torstai 21. huhtikuuta 2011

Microsoft – Nokia diili valmis

msnokiaKahden jätin suunnitteilla ollut, koko mobiilimaailmaa järkyttänyt yhteistyösopimus on nyt ilmoitettu virallisesti alkaneeksi.

Yhtiöt ovat Nokian blogipostauksen mukaan suunnitelleet sopimuksen sisältöä viimeiset kymmenen viikkoa ja nyt yhteistyö voidaan aloittaa panostamalla Microsoftin Windows Phone –ekosysteemiin ja tuhoamalla Symbian alustankehitystyö ja nykyiset projektit.

Mitä sopimus nyt sitten sisältää? Ainakin seuraavat viisi asiaa:

  • Nokia sitoutuu käyttämään älypuhelimissaan ainoastaan Windows Phone –käyttöjärjestelmää.
  • Uusia Windows Phone –tuotteita vuodelle 2012 (mahdollisesti jo 2011)
  • Yhteistyön hedelmänä Nokia alkaa maksamaan rojaltimaksuja Windows Phone käyttöjärjestelmän käytöstä Microsoftille.
  • Microsoft taas puolestaan olisi maksamassa Nokialle yhteistyösopimuksesta miljardeja dollareita, mitään selkeää toimintakaavaa ei ole tosin vielä julkistettu ja voisi olettaa että sitä ei myöskään julkisteta.
  • Microsoft ja Nokia sulkevat Nokian Ovi Store –ohjelmistokaupan ja jatkossa “Nokian” kauppapaikka ohjaa Microsoftin Windows Marketplaceen, joka kaikessa omituisuudessaan brändätään Nokian tuotenimelle.

Windows Marketplacen maksut taas menevät nykyisinkin Microsoftille ja sieltä kehittäjille mutta Nokialle brändätyn Marketplacen maksuista ei ole toistaiseksi tietoa saatavilla.

Yhteistyöhön liittyy myös kohta jossa nykyisille Symbian kehittäjille luvataan ilmainen Windows Phone kehittäjärekisteröinti vuodeksi eteenpäin, tämä kuitenkin edellyttää että on jo aikaisemmin julkaissut jotain Nokia laitteille.

On myös jännä huomata että Nokian blogipostauksessa mainitaan Symbian kehitys (uusia Symbian- ominaisuuksia), mitä tuo sitten tarkoittaakaan, sitä voimme vain arvailla.

LÄHDE: Nokia Ääni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"