perjantai 20. elokuuta 2010

Yhdysvalloissa halutaan FM-vastaanotin jokaiseen matkapuhelimeen

nablogo National Assocation of Broadcasters eli NAB haluaa Recording Industry Assocation of American eli RIAAn kanssa jokaiseen Yhdysvalloissa myytävään puhelimeen sekä muihin mobiililaitteisiin FM-radiovastaanottimen.

Ehdotus kantaa perää parinkymmenen vuoden mittaisesta kiistelystä jossa RIAA haluaa saada rojalteja radioilta heidän soittamistaan tekijänoikeudellisista kappaleista, RIAAn vaatimus on mennyt Yhdysvalloissa läpi kuten monessa muussakin maassa ja rojalteja tippuu jokaisesta soitetusta kappaleesta joten RIAA on enemmän kuin mielissään ehdotuksesta ja tukee NAB;in ajamaa asiaa saada radiot jokaiseen laitteeseen.

NAB tarjoaa ehdotuksessaan pakettia jossa jokainen radiokanava maksaa noin prosentin tuotostaan levy-yhtiöille ja muille oikeudenhaltijoille ja Yhdysvaltoihin tulisi FM-pakko jokaiseen mobiiliin laitteeseen joka tarkoittaisi periaate tasolla enemmän mainostuloja radiokanaville ja sitä kautta parempia tuloja oikeudenhaltijoille.

Ehdotusta vastaan on kuluttajaelektroniikan edustaja ryhmittymä CEA, CEA;n johtaja Gary Shapiro vastaa että moinen ehdotus ylittää absurdisuuden rajan, “Ylimääräinen antenni, prosessori ja radiovastaanotin saattaisi nykyiset kuluttajien haluamat toiminnallisuudet vaikeaan paikkaan sillä kyseiset komponentit uhkaisivat käyttäjien suosimia asioita kuten pidempää akkukestoa sekä laitteiden keveyttä.” hän lisää vielä “Hallituksen ei pitäisi määrätä tuotteisiin toiminteita joita kuluttajat eivät halua”

“Toisin kuin että NAB sekä RIAA sopeutuisi uudistuneeseen tilanteeseen, ne käyttäytyvät typerästi ja eivät suostu kehittymään” lisää vielä CEA;n tiedotuspäällikkö Megan Pollock.

NAB on ehdottanut FM-pakkoa ennenkin jotta FM-kuuntelu alkaisi nousta Yhdysvalloissa jossa internet on vienyt striimiradioillaan suuren osan kuuntelijakunnasta pois perinteisen radion ympäriltä, myös perinteiset radiokanavat lähettävät äänivirtaa internetiin, striimiä osaa myös suurin osa matkapuhelimista hyödyntää joten tarvetta erilliselle FM-radiolle ei nähdä tarpeellisena.

Useassa puhelimessa, varsinkin Nokialaisissa on FM-vastaanotin mutta Nokialaiset eivät tunnetusti ole Yhdysvalloissa kovin suosittuja.

CTIA;n varapääjohtaja Jot Carpenter kommentoi “Liikehdintä on kehittynyt pois FM-vastaanottimesta ja suosii nykyisin internetiä välityskanavana, jos kuluttajat käyttäisivät FM-vastaanotinta puhelimissaan, voisi varmasti laitevalmistajat sen myös tarjota” .

Carpenter lisää vielä “CTIA ei halua osallistua tähän riitaan mutta jos kyseiset tahot painostavat meidät siihen niin me tulemme taistelemaan joka kerta vastaan”

FM-pakossa on hyviä puolia sanoo NAB;n varapääjohtaja Dennis Wharton “Internet pohjaisissa musiikkipalveluissa ei ole valtakunnallisia varoitusviestijärjestelmiä jotka taas perinteisessä FM-radiossa kuuluu, vaatimalla FM-vastaanottimet matkapuhelimiin voi parantaa kansalaisten turvallisuutta”.

Nähtäväksi jää mitä ehdotus kantaa tulevaisuudessa, päädytäänkö jonkinlaiseen kompromissiin jossa rojaltimaksut kasvavat vai mennäänkö todellakin pakotettuihin FM-vastaanottimiin.

LÄHDE: Reuters

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"