torstai 24. tammikuuta 2013

Kansalaisaloite tekijänoikeuslain muokkaamiseksi

5000 allekirjoitusta ensimmäisen vuorokauden aikana tekijänoikeuslain muokkaamiseksi.
 
Kansalaisaloite.fi -sivustolla on käynnistynyt aloite tekijänoikeuslain muokkaamiseksi. Vaikka aikaa allekirjoitusten keräämiseen on puoli vuotta, on startti ollut hurja: yli 5000 allekirjoitusta ensimmäisen vuorokauden aikana. Allekirjoituksia vaaditaan 50 000, jotta eduskunta ottaa asian käsiteltäväkseen.
 
Tämän aloitteen tarkoituksena ei ole verkkopiratismin laillistaminen, vaan korjata nykyisessä tekijänoikeuslaissa olevia epäkohtia mm. verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta. Aloitteessa yksittäisiä tