tiistai 17. helmikuuta 2015

Laitetestissä: Asus Fonepad 8

Asus Fonepad 8Asus julkaisi viime vuoden lokakuussa Asus Fonepad 8 Android tabletin jossa sykkii sisällä Intelin Atom -prosessori. Saimme mahdollisuuden tutustua laitteeseen parin kuukauden testijaksolla.

<note> Testiin saapunut laite sisälsi 3G-modeemin sekä puhelinominaisuudet, jopa kahdella SIM-korttipaikalla, en testannut Fonepadin mobiiliverkko-ominaisuuksia, vaan käytän laitetta vain WLAN-ympäristössä testauksen aikana. </note>


Asus Fonepad 8 on ulkoisesti hyvinkin miellyttävä vaikka noin 10” tabletteihin tottunutta testaajaa hämäsikin alussa kahdeksan tuuman koko, laite näytti ja tuntui aivan liian pieneltä, “Mitä tuolla rimpulalla voi muka tehdä?”

Vastaus itselleni, paljonkin.

Erinomainen näyttö ja sopiva mukaan otettavaksi:

Ennakkokäsitykset laite korjasi saman tien pois, sillä 1280 x 800 tarkkuuden IPS-paneeli vaikuttaa hyvinkin pystyvältä eikä koko oikeastaan haitannut edes kokonaisen elokuvan katselussa vaikka näyttö periaatteessa onkin pieni, IPS-paneelia pystyi katsomaan myös hyvinkin pienestä kulmasta jolloin näytön ei tarvinnut aina sijaita suoraan katsojan silmien edessä, tämä mahdollisti varsinkin sen että laitteen pystyi ottamaan helposti mukaansa ja asettamaan sen hetkeksi hieman sivuun, ilman että elokuva olisi pitänyt pysäyttää.

Tabletti on myös erittäin kevyt kanniskella mukanaan, eipä se painakaan kuin vajaa 380grammaa, aivan housuntaskuun se ei kokonsa puolesta kuitenkaan mahdu. Laite vaikuttaa käsissä hyvinkin kestävältä, eikä näyttö tai runko naarmuuntunut testin aikana vaikka tabletti usein oli avaimien kanssa samassa takintaskussa heiluskelemassa.

Automatkoilla laitteen 8” näyttö on juurikin sopiva navigointiin sekä kevyeeseen viihdekäyttöön vaikkapa takapenkin kauhuille, laite ei paina liiaksi joten lapsenkin on sitä helppo pitää käsissään tai sylissään.

Ohjelmisto toimii Fonepadissa sillä tavoin että se piilottaa Androidin näyttöpainikkeet sekä ilmoituspalkin koko ruutua vaativien sovellusten ajon aikana, joten peli -tai elokuvaelämys ei kärsi vahinkopainalluksista. Valikon ja painikkeet saa esiin kuitenkin vetäisemällä näytön ala -tai yläreunaa.

Ulkoisesti uskottava, mutta...:

Tabletti on ulkoisesti uskottava kapistus ja sen takana oleva kumimainen pinta tarjoaa hyvän pidon käsille tai ylipäätänsä mihin vain alustalle johon sen asettaa.

Tabletin takaosa tarjoaa hyvän pidon

Laitteen virta- ja äänenvoimakkuus painikkeet ovat kuitenkin hitusen verran liian syvällä tai takana, joten niihin ei pääse helposti käsiksi oikeastaan mitenkään, ilman etteikö laitetta täytyisi nostaa tai siirtää hieman. Painikkeet on selkeästi suunniteltu siten että niitä käytettäisiin vasemman käden sormilla kun laite lepää kämmenen päällä, asetelmaan on vaikea tottua, eikä allekirjoittanut tottunut siihen oikeastaan koko testin aikana sillä tablettia ei mitä ilmeisemmin tullut pideltyä niin sanotusti oikeaoppisesti käsissä.

Muita fyysisiä painikkeita tabletista ei sitten löydykään vaan kaikki käyttöliittymäpainikkeet ovat ohjelmallisia, niiden käyttö ei juuri eroa muista samalla tavalla suunnitelluista näyttöpainikkeista, ruutukaappaus tosin tehdään pitämällä sovellusvaihtajapainiketta pohjassa.

Liittimiä laitteessa on muutama, MicroUSB liitin löytyy laitteen yläkulmasta kuten myös ääniliitin. Koska tabletin akku ei ole irrotettavaa mallia, ei myöskään takakansi ole avattavissa, siksi SIM-korttipaikat sekä muistikorttipaikka on sijoitettu laitteen vasempaan kylkeen, muoviläpän alle joka suojaa liittimiä roskalta.

