torstai 28. maaliskuuta 2013

Mozillalta uusi JavaScript työkalu, raskas grafiikka ei enää ongelma

Mozilla-säätiö on päivittänyt nykyistä JavaScript tulkkiaan niin että sillä voi esittää raskasta grafiikkaa, kuten muun muassa pelejä, Emscripten apuohjelman avulla voidaan kääntää C ja C++ koodia JavaScriptiksi.

Säätiö esittelee päivitystä niin tehokkaana että se on kuin ajaisi ohjelmia natiivisti mutta kuitenkin verkkoselaimessa joka taas mahdollistaa varsinkin pelikehittäjille uudenlaisia mahdollisuuksia verkkopelien saralla, nyt ei enää tarvita ulkopuolisia lisäosia jotta ohjelmia ja pelejä voitaisiin ajaa verkkoselaimessa vaan koodia pystytään käsittelemään suoraan pelkällä selaimella.

Mozilla on testannut uutta päivitystään Epicin Unreal 3 –pelimoottorin kanssa josta on tehty JavaScript versio. Tarkemmin tämä tarkoittaa miljoonaa riviä koodia jonka käännöstyö kesti noin neljä päivää. Alla video jossa tunnettu Unreal 3 pelimoottorin intro pyörii Firefox selaimessa:

© 2013 Mozilla Foundation

Tekniikka toimii siten että käytetään Emscripten apuohjelmaa jonka avulla nykyisen koodin, esimerkiksi C++;n voi kääntää JavaScriptiksi kun se on tehty se voidaan ajaa Firefox -selaimella jonka JavaScript tulkki on päivitetty uusimpaan versioon, uusimmalla tulkilla JavaScriptin käsittely on niin nopeaa että sillä voi ajaa suuriakin koodimääriä joita varsinkin 3D-grafiikka yleensä tarvitsee. Mukaan tulee myös tarve WebGL-tekniikalle joka tarjoaa JavaScriptiin grafiikan kiihdytykseen tarvittavat palikat, WebGL on kaikissa nykyaikaisissa selaimissa tuettuna.

Ei vain työpöytäselaimille:

Mozilla on innoissaan uudesta kehityssuunnasta, säätiöstä sanotaan että uutta tulkkia pystyy ajamaan myös mobiilisti.

Mozillan toinen syy juhlaan JavaScriptin kehityksessä on sen tuleva mobiilikäyttöjärjestelmä Firefox OS jonka pelätään jäävän isojen jalkoihin heti alku metreillä. Nyt kun pelit toimivat JavaScriptillä voisi käännöstyö ja varsinkin uusien pelien kehittäminen sille olla mielekäs vaihtoehto kehittäjien näkökulmasta ja jos kehittäjät innostuvat tuomaan nykyiset suositut ja tulevat pelinsä Firefox OS;lle, niin silloin käyttöjärjestelmän kiinnostus kuluttajien keskuudessa kasvaisi hyväksi vaihtoehdoksi muiden joukossa, eikä se olisi niin lähellä raskasta tappiota kuin sen nyt tietyissä piireissä pelätään olevan.

Yhteistyötä julkaisijoiden ja kehittäjien kanssa:

Mozilla työskentelee Epic Gamesin lisäksi myös Electronic Artsin eli EA;n sekä Disneyn kanssa tuodakseen heidän pelit uudelle järjestelmälle saataville.

Säätiössä toivotaan myös että muut pelikehittäjät innostuvat uudesta mobiilikäyttöjärjestelmästä ja he toivottavat kaikki kehittäjät tervetulleiksi Firefox Marketplaceen joka on lähinnä uuden käyttöjärjestelmän sovelluskauppa, tosin Marketplacessa on jo nyt suuresti ohjelmia joita voi ajaa Firefox verkkoselaimen avulla myös työpöydällä sekä Firefoxin Android versiolla.

PÄIVITYS: 29.03.2013, Otsikko korjattu, lisätty hieman lisätietoa tekniikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"