nykytilanne niin paljon että siihen panostetaan kunnolla, myös rahallisesti, Cisco on palkannut mukaan ihmisiä jotka ovat olleet mukana muiden koodekkien kehitystyössä aikaisemmin, muun muassa Gisle Bjøntegaardin sekä Arild Fuldsethin joiden kokemus alalta on vertaansa vailla.

Yhtiön panostus projektinsa suhteen ei jää vain kehittäjätason ammattilaisiin vaan Cisco on varustellut joukon patenttiasianajajia ja muita alan konsultteja varmistamaan että yhtiö tekisi kaikki mahdollisimman oikein.

Muitakin rojaltivapaita Koodekkeja on, miksi Thor?

Googlen VP9 on yksi avoimen lähdekoodin koodekki joka ei myöskään vaadi rojalteja joten kilpailua kentältä löytyy. Thor on kuitenkin mukana IETF:ssä joka käsittelee ja hallinnoi internetin protokolla standardeja, johon siis Thor halutaan osaksi, IETF:n kautta Thorin kehitystyötä voi myös seurata ja ottaa siihen suoraan kantaa kun projekti lopulta pääse sille asteelle.

Googlen VP9 ei ole mukana IETF:ssä mutta periaatteessa se voisi sen sinne myös viedä niin halutessaan mutta sille riittänee kuitenkin se että se hyödyntää omaa koodekkiaan omissa palveluissaan, eikä oleta mutta ei estäkään sen mukaan ottamista myös kolmannen osapuolen projekteihin.

Mitä hyötyä minulle on rojaltivapaasta videokoodekista?

Yksinkertaisesti saat laitteita, palveluita ja ohjelmia edullisemmin, tämä koskee niin videoeditointiohjelmia, kameroita, puhelimia ja lähes oikeastaan mitä tahansa tekniikassa jossa on käytössä kamera ja videotallennus.

Esimerkiksi pienet yritykset jotka kehittävät tiettyyn tarkoitukseen suunniteltua videoeditointia tai muuta videohallinta -sovellusta kuten kameravalvontaa tulevat hyötymään ilmaisesta koodekista.

Cisco toivoo saavansa tukensa alalta ja toivoo sen olevan joko kehitystyötä tai jopa projektille luovutettavia patentteja muilta tahoilta. Projekti haluaa myös läheiseen yhteistyöhön muiden samankaltaista hanketta pyörittävien tahojen kanssa.

Thor projekti on saamassa jossakin vaiheessa omat kotisivunsa osoitteeseen http://thor-codec.org/ mutta tällä hetkellä se ohjaa vain projektin GitHub sivulle, josta nykyinen koodi on ladattavissa tälläkin hetkellä.

LÄHDE: Cisco Blog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"