maanantai 10. kesäkuuta 2013

Pia Viitanen: NSA-vakoilu selvitettävä!

Tuore Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen epäilee NSA;n mahdollisesti suorittaman verkkovakoilun rikkovan Suomen lakeja. Hän myös peräänkuuluttaa kansainvälisiä pelisääntöjä tietosuojaan tuoreimmassa tiedotteessaan.

“Tietojen luovuttaminen Suomesta verkkovakoilutarkoitukseen on lainvastaista. Lain noudattamista valvovat tietosuojavaltuutettu ja Viestintävirasto. Niiden tehtävä on selvittää esimerkiksi Googlen Haminan palvelintoiminnan oikeudelliset kysymykset, jos niitä nousee esille,” Viitanen ilmoittaa medialle.

Perustuslaissa suojataan kyllä kaikki yksityiseksi tarkoitettu viestintä joten jos NSA pääsee Suomalaisten viesteihin käsiksi, esimerkiksi Googlen Gmail tilin kautta, rikkoo se silloin räikeästi viestintäsuojaa.

Hän kannattaa myös Eurooppalaisten tietosuojavaltuutettujen aloitetta selvittää asiaa yhdydessä EU:n komission kanssa. Se miten selvittely onnistuu onkin sitten toinen asia, Yhdysvalloilta tuskin apua asiaan saadaan vaikka kuinka nätisti pyydetään.

“On ongelmallista, että Suomessa tarjolla oleviin viestintäpalveluihin joudutaan soveltamaan usein muitakin lakeja kuin Suomen lakia. Nämä lait eivät ole aina yhtä kattavia kansalaisten tietosuojaa turvaavien säännösten osalta kuin meillä Suomessa.” Sanoo Viitanen tiedotteessaan.

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen ilmoitti tiedotteessaan myös että hän tulee olemaan yhteydessä Neelie Kroesiin, jotta tietosuoja-asiat tulisivat tarkemmin huomioon telemarkkinoita koskevassa lakiuudistuksessa.

“Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan johdollani tietoyhteiskuntakaari-lakihanketta, joka tulee lisäämään ulkomaisten viestintäyritysten vastuuta tietosuojakysymyksissä”, Viitanen toteaa.

Se vain että NSA tai ulkomaalaiset pelurit kuten Google, Microsoft ja muut väitetyt  NSA;n yhteistyökumppanit vähät tulevat moisesta välittämään, he yksinkertaisesti kieltävät vakoilua tapahtuneen.

LÄHDE: Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"