keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Suositun P2P-ohjelman levityskielto alkoi eilen

limewirelogoHyvin suosittu P2P-ohjelma LimeWire on yhdysvaltain oikeuden päätöksellä asetettu levityskieltoon, ohjelma on nauttinut myös Suomen nuorison keskuudessa laajaa suosiota.

Päätöksessä mainitaan että ohjelman ylläpitäjien on estettävä ohjelmassa haku, jako ja tiedostonvaihto toiminnot, toisin sanoen ohjelmasta tehtiin täysin käyttökelvoton.

Oikeuden päätös perustuu jo aiemmin tänä vuonna annettuun päätökseen jossa ohjelman tekijöitä syytettiin tekijänoikeusrikkomuksista sekä epäreilusta kilpailusta jossa viitattiin ohjelman maksulliseen versioon josta kehittäjät saavat taloudellista voittoa.

LimeWiren kotisivulla tulee nykyisin ilmoitus oikeuden päätöksestä eikä sivustoa pääse muutoin käyttämään.

Ohjelmalla monimutkainen historia:

Ohjelma julkaistiin vuosien 1999 – 2000 välillä ja se sai heti maailmanlaajuisen suosion, tuolloin vielä melko tuoreilla P2P-markkinoilla.

LimeWire oli suosionsa huipulla ilmainen ohjelma jonka avulla pystyi hakemaan ja lataamaan tiedostoja, myös tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia, kuten musiikkia, äänikirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja.

Myöhemmin kehittäjät julkaisivat ohjelmasta maksullisen PRO-version ja rajoittivat ilmaisen version toimintoja huomattavasti, ilmaisen ohjelman mukana tuli myös haitallinen vakoiluohjelma jonka avulla kehittäjät saivat taloudellista hyötyä.

Ohjelmassa on myös ollut historiansa aikana ongelmana jakamisasetuksien välinpitämätön puutteellisuus ja monet muutkin haitalliset toiminnot, näistä syistä johtuen ohjelmaa pidetään tietoturvauhkana enemmänkin kuin erinomaisena tiedostonjako sovelluksena.

LimeWiren käyttämässä gnutella-verkossa on myös runsaasti viruksia ja muita haittaohjelmia naamioituneina joksikin muuksi tiedostoksi, näin ollen monet käyttäjät luulivat lataavansa musiikkia tai videoita mutta saivatkin haittaohjelmat riesakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"