keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Liian moni estää nettimainokset

Liian moni estää nettimainoksetOhjelmistotalo Adobe sekä PageFair julkaisi viime kuussa raportin jonka mukaan jopa 19 prosenttia suomalaisista internetin käyttäjistä estää verkkosivuilla näkyvät mainokset jollakin tavalla.

Maailmanlaajuinen prosenttiosuus on jo lähes puolet koko käyttäjäkunnasta, jopa 41 prosenttia. Tämä aiheuttaa melkein 20 miljardin euron tappiot menetettyinä mainostuloina.

Selkeitä lukuja prosenteille:

Vuoden 2015 kesäkuussa oli yhteensä 198 miljoonaa aktiivista mainoksia piilottavaa lisäosaa käyttävää verkkosurffaria liikenteessä, kasvu on noussut huimaa vauhtia:

Mainoseston käytön kasvu (klikkaa suuremmaksi)

Tutkimuksessa selvitettiin myös minkä tyyppiset käyttäjät estävät verkkomainontaa ja minkä tyyppiset taas eivät:

Klikkaa kaaviota suuremmaksi

Varsinkin pelisivustoilla käyvät, eli nuoret ovat kaikista aktiivisimpia estämään mainoksia kun taas käyttäjät jotka käyvät usein julkisten palveluiden sivustoilla, estävät vähiten.

Chromelle tullut toimivia estolaajennuksia:

Raportissa näkyy hyvin myös kuinka mainoksia estävät lisäosat tai laajennukset ovat kehittyneet Google Chromelle, vuodessa niiden käyttökasvu on ollut jopa 51% joka tarkoittaa noin 126 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa.

Firefoxilla kasvu on ollut 17% mutta siellä toimivat lisäosat ovat olleet saatavilla huomattavasti kauemmin, tämäkin nousu tarkoittaa silti noin 48 miljoonaa yksittäistä aktiivista käyttäjää kuukaudessa.

Kolmen vuoden kasvukehitys

Mainosestot tulevat mobiiliin:

Voisi melkein sanoa että tietokonepuolella, peli on lähes menetetty jo mutta seuraavaksi estot hyökkäävät laajalti mobiilipuolelle, jo nyt Firefox selaimeen on mahdollista ladata estotyökalu joka estää mobiilisivujen mainosten näkymisen käyttäjälle.

Mozilla Firefox -selaimen mobiiliversion käyttäjistä jo 16 prosenttia ovat ladanneet selaimeen mainoksia estävän lisäosan, tämä on merkittävä määrä käyttäjiä.

Googlen Chromen mobiiliversioon ei toistaiseksi vielä pysty asentamaan laajennuksia mutta ilmeisesti sekin on tekeillä, ensimmäisenä tyrkylle tulee varmasti erilaiset adbloking sovellukset.

Applen iOS:ssä on mukana myös jonkinasteinen mainostenesto, sille on myös julkaistu jo selaimia joissa mainosesto tulee oletuksena mukaan.

Miksi käyttää estoja?

Raportissa tuodaan esiin joitakin pointteja miksi ihmiset asentavat estoja, yllättävää on se että monikaan ei ilmoita syyksi mainosten olevan häiritseviä tai syövän turhaan tietokoneen resursseja.

50 prosenttia käyttäjistä on huolissaan yksityisyydestään ja tietoturvasta kohdennettujen mainosten osalta:

Syitä miksi alkaa käyttämään mainosestoja (klikkaa suuremmaksi)

Estoilla seurauksia:

Miljoona menetykset ovat todellisuutta lähinnä suurten yhtiöiden ja palveluiden kohdalla mutta esimerkiksi blogeissa ja muissa pienissä sivustoissa kuten esimerkiksi täällä IT Paukussa, mainosestojen käytöllä on suora vaikutus ylläpitäjien ja kirjoittajien toimeentuloon.

IT Paukku esittää vain turvalliseksi miellettyjen mainosverkostojen tarjoamia mainoksia jotka ovat: Google Adsense, AOL BeOn sekä Unruly Media.

Kommentin aika:

Nettimainoksien estäminen on kasvanut räjähdysmäisesti, kuka tässä on lopulta voittaja?

Suuri määrä uutispalveluista sulkee juttunsa maksumuurin taakse, koska eivät pysty enää mainostuloilla palveluita pyörittämään, mainoksia esittävien sivustojen on entistä vaikeampi saada mainosdiilejä, koska verkkomainonta on menettämässä uskottavuutensa.

Mainosverkostot ovat yksi syy miksi näin on tapahtunut mutta näyttää kuitenkin siltä ettei mainosverkostoja juurikaan kiinnosta ottaa oppia vaan niistä tulee huomattavasti aggressiivisempia, keksitään uusia keinoja suorastaan vakoilla verkkosivuilla kävijöiden tietoja jotta mainoksista saataisiin entistä vetoavampia.

Eikä verkostot jää vain siihen, jopa uusissa tietokoneissa on valmiiksi asennettuina ohjelmia jotka seuraavat käyttäjän toimia tietokoneella ja lähettävät kyseiset tiedot verkostoon jotka taas lähettävät takaisin toimiin sopivia mainoksia.

Raja tulee lopulta kuitenkin vastaan ja mitä sen jälkeen tapahtuu?

LÄHDE: PageFair

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"