maanantai 19. joulukuuta 2016

Ubuntu siirtyy välimuistiosiosta tiedostopohjaiseen ratkaisuun

Ubuntu siirtyy välimuistiosiosta tiedostopohjaiseen ratkaisuunSeuraavaan Ubuntu linux jakeluun (17.04) on tulossa melkoinen muutos sen oletusasetuksiin jotka koskevat käyttöjärjestelmän tapaa käsitellä välimuistia.

Linuxissa yleisesti on ollut tapana luoda välimuistille erillinen kiintolevyosio johon järjestelmä varaa kiintolevystä tilaa silloin kun laitteen oma keskusmuisti ei riitä ohjelmien vaatimuksiin.

Nykyisellään kuitenkin tietokoneissa alkaa olemaan niin paljon keskusmuistia että välimuistia ei juuri tarvita, useat tehokäyttäjät ovatkin jättäneet välimuistin kokonaan pois järjestelmän asennuksen aikana ja osa taas on siirtynyt käyttämään Windowsista tuttua lähestymistapaa jossa järjestelmä luo tarvittavan kokoisen välimuistitiedoston suoraan olemassa olevaan tiedostojärjestelmään silloin kun välimuistille tulee tarvetta.

Canonicanilla joka on Ubuntun vastuukehittäjä onkin nyt katsonut ettei välimuistiosio ole enää niin tarpeellinen että sille pitäisi varata levyltä erillinen osio ja siirtyy uuden version myötä käyttämään tiedostopohjaista välimuistia.

Välimuistitiedosto on hieman hitaampi tapa käsitellä välimuistia mutta sillä ei ole juurikaan suurta merkitystä nykyisten tiedostojärjestelmien sekä nopeiden kiintolevyjen myötä, toisin sanoen eroa ei juuri huomaa.

Ubuntussa ei tulla myöskään käyttämään yhtä suurta swap-tiedostoa vaan välimuisti jaetaan useamman tiedoston kesken, tehokäyttäjät pystyvät myös itse säätämään välimuistia ja sen käyttöä paremmin.

Ei toimi kaikissa vaihtoehdoissa:

Tiedostopohjainen välimuisti ei kuitenkaan toimi täydellisesti järjestelmissä joissa juurena käytetään usean fyysisen levyn yhdistävää LVM (Logical Volume Manager) tekniikkaa, tämä on otettu huomioon ja mikäli käyttäjä valitsee LVM:n asennusvaihtoehdoksi, luo asennusohjelma tuolloin edelleen erillisen välimuistiosion yhdeltä fyysiseltä levyltä.

Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus) julkaistaan ensi vuoden huhtikuussa.

Ubuntu on yksi maailman suosituin Linux jakelu, Ubuntu pohjautuu Debian GNU/Linuxiin.

LÄHDE: Dimitri John Ledkov (Ubuntu kehittäjä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"