Paras kuulemani äänenlaatu: SonicMaster

Videoissa ja musiikissa erottuu tabletin erinomainen äänenlaatu, Fonepadissa kaiuttimet on kohdistettu suoraan eteenpäin ja ääni myös laajenee ja kirkastuu hyvin jolloin stereoefekti kuuluu erittäin selkeästi, tämä varsin yleinen puute joka vaivaa lähes kaikkia muita markkinoilla olevia tabletteja on Fonepad FE380:ssa tipotiessään, aivan mahtavaa!

Äänelle on valmiiksi asennettu ääniprofiileja eri käyttötarkoituksiin, kuten musiikille, elokuvalle, puheelle ja muutamalle muulle, käyttötestissä kuitenkin selvisi että elokuvamoodi on kaikista paras jokaiseen käyttötarkoitukseen, jopa musiikille jos sitä kuuntelee laitteen omista kaiuttimista.

SonicMaster ääniprofiilit

Äänenlaadusta vastaa Asuksen SonicMaster-teknologia joka tuo enemmän kirkkautta ja selkeyttä äänenlaatuun, tällä kertaa hienolla nimellä on myös katetta, ääni kun nyt yksinkertaisesti todella kuulostaa paremmalta, on se sitten digitaalisesti paranneltu tai ei.

Suorituskyky & Ohjelmisto:

Aloitusruutu, testaajan tarpeisiin muokattuna

Asus Fonepadissa on käyttöjärjestelmänä Android 4.4.2, johon Asus on ympännyt mukaan liudan sen omia sovelluksia ja tyylikkään Asus ZenUI käyttöliittymän.

Asuksen omia sovelluksia

Asuksen käynnistin ZenUI, on näyttävä ja melko pystyvä, sillä voi muun muassa luoda sovelluskansioista sovellusvalitsimeen, sovellusvalitsimeen voi myös tehdä niin sanottuja älykkäitä kansioita, jolloin sovellusvalitsin siirtää sovellukset parhaiten katsomiinsa kansioihin automaattisesti.

Sovellusvalitsimen kansio avoinnaSovellusvalitsimen kansioita

Kansiot voi myös siirtää sovellusvalitsimesta kotinäytölle mutta ne eivät synkronoidu jatkossa mikäli valitsimessa olevaan kansioon tulee muutoksia, eli sovellus on siirrettävä tai poistettava niin valitsimen kansiosta kuin myös kotinäytön kansiosta erikseen jos sovelluksensa tahtoo pitää organisoituina kummassakin näkymässä.

Viimeisimpien päivityksien mukana Asuksen käynnistimeen on tullut uudenlaisia päivityksiä, kuten mahdollisuus ladata uusia kuvakepaketteja jotka muuttavat Androidin sovellusten kuvakkeet uudenlaisiksi.

Käyttöliittymän valintojaUusi kuvakepaketti asennettuna

Suurin osa Asuksen sovelluksista noudattelee Googlen uutta Material Design -linjaa joka esiteltiin Android 5.0 Lollipopin yhteydessä, voisikin luulla että kyse on Androidin oletussovelluksista kun vasta ohjelman tietoja-kenttä paljastaakin sen olevan Asuksen kehittämä:

Asuksen sovelluksia

Hieman Asuksen omista sovelluksista:

Kamera:

Tabletissa itsessään on melko tavallinen 5 megapikselin takakamera, eteen on saatu 2MP:tä mutta se on hyvin hidas esimerkiksi Google Hangoutsin käytössä, mutta kamerasovelluksessa hitautta ei ei ilmene.

Screenshot_2015-02-17-13-42-36

Asuksella on melko hyvä kamerasovellus mutta se ei tarjoa sen enempää parempaa kuvanlaatua kuin muutkaan sovellukset, kamerasovelluksessa on kuitenkin muutama efekti jolla voi elävöittää kuvaa tai jopa videota erilaiseksi.

Asuksen galleriasovellus on siitä erinomainen että siihen voi lisätä myös pilvitallennuspalveluita kuten toki Asuksen oman WebStoragen myöskin Google Driven, Microsoft OneDriven, Dropboxin sekä Flickrin. Sosiaalisen median palveluista tuettuina ovat Facebook sekä Google+.

Asuksen Galleriasovellukseen voi liittää myös pilvipalveluita

Galleriasovelluksella pystyy tekemään myös hyvin helposti valokuvakollaaseja, pidetään vain ensimmäinen kuva painettuna jonka jälkeen pääsee valitsemaan muita kuvia, kun kuvat on valittu, painetaan kollaasipainiketta, tämän jälkeen kollaasin muotoa ja asetelmia voi muutella melko vapaasti.

