torstai 23. kesäkuuta 2011

Nokia julkaissut N9 lippulaivaansa DEV-mallin, “N950”

nokia n9Nokia julkaisi alkuviikosta, uuden lippulaivamallin, Nokia N9 älypuhelimen, jossa on MeeGo käyttöjärjestelmä. MeeGo ei ole kuitenkaan saanut Nokialta tarpeeksi kehityspanostusta uuden yhtiöstrategian vuoksi.

Nokia ei panosta itse MeeGoon enää sillä tavoin jolla sen oli siihen tarkoitus yhteistyössä Intelin kanssa aikanaan panostaa, yhtiö luottaakin nyt kehittäjäyhteisöön ja jättää kehitystyön suurimmaksi osaksi yhteisön harteille.

Nokia on kuitenkin luonut N9 puhelimeen MeeGon päälle oman käyttöliittymänsä sekä varusohjelmansa, joten ainakin näitä yhtiö toistaiseksi vielä kehittää, mitään kovin tarkkaa päivitysaikataulua yhtiö ei ole kuitenkaan tuonut julki.

Matkapuhelinjätti on valmistanut kehitysversion N9 mallista joka tunnetaan N950 mallinimikkeellä, siinä on suurin piirtein sama tekniikka kuin N9 mallissa, paitsi että näyttö ei ole kaareva ja siitä puuttuu NFC-tuki, myöskin Bluetooth sekä kameratekniikka on erilaista, kehitysversio sisältää suureksi ihmetykseksi myös liukuvan QWERTY –näppäimistön jota harvat laitteen luokse päässeet ovat kehuneet yhtiön parhaimmaksi näppäimistöksi kautta aikojen.

N950 Developer EditionNokia N950

Nokian ulkopuolella on kaavailtu että yhtiö ei julkaise älypuhelinta kuluttajamarkkinoille laisinkaan, sillä se sisältää käyttöjärjestelmästä aina kehitysvaiheessa olevan version (beta) sekä kehitystyökaluja kehittäjien tarpeisiin.

Varsinkin ulkoinen näppäimistö kehityslaitteessa on ihastuttanut monia tehokäyttäjiä, he myös ihmettelevät kovasti miksei Nokia toisi näppäimistöllistä MeeGo laitettaan myös kuluttajamarkkinoille?

Nokia on toistaiseksi kommentoinut dev-version olevan kehittäjien käytössä mutta hinnasta tai saatavuudesta ei ole tihkunut toistaiseksi tietoa, lisätietoja arvellaan tulevan kuitenkin piakkoin, sillä MeeGon kehittyminen on nyt yksin omaan Intelin sekä ohjelmoijien harteilla ja uusia laadukkaita sovelluksia tarvitaan paljon.

N9 mallin oletetaan tulevan markkinoille loppuvuodesta 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"