keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Apple julkaisi uuden Jeesus-puhelimen

Apple julkaisi uuden version sen hyvin suositusta matkapuhelimesta. iPhone 5 on ulkoisesti uusittu kokonaan vaikka tuttuja piirteitä sekä ominaisuuksia siitä löytyy edelleen, tekniikka sisältää uuden A6-prosessorin sekä uuden liittimen.

Uudessa iPhone 5 puhelimessa on kaksi tärkeää ja isoa muutosta.

Ensimmäinen on se että siihen menee ainoastaan uudenlaisia NanoSIM –sim-kortteja joten nykyiset pienet Microsimit eivät ole sen kanssa yhteensopivia, mikään muu puhelinmalli ei käytä NanoSIM-kortteja joten operaattoreillakaan niitä ei varmasti vielä juuri ole joten NanoSIM tulee varmasti lisäämään mielenkiintoisen tilanteen markkinoille.

Toinen suuri muutos on liitin jolla laite ladataan sekä synkronoidaan esimerkiksi tietokoneen kanssa, iPhone 5 jättää vanhan pitkän 30-pinnin liittimen taakseen ja siinä käytetään uudelleen suunniteltua pienempää liitintä jonka nimi on Lighting, eli edelleenkään Apple ei suostu käyttämään puhelimissaan muiden puhelinvalmistajien yhteistä Micro-USB;tä.

Kolmas ominaisuus on tietenkin yksi odotetuimmista, onko iPhone 5 puhelimessa isompi näyttö kuin aikaisemmassa mallissa? Vastaus on EI.

iPhone 5 näyttö on pienempi edeltäjään verrattuna, se on tasan neljätuumainen mutta se tuo mukanaan aidon laajakuvatilan sekä paremman ergonomian yhden käden käyttöön.

Luonnollisesti näyttö on Retina ja sen aito resoluutio on 1136 x 640 pikseliä ja se tarjoaa 326 DPI;tä.

Näyttö on selkeästi myös suunniteltu pystyssä pidettäväksi, esimerkiksi panoraama kuvien ottamisessa voi hyödyntää pystytilaa eikä puhelinta tarvitse kääntää, toisena esimerkkinä voi pitää navigointia sekä karttasovelluksen käyttöä joka on optimoitu erityisesti uudelle pidemmälle tai korkeammalle näytölle jolla kolmiulotteisesti mallinnetut sekä myös kuvatut rakennukset näkyvät näyttävästi pystyruudulla.

Neljäs ei ehkä niin tärkeä mutta näkyvin muutos on varmasti puhelimen uusi kotelointi, enää ei takalevyltä löydy painavaa lasia vaikka se näyttävä olikin ja puhelin julkaistaan mustana sekä valkoisena, valkoisessa takaosa on tosin hopeinen ja hyvä niin.

Entäs sitten kamera?

Kamera ei ole 8 megapikseliä kummoisempi mutta siinä tulee mukana LED-salama sekä täyden teräväpiirron videotallennus, kamera sovellus tuo taas uutena ominaisuutena helppokäyttöisen panoraama-kuvaustilan.

Akku:

Akku on myös tässä ipuhelimessa pitkäkestoinen mutta edelleen vaikeasti itse vaihdettavaa mallia.

Puheaikaa yhtiö lupaa 8 tuntia 3G-verkossa
Videon katselua 8 tuntia 3G-verkossa ja jopa 10 tuntia WLAN-verkossa.
Ääntä akulla pystyy kuuntelemaan yhtämittaisesti 40 tuntia.
Internetin selaamista 3G verkossa 8 tuntia ja WLAN-verkossa 10 tuntia.
Valmiustilassa Apple väittää uuden puhelimen kestävän jopa 225 tuntia.

Yllättävää on että näiden tietojen valossa WLAN;in käyttö on akkukestoltaan pidempää kuin 3G-verkon, LTE-verkon käyttökestoa ei sellaisenaan ilmoiteta.

Muuta:

Suomalaisittain ikävää on että paljon hehkutettua Siriä ei myöskään iOS 6;en ensimmäisessä versiossa ainakaan päästä juuri hyödyntämään koska sen tuetuista kielistä Suomi edelleen puuttuu.

Apple julkaisi tuttuun tapaansa myös hinnaston, tosin nyt julkaistu hinnasto on Yhdysvalloissa toimivien operaattoreiden kytkysopimuksia, mutta se kertoo kuitenkin sen että iPhone 5 tulee myyntiin samalla hinnalla kuin edeltäjänsä, eli iPhone 4S. Aikaisemmat mallit taas halventuvat mutta kuinka paljon todellisilla markkinoilla, se jää vielä nähtäväksi. On hyvä muistaa että uusi käyttöjärjestelmä on myös saatavilla aikaisemmille, myynnissä oleville malleille.

Uusi malli tulee saataville aluekohtaisesti eri aikoina, Macmaa tietää kertoa että uusi Jeesus-puhelin saapuu Suomeen jo 28.9 ja operaattorituki löytyy Elisalle, DNA;lle sekä Soneralle. Sisältäen Suomessa toimivan aidon LTE-verkon tuen.

Tekniset tiedot:
Prosessori: A6 Dual Core.
Näyttö: Retina 4", laajakuva monikosketus, 1136 x 640, 800:1 kontrasti, 500 cd/m2 kirkkaus
Yhteystekniikat: GSM/EDGE/UMTS/HSPA+/DC-HSDPA, LTE
WLAN: 802.11a/b/g/n
Bluetooth: 4.0
Akku: Lithium-ion
Paikannus: GPS/GLONASS
Takakamera: 8 MP iSight (1080p 30fps), autofocus, kuvanvakaus (myös video), LED-salama.
Etukamera: 1.2 MP FaceTime HD (720p 30fps)
Käyttöjärjestelmä: iOS 6

LÄHDE: Apple

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"