torstai 10. syyskuuta 2015

Applen julkaisutilaisuus: Tässä on Apple iPad Pro

Applen julkaisutilaisuus: Tässä on Apple iPad ProApple julkaisi eilen illalla päivitetyt iPhonet sekä kauan huhutun iPad Pro tabletin. Tässä jutussa keskitytään iPad Pro tablettiin ja sille tarjottaviin lisälaitteisiin.

Uusi iPad Pro ei kuitenkaan vastannut aivan sitä mitä huhut olivat enteilleet, laitteesta ei löydy esimerkiksi USB-portteja joiden ilmestymistä ammattilaisille tarkoitettuun iPadiin oli odotettu. Näytön pinta-ala on joka tapauksessa kasvanut ja se on 12.9 tuumaa kooltaan ja tarjoaa 2732 x 2048 tarkkuuden.

Uuden näytön ansiosta iOS 9:ssä esitelty kahden ohjelman yhtäaikainen käyttö pääsee todella oikeuksiinsa, itse asiassa näytön koko on melkeinpä kahden perinteisemmän iPad Airin kokoinen, joten ohjelmat saavat reilusti tilaa.

Stereoääni:

IPad Prohon kuitenkin on tehty hieman muutoksia näytön kasvamisen lisäksi, nyt iPadista löytyy neljä kaiutinta, jokaisesta kulmasta, kaiuttimet eivät kuitenkaan ole suunnattu eteen vaan sivuille kuten aikaisemmissakin malleissa.

Kaiuttimissa tai niitä ohjaavassa ohjelmistossa on kuitenkin järkeä, se ymmärtää onko näyttö käännetty pysty -tai vaaka asentoon ja ohjaa stereoäänen toimimaan sen mukaisesti, näin ääni ja kuva pysyvät katsojalleen aina oikeassa muodossa.

Smart Connector:

Smart ConnectorApple iPad Pro omaa myös uudenlaisen liittimen joka keskustelee lisälaitteiden kanssa tarjoten datayhteyden sekä virtaa, liitintä kutsutaan Smart Connectoriksi, siihen on helppo liittää lisälaitteita, sillä se ei vaadi kovin tarkkaa asettelua käyttäjältään, laitteet naksahtavat siihen kiinni magneettien avulla. Uusi liitin löytyy iPad Pron vasemman sivun keskeltä.

Tehoa on tullut lisää myös:

iPad Pro on varustettu Applen omalla A9X suorittimella joka tarjoaa 22 kertaisen nopeuslisäyksen aikaisempaan A8X suorittimeen verrattuna joka on iPad Air 2 tabletissa, Apple kutsuu tätä työpöytätason suorittimeksi sen suoritustehon ansiosta.

Yhtiö kehuu suorittimen grafiikkaominaisuuksia myös. Esittelytilaisuudessa ajettiin ammattitason AutoCAD grafiikkasovellusta iPad Prossa ja samalla kerrottiin että sovelluksen grafiikka pyörii sulavasti 60  ruutua sekunnissa, AutoCAD vaatii yleensä paljon grafiikkatehoa jos sen haluaa saada toimimaan sulavasti suurten ja monipuolisten objektien kanssa joten esittely oli sinänsä melko vakuuttava.

Hieman paksumpi mutta vain hieman:

iPad Pro on sekin ohut mutta hieman paksumpi kuitenkin kuin esimerkiksi Apple iPad Air 2, paksuus: 6,9 mm ja paino: 712 g

Apple lupaa uutukaiselleen 10 tunnin akkukeston yhdellä latauksella joten sen pitäisi kestää kokonainen työpäivä lataamatta, mikäli surffaa matkapuhelinverkossa, luvataan yhtämittaista käyttöaikaa 9 tuntia.

Akun lataamisen nopeudesta tai hitaudesta ei mainittu mitään, joten pikalatausta ei ilmeisesti ole.

Applen julkaisutilaisuudessa esiteltiin iPad Prosta kolme eri konfiguraatiota jotka jättävät ihmettelyn aihetta hieman, iPadit tulevat 32 tai 128 GB muistivaihtoehdoilla mutta vain 128 GB versiossa on nykyisten tietojen mukaan tuki mobiilidatalle, muutoin toimitaan WLAN-verkossa.

