perjantai 4. kesäkuuta 2010

AT&T: Mobiilidatalle siirtorajoitukset

attlogo AT&T on aloittanut ilmiön jota mobiiliyhteys asiakkaat ovat pelänneet, AT&T aloitti siirtomäärien rajoituksen.

Uusi hinnasto Yhdysvalloissa on seuraava: 15USD 200MB/kk, 25USD 2GB/kk sekä yhteyden jako puhelimesta tietokoneelle/kotiverkkoon 20USD/kk, tämä tarkoittaa siis sitä että mikäli haluat jakaa mobiilin internet yhteyden myös kotiverkkoosi tai kannettavalle tietokoneelle on siirtomäärärajoitushinnoittelun lisäksi maksettava 20 dollaria päälle kuukaudessa, riippumatta siitä paljon dataa siirrät, kuitenkin siirtorajoitukset ovat yhteiset yhteystavasta riippumatta.

AT&T väittää kuitenkin samalla että yli 60% sen asiakkaista käyttää vähemmän kuin 200 megatavua kuukaudessa, joten onkin kysymysmerkki miksi tällöin siirtorajoitukset tulevat käyttöön jos kerta kyse ei ole edes verkon ylikapasiteetista?

AT&T on julkisesti tosin myös valittanut siitä että verkko on joutunut koville tehokäyttäjien vuoksi, tehokäyttäjiäkin on vain muutama prosentti koko käyttäjäkaartista joten olisi yksinkertaisempaa AT&T;lta lähestyä kyseisiä käyttäjiä esimerkiksi kirjeitse tai puhelimitse ja neuvoa ja kysellä syytä tähän ns. ylikäyttöön kuin että rangaista kaikkia nykyisiä että uusia asiakkaita.

Yhdysvalloissa ja koko maailmalla jännitetäänkin nyt sitä mitä muut operaattorit aikovat, seuraavatko he jätin esimerkkiä vai käyttävätkö siirtorajoituksetonta, edullista yhteyttä kilpailuvalttina?. On toki totta että monelle siirtorajoituksellinen yhteys kelpaisi mikäli se hinnoiteltaisiin sen mukaisesti mutta AT&T;n hinnoittelusta käytännöllisyys on kaukana, esimerkiksi Suomessa saa siirtorajoituksettoman yhteyden noin 10 eurolla kuukaudessa kun taas AT&T pyytää muutamasta sadasta megatavusta jo huimat 15USD eli noin 12 euroa kuukaudessa, tässä ei asiakas voita eikä hyödy.

Järkevintä operaattoreilta olisi se että siirtorajoitukseton sopimus jäisi edelleen tuohon kymmeneen euroon ja vaihtoehdoksi tarjottaisiin edullisia siirtorajoitteisia yhteyksiä, hieman data-prepaidin tyyliin, tällöin asiakas hyötyy ja operaattori pystyy kehittämään verkkoaan todellisen kysynnän mukaisesti.

Yhdysvaltalaiset analyytikot ovat jo tuominneet AT&T:n siirron ja epäilevätkin suurta asiakaspakoa mm. Verizon Wirelessiin joka tarjoaa tälläkin hetkellä siirtorajoituksetonta yhteyssopimusta, tosin analyytikot seuraavat myös jännittyneinä sitä mitä Verizon aikoo tässä uudessa tilanteessa tehdä.

Jos siirtorajoitukset hyväksytään laajemmin käyttäjien keskuudessa voi olla hyvin todennäköistä että rajoitukset tulevat vauhdilla tällöin myös kiinteisiin, kuten ADSL-verkkoihin myös.

LÄHDE: ZDNet Blogs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"