torstai 5. helmikuuta 2015

FCC:n Wheeler kannattaakin neutraliteettia

FCC:n puheenjohtaja Tom Wheeler on tuomassa oman ehdotuksensa kehään koskien internetin neutraliteettia. Ehdotus kannattaa neutraliteettia tavalla joka estää operaattoreita muun muassa priorisoimasta, kiristämästä sekä myymästä niin sanottua pikakaistaa eri palveluille.

Historiaa:

Noin vuosi sitten FCC:n ehdotus neutraliteettiin oli täysin päinvastainen ja se kuohutti tuolloin internet maailmaa, tuolloin väitettiin FCC :n ja erityisesti sen puheenjohtajan Tom Wheelerin olevan voideltu suurten operaattoreiden rahoilla ja FCC ei siten enää toimisi kansalaisten etujen ajamiseksi.

Kansalaiset nousivat barrikadeille ja vaativat Wheelerin eroa samalla kun FCC kysyi kansalaisiltaan tuolloisen ehdotuksen hyväksymistä. Kommentteja tuli lopulta niin paljon että FCC verkkopalveluiden palvelimet kaatuivat useiksi päiviksi, kommentteja tuli yli 4 miljoonaa. Sitten FCC hiljeni asian suhteen joksikin aikaa.

Nyt täysin takin kääntäneenä, ehkä ymmärrystä enemmän saanut Wheeler on tuonut uuden ehdotuksensa julki joka kannattaa neutraliteettia.

Wheeler mainitsi että tulee esittelemään ehdotuksensa komissiolle tämän viikon aikana, toistaiseksi ehdotusta ei ole vielä julkaistu myöskään muualle verkkoon.

Tuhoon tuomittu bisnestoiminta:

Operaattorit ovat tahtoneet tehdä bisnestä myös suoraan internet palveluiden kanssa, siten että he antaisivat tietyille palveluille enemmän kaistaa maksua vastaan. Tämä taas aiheuttaisi sen että kilpailevat palvelut jotka eivät kaistasta erikseen maksaisi, kärsisivät palvelunsa hitaudesta ja saavuttamattomuudesta.

Tom Wheeler on tuonut nyt tähän kiihtyvään ongelmaan oman vastauksensa joka suoraan kieltäisi operaattoreilta kyseisen rahastuksen. Ehdotus ei kuitenkaan kiellä operaattoreita myymästä kuluttajille tietyillä siirtomäärällä olevia yhteyksiä, se kuitenkin kieltää operaattoreita hidastavan yhteyttä silloin kun asiakas ylittää rajan.

Eli suoraan kuluttajille myytävien palveluiden hintoihin Wheeler ei uskaltanut puuttua.

Operaattorit vievät tapauksen lakitupiin:

Yhdysvaltalaiset operaattorit eivät varmasti tule hyväksymään ehdotusta, vaan tulevat varmasti taistelemaan oikeudessa siitä ettei FCC:llä olisi oikeuksia toteuttaa ehdotusta sellaisenaan aktiivisiksi ehdoiksi.

FCC on jo kerran, vuonna 2010 kärsinyt karvaan tappion oikeudessa taistellessaan neutraliteetin puolesta. Tuolloin FCC yritti saada oikeusteitse operaattoreita luopumaan pikakaistan myymisestä mutta oikeus totesi ettei komissiolla ole oikeutta puuttua operaattoreiden liiketoimintaan.

Operaattorit muun muassa haukkuvat ehdotusta innovatiivisuuden tappamisella, operaattorit eivät voi moisilla lausunnoillaan tarkoittaa mitään muuta kuin heidän omien raha-ahneiden ja “innovatiivisten” “palveluiden” kuolemista, kuin mitään todellista innovointia.

He väittävät että mikäli FCC alkaa kohtelemaan heitä samalla tavalla kuin puhelinoperaattoreita eli julkisina palveluina (Title II) niin tuolloin FCC:n säädökset tulisivat koskemaan myös Internet palveluita, kuten esimerkiksi Facebookia ja Skypeä. FCC on kuitenkin vetänyt rajan sille ettei se puutu internetin palvelutoimintaan vaan yksinomaan operaattoreihin.

Tom Wheeler haluaa nyt yksinkertaisesti FCC:n palvelevan kansalaisia turvaamalla heille yhdenvertaisen mahdollisuuden päästä verkon eri palveluihin mistä ja milloin tahansa, ilman pelkoa siitä että jokin operaattori estäisi tai hidastaisi kyseisiä palveluita mielivaltaisesti.

Ei enää pikakaistaa:

Esimerkiksi Netflix on tehnyt useamman operaattorin kanssa sopimuksen jolla se on joutunut ostamaan lisää kaistaa jotta Netflixin sisältö näkyisi ongelmitta kyseisten operaattoreiden asiakkaille, mikäli Wheelerin ajama ehdotus menee toteutus asteelle voi Netflix irrottautua kyseisistä sopimuksista ja luottaa siihen että operaattorit toimittavat heidän sisältönsä ilman lisämaksua asiakkailleen.

Neutraliteetti palveluiden välille:

Toinen esimerkki on vaikkapa tapaus jossa operaattorilla on oma musiikin suoratoistopalvelu jota se myy ensisijaisesti mobiilikäyttäjille lupaamalla että se ei syö heidän datasopimuksen siirtomäärää mutta kilpaileva suoratoistopalvelu taas söisi.

Tom Wheelerin ehdotus saattaa kieltää kyseisenlaisen priorisoinnin myös, koska se suosisi tiettyä palvelua ylitse muiden, ongelma tässä on kuitenkin se, toteutuuko tuolloin kuluttajan etu? Jos kaikki palvelut muuttuvat siirtomäärärajoituksen sisäpuolelle, viimeistään tässä kohtaa FCC:n pitäisi uskaltautua taistelemaan siirtorajoituksia vastaan.

LÄHDE: Wired

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"