Valokuvakollaasien teko todella helppoa galleriasovelluksen avulla

Asus on myös kehittänyt oman tiedostonhallintasovelluksensa tabletille ja myös sen herkkuihin kuuluu ominaisuus jonka ansiosta siihen voi liittää pilvitallennuspalveluita ja selata sekä etsiä tiedostoja myös niistä samalla tavalla kuin paikallisen laitteen levyltä.

Asuksen tiedostonhallinta tukee paikallisten tiedostojärjestelmien lisäksi myös pilvipalveluita

Mikä hienointa niin tiedostoja pystyy myös kopioimaan pilvipalvelusta toiseen, tosin järjestelmä hyödyntää laitteen omaa verkkoyhteyttä joten tiedostojen siirtonopeus on aina sen mukaista.

Tuki löytyy myös Asus HomeCloud palvelulle jonka avulla voi luoda henkilökohtaisen pilvitallennuspalvelun vaikkapa kodin palvelimelle.

64-bittinen Intelin suoritin ei loista suorituskyvyssä mutta ei myöskään hidastele turhia:

Antutu BenchmarkFonepadissa on Intelin Atom Z3530 64-bittinen sekä neliytiminen suoritin joka sykkii 1,33GHz (ylikellotus 1,83Ghz) taajuudella, se ei ole kaikista nopein vaihtoehto tabletin sydämeksi mutta sillä tulee toimeen.

Hieman kuitenkin ihmetyttää miksi Asus on pihistellyt keskusmuistin kanssa, sitä laitteessa on vain 1GB ja se ikävä kyllä näkyy ja tuntuu jokapäiväisessä käytössä.

Ohjelmat kyllä käynnistyvät nopeasti mutta esimerkiksi ohjelmasta takaisin kotiruudulle meneminen on verrattain hidasta, joskus kotinäytön latausta täytyy odottaa jopa 2-4 sekuntia joka on tämänlaisessa käytössä tuskastuttavan hidasta.

Samankaltaista hitautta löytyy myös lukitusruudusta, joskus kun laitteen herättää virtapainikkeesta painettaessa, myös lukitusruudun käynnistyminen tai sen järjestely kestää, se on aluksi ikään kuin sekaisin ja lyhyen odottelun jälkeen se piirtyy näytölle oikein, hitautta tulee lisää mikäli lukitusnäytölle lisää enemmän widgettejä eli pienoisohjelmia.

Asus on tosin tehnyt myös markkinoille version jossa keskusmuistia on 2GB, kyseinen versio on kuitenkin myynnissä vain tietyillä markkina-alueilla, alueita ei ole sen selkeämmin kerrottu, paitsi että Suomessa myytävä malli on yhden gigatavun omaava versio.

Oikeastaan muussa käytössä hitautta ei erota, ohjelmien välillä siirtyminen on nopeaa joten kotinäytön hidastelu saattaa johtua yksinomaan Asuksen omasta Android ZenUI käyttöliittymästä eli käynnistimestä, sitä vaihtamalla ongelmasta voinee päästä eroon, tätä ei kuitenkaan testattu.

Vaikka Asus onkin Fonepad 8:iin 64-bittisen Intel Atomin valinnut, asennettu Android on 32-bittinen joten ainakaan ihan heti 64-bittisestä suorittimesta ei hyödy.

Mikäli Fonepad saa aikanaan Android 5.0 Lollipop päivityksen, on syytä olettaa että se toimitetaan laitteeseen 64-bittisenä.

Pelikäyttö:

Pelikäytössä tabletti on itse pelissä tarpeeksi nopea mutta kärsii hitaista latausajoista, tämä johtunee siitä tosiasiasta että laitteessa on vain yksi gigatavu keskusmuistia, grafiikasta vastaa PowerVR:n kuutossarjan GPU joka riittää varmasti moneen peliin.

Akussa varausta jäljellä vielä aamullakin:

Virransäästö

Akkukesto on myös yksi asia johon allekirjoittanut kiinnitti erityistä huomiota, laitetta pystyy käyttämään melko monipuolisesti jopa 10 tuntia jonka jälkeen se alkaa vasta huutelemaan 30% akkuvarauksesta.

Monipuoliseen käyttöön kuului, useamman peräkkäisen TV-sarjan katsominen HD-laadulla Netflix suoratoistopalvelusta WLAN-yhteyden yli, verkkosurffaus Google Chrome -selaimella, Google+ palvelun käyttö, Hangouts videopuhelut, sekä myöskin Facebookin satunnainen selailu.

