maanantai 20. tammikuuta 2014

Obama asetti rajoja NSA-vakoilulle

Barack Obama

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piti mielenkiintoisen puheen perjantai-iltana koskien maansa tiedustelutoimintaa, hän asetti tiedustelulle uusia rajoja mutta samalla myös kertoi kuinka tärkeää tiedustelutoiminta Yhdysvalloille on.

Obaman kertoessa NSA:n vakoilutoiminnasta pitkin Yhdysvaltojen historiaa oli ehkä turhankin sankarillinen ja isänmaallinen mutta lopulta hän muisti myös 60-luvun vakoilun joka kohdistui oman maan kansalaisiin ja siitä päästinkin nykyiseen tilanteeseen.

Obama kertoi muun muassa lopettavansa NSA:n harjoittaman puhelintietojen keräämisen nykymuodossaan:

Metadataa ei enää kerätä mielivaltaisesti vaan tietojen käyttö ja hankkiminen vaatii jatkossa FISC(FISA)-oikeuden hyväksynnän.

Eli uudistus puoltaa NSA:n toimia kritisoivia, he tosin ovat vaatineet julkista oikeutta ei salaista FISC-oikeutta, joten pelkona on edelleen että mahdollisesti mikään ei sellaisenaan muutu kuin että tietojen saanti hidastuu FISA:n päätökseen asti.

Obama ymmärtää kuitenkin myös tämän ja onkin asettanut  uuden valvontaelimen seuraamaan FISA-oikeuden toimintaa, tarkalleen sitä mitä valvotaan ja mitä hyötyä siitä on, ei selvinnyt presidentin puheesta.

FISC-oikeuden ei ole pakko julkaista mitään tietoja päätöksistään ja hakemuksista joita tiedusteluviranomaiset sille tarjoavat.

Barack Obama myös rajoitti epäilyn kontaktipiirin laajuutta, aikaisemmin NSA sai tutkia tietoja aina neljän henkilön päähän epäillystä, nykyisin vain kahden ihmisen.

Hän myös kertoi että jatkossa Yhdysvaltojen “ystävämaiden” johtoa ei vakoilla, ellei kyseessä ole pakollinen tarve moiselle, kuten esimerkiksi terrorismi epäily. Obama ei kuitenkaan suosi tiedusteluviranomaisia vaikka moinen ilmiö ilmaantuisikin maailman politiikassa, hän sanoi että mieluummin nostaa luurin ja soittaa heille kysyäkseen tilanteesta.

Obama linjasi syitä miksi vakoilutoimintaa on ja mihin vakoilusta saatavaa dataa hyödynnetään ja ne ovat seuraavat:

01. Vastavakoilu
02. Terrorismin torjunta
03. Kyberturvallisuuden varmistaminen
04. Omien sekä liittoutuneiden joukkojen turvallisuus ympäri maailman
05. Rikollisuuden torjunta

Hän kertoi myös mihin vakoilusta saatavaa dataa ei käytetä ja ne ovat seuraavat viisi asiaa:

01. Etninen tausta
02. Sukupuoli
03. Seksuaalinen suuntautuminen
04. Uskonto
05. Edun hankkiminen Yhdysvaltalaisille yrityksille

Ongelmia voi edelleen luoda hyväksytyistä toimista ainakin 03. sekä 05., sillä kyberturvallisuuden varmistaminen voi tarkoittaa RSA-NSA kauppojen tapaista toimintaa jatkossakin, rikollisuuden torjunnassa taas NSA:n voimavarojen käyttö esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöjen apuna kuulostaa pelottavalta jo pelkkänä ajatuksenakin.

Obama ei tarttunut kuitenkaan laajemmin esille tulleisiin tiedusteluohjelmiin joita Yhdysvaltojen ja heidän liittolaisensa tiedusteluviranomaiset tekevät, puheluiden metatietojen käsittely kun ei todellakaan ole se kaikista suurin ohjelma joka heillä on käytössä.

Obaman puheen loppupuolella on kuitenkin hieman ilkeä huomautus siitä että he eivät ole lopettamassa tiedustelua eivätkä ole pyytämässä sitä anteeksi vain sen vuoksi että heidän tiedustelunsa on ollut tehokkaampaa kuin muiden. He jatkavat tiedustelua siinä missä kuka tahansa muukin maa jatkaa omaansa, oli Obaman lopullinen viesti.

LÄHDE: YLE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"