Miksei tarjolle tuoda 64 GB versiota? Siihen voi olla monta eri syytä mutta voisi olla että 64 GB versio heikentäisi selkeästi kalleimman 128 GB muistilla varustetun mallin myyntiä.

Eikä sekään lämmitä että kyseinen mobiilidataversio maksaa yli tuhat dollaria:

  • Apple iPad Pro 32 GB (WLAN) = 799 dollaria
  • Apple iPad Pro 128 GB (WLAN) = 949 dollaria
  • Apple iPad Pro 128 GB (WLAN/4G) = 1079 dollaria

Apple iPad Pro tulee saataville marraskuussa valikoiduille markkinoille, Suomeen ja muualle uutuutta joudutaan odottelemaan hieman pidempään, paikallisista hinnoista ei ole myöskään vielä tietoa.

Muutama lisälaite uutukaiselle:

Apple Pencil:

Apple PencilApple julkaisi Prohon erityisesti suunnitellun Styluksen, Apple Pencilin joka ymmärtää piirron voimakkuuden, eli kynä piirtää sitä paksummin mitä lujemmin sitä painaa.

Apple Pencil sisältää monenmoista teknologiaa ja se on siten myös ladattava aika ajoin, kynästä löytyy lightning -liitin jonka avulla se voidaan ladata suoraan iPad Prosta.

Yhdellä latauksella kynää pitäisi pystyä käyttämään 12 tuntia ja 15 sekunnissa pitäisi saada 30 minuuttia käyttöaikaa heti.

Kun kynää käyttää, voi piirtokättään pitää myös näytön päällä häiriöttä joten kynän käyttö on yritetty saada mahdollisimman luonnolliseksi.

Apple Penchil tulee iPad Pron kanssa samanaikaisesti myyntiin ja se myydään vain erikseen hintaan 99 dollaria.

Apple Smart Keyboard:

Apple Smart Keyboard

Toinen erityisesti iPad Prolle suunniteltu lisälaite on fyysisellä näppäimistöllä varustettu suojakuori Apple Smart Keyboard.

 

Kyseessä on periaatteessa Smart Coverin laajennettu versio johon kuulu näppäimistö, näppäimistö toimii samalla tavalla kuin Apple Macbookissa esitelty Butterfly näppäimistö joka tarjoaa ohuen designin näppäimistölle mutta myös salamannopean vastausajan.

Smart Keyboard on myös ensimmäinen lisälaite joka hyödyntää iPad Pron uutta Smart Connectoria.

Smart Keyboard myydään myöskin vain erikseen hintaan 169 dollaria.

Tässä vielä tarkemmat tekniset tiedot Apple iPad Pro:

Värivaihtoehdot: Hopea, Kultainen, Space Gray
Käyttöjärjestelmä: Apple iOS 9
Näyttö: 12.9" LED taustavalaistu IPS paneeli, 2732 x 2048, 264 ppi
Suoritin: Apple A9X
Keskusmuisti: 4 GB
Tallennusmuisti: 32 GB/128 GB
Kamera: 1.2MP, HDR, Kasvojen tunnistus, HDR, 720p video takakamera: 8MP, Autofokus, Kasvojen tunnistus, Panoraama, 1080p video (30fps) (slo-mo 120fps), Tärinän esto.
Matkapuhelinverkot: (vain 128GB cellular malli) GSM / HSPA / LTE
Langaton: WLAN: 802.11a/​b/​g/​n/​ac, Bluetooth 4.2
Navigointi: GPS, GLONASS, iBeacon
Liitännät: Lightning, Smart Connector, 3.5mm audio
Langaton lataus: Ei
Pikalataus: Ei
Akku: 38.5 W, Lithium-polymer, 10 tuntia WLAN, 9 tuntia 4G
Koko: 305.7 x 220.6 x 6.9 mm
Paino: WLAN versio: 712 g, 4G versio: 723 g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"