perjantai 8. tammikuuta 2016

Elisa joutuu maksamaan Soneralle koska typerä datakatto

Elisa joutuu maksamaan Soneralle koska typerä datakattoSuomalaisessa oikeusvaltiossa on taas jaettu oikeutta, tälllä kertaa uhriksi joutui tietoliikenneoperaattori Elisa sen varsin näkyvän mainoskampanjan johdosta. TeliaSonera päätti että “Typerä datakatto” -mainokset loukkaavat sen bisnestä.

Anteeksi mitä? Niin, kyllä Sonera loukkaantui Elisan (tosin ärsyttävistä mutta...) hauskoista mainoksista joissa kaksi Suomalaista myyntimiestä (hintasaarnaajat) kiertävät yhdysvaltoja ja kertovat edullisten liittymäpakettien evankeliumia, kuten sen että maailmassa on liittymiä joissa ei ole typerää datakattoa, erityisesti Elisan Saunalahden liittymissä.

Datakattoliittymillä tarkoitetaan matkapuhelinliittymiä joissa on rajoitettu siirrettävää dataa kuukaudessa, esimerkiksi 10GB/kk jonka jälkeen operaattori myy nopeaa kaistaa aisakkaalle jos asiakas sitä tarvitsee.

Yhdysvalloissa datakatot ovat enemmänkin normi kuin Suomessa jossa datakatolle ei löydy järkevää syytä, kuten esimerkiksi kapasiteettiongelmat. Täällä kotona datakatollisia liittymiä myy tällä hetkellä kuluttajille Sonera sekä DNA.

Sonera kuitenkin loukkaantui Elisan vetämästä mainoskampanjasta jossa kerrottiin että Elisan saunalahti liittymät tarjotaan rajoittamattomalla nettiyhteydellä, ilman datakattoja. TeliaSonera vei jutun markkinaoikeuteen ja yllättäen markkinaoikeus päätti että Elisa rikkoo hyvää liiketapaa.

Sonera haki mainosten lopetuspäätöstä koska katsoi että Elisan mainoskampaja viittaa sen tuotteisiin, MITÄHÄN VÄLIÄ SILLÄ ON?

TeliaSonera väittää että Elisan mainoskampaja aiheutti sille huomattavaa vahinkoa, vaikka tämä väite on täysin tuulesta temmattu niin se olisi Soneralle aivan oikein!

Päätöslauselma:

Markkinaoikeus kieltää Elisa Oyj:tä jatkamasta tai uudistamasta matkapuhelin- tai -mobiililaajakaistaliittymien markkinointia, jossa käytetään sen kilpailijaa taikka tämän tuotetta väheksyvää tai halventavaa ilmaisua "ei typerää datakattoa", "ilman typerää datakattoa", "ei koskaan typerää datakattoa", "kuinka typerä on liittymä, jossa on datakatto" tai näihin rinnastettavaa ilmaisua 150 000 tuhannen euron uhkasakolla!

Elisa joutuu vielä maksamaan Soneran oikeudenkäyntikulut jotka ovat 18 154 euroa.

Edellä mainittua kieltoa on noudatettava 1.1.2016 lukien.

Elisan vastaus ja vaatimus hylätä Soneran hakemus:

Elisa ei kuitenkaan tule sellaisenaan hyväksymään markkinaoikeuden päätöstä vaan vaatii TeliaSoneran täysin järjettömän hakemuksen hylkäämistä, Elisa ilimoittaa ettei sen mainoskampaja ole luonteeltaan vertailevaa, halveksuvaa tai vähättelevää, kyse on ollut huumorista.

Lisäksi Elisa Oyj on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa TeliaSonera Finland Oyj:n korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut 10. 819,84 euroa viivästyskorkoineen.

“TeliaSoneran kieltoa koskevaa vaatimusta ei voida hyväksyä esitetyn sisältöisenä. Markkinaoikeus ei voi kategorisesti kieltää Elisa Oyj:tä käyttämästä markkinoinnissaan sanaa "typerä". Myös yhdistettynä ilmaisuun "ilman datakattoa" kielto jäisi liian yleiseksi, jotta sen käyttö voitaisiin kieltää.

Markkinointi sisältää mainoksien ohella esimerkiksi tiedotteet ja haastattelut. Elisa Oyj:tä ei voida kieltää käyttämästä markkinoinnissaan TeliaSoneran vaatimalla tavalla edellä sanottuihin "rinnastettavia ilmaisuja", mikä jättäisi kiellon sisällöltään täysin avoimeksi ja epämääräiseksi.

Tällainen kielto olisi Elisa Oyj:n kannalta kohtuuton ja sen elinkeinotoimintaa rajoittava. Vaaditun uhkasakon määrääminen on perusteetonta, ja sen määrän tulisi joka tapauksessa olla enintään 50.000 euroa.” -Ote Elisan vastauksesta markkinaoikeudelle.

Valitusoikeus:

Kyseinen markkinaoikeuden päätös on tehty jo joulukuun 17 mutta se on ollut julkinen vasta tistaista lähtien, Elisan on mahdollista tehdä päätöksestä valitus korkeimpaan oikeuteen aina helmikuun 15. päivään saakka.

Elisa tehnyt jo muutoksia markkinointimateriaaliin:

Elisa on kuitenkin päivittänyt jo mainoksensa esimerkiksi Youtubeen jossa Hintasaarnaaja -videot ovat suurimmalti osin päivitetty 6.1.2016 ja niistä on poistettu ilmaus “ilman typerää datakattoa”, joten toistaiseksi näyttää siltä että Elisa olisi tyytymässä päätökseen, tai sitten toimii näin vain varoiksi mikäli jostain järjettömästä syystä valitus ei mene läpi.

LÄHDE: Digitoday / Markkinaoikeus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"