Asus väittää akkukeston kestävän jopa 21 tuntia, se voi pitää paikkansa sillä Fonepadissa on todella tehokas virransäästöominaisuus, se kuitenkin hidastaa laitteen toimintaa mutta esimerkiksi Netflixin videotoistoa virransäästöominaisuuden päällä olo ei haittaa.

Virransäästöohjelmalla on kolme erilaista vaihtoehtoa miten sen voi asettaa toimimaan:

Ultra-säästötila säästää virtaa ja sulkee lähes kaiken taustalla toimivan ominaisuuden mukaan lukien verkkoyhteyden.

Optimoitu tila sulkee monia palveluita taustalta, kuitenkin sellaisia joita laitteen käyttäjä ei ole tarvinnut pidempään aikaan, se myös optimoi näytön kirkkautta akkuvarauksen mukaan.

Mukautettu tila taas tarjoaa melko laajanvalikoiman sille kuinka haluat laitteen virtaa säästävän, sillä voi estää Pushviestien saapumisen, ohjelmien synkronoitumisen ja määrittää 30 prosentista aina 100 prosenttiin saakka sovelluskohtaisesti näytön kirkkauden.

Optimoidulla tilalla allekirjoittanut käytti laitetta muutaman päivän ajan ennen kuin virta laski 10 prosenttiin ja laite piti ladata.

Loppusanat:

Asus Fonepad 8 ajaa asiansa vaikka siitä löytyykin pieniä vikoja, testattavan mallin 1GB keskusmuistin vuoksi.

ZenUI:n optimointiongelmien vuoksi en voi antaa laitteelle täysin puhtaita papereita koska nykypäivänä 1GB keskusmuistia on yksinkertaisesti liian vähän, sovellukset syövät jatkuvasti enemmän muistia ja jopa Asuksen omat sovellukset on selkeästi luotu laitteille joissa muistia on enemmän.

Olisi mielenkiintoista päästä testaamaan 2GB versiota myös.

Akkukesto sen sijaan on mitä mainioin, akun kokonaiskapasiteetiksi ilmoitetaan 4 000 mAh, en kuitenkaan lähtenyt repimään takakantta auki tarkistaakseni asian, akku tosiaan kestää ja kestää, samankaltaista akkukestoa soisi näkyvän myös muissa laitteissa.

Akkukeston lisäksi myös äänenlaatu tabletin omilla kaiuttimilla oli todellinen yllätys, en ole koskaan kuullut missään tabletissa tai puhelimessa yhtä kirkasta ja selkeää ääntä kuin nyt Fonepad 8 tabletissa.

Asuksen ohjelmat toimivat hyvin, jopa niin hyvin ettei tarvetta ollut juurikaan hakea vaihtoehtoisia sovelluksia, ottaen huomioon sen että yleensä laitevalmistajien sovellukset ovat melkeinpä automaattisesti kuraa.

Allekirjoittanut tunnustaa myös testin jälkeen kahdeksan tuuman näytön riittävän vallan mainiosti monipuoliseen käyttöön ja lisäpisteitä se saa siitä että se on huomattavasti helpompi napata mukaan kuin yhtään isompi tabletti.

Saatavuus & hinta:

Fonepad 8 saapui Suomen markkinoille joulukuussa ja sitä myydään noin 230 euron hintaan. Suomessa markkinoilla oleva versio omaa 1GB keskusmuistin.

Tekniset tiedot:

Näyttö: 8", 1280 x 800 (WXGA) IPS, 189ppi
Käyttöjärjestelmä: Google Android 4.4.2 / Asus ZenUI
Suoritin: Intel Atom Z3530 64-Bit, neliydin 1,33GHz, PowerVR S6 G6430
Keskusmuisti: 1GB/2GB LPDDR3 (testilaite 1GB)
Tallennustila: 8/16GB (testilaite 16GB), MicroSD aina 64GB asti
Kamera: takakamera: 5MP, autofokus, tärinänpoisto, GPS, etukamera: 2MP
Videokuvaus: takakamera: 1080p@30fps, etukamera: 720p@30fps
Ääni: SonicMaster Stereo kaiuttimet.
Liittimet: 2x Micro-SIM, MicroSD, 3,5mm audio, MicroUSB
Matkapuhelinverkot: 2G: 850/900/1800/1900, 3G: 900/2100/850/1900 (42Mbit/s down, 5,76Mbit up)
Langaton: WLAN b/g/n, Bluetooth 4.0 aptx, Miracast
Navigointi: GPS, GLONASS
Akku: Sisäänrakennettu 4,000 mAt (14,2t selainkäyttöä, 12t HD-videota, 21t 3G-puhetta) Standby: 600 tuntia
Koko: 120 x 214 x 8,9
Paino: 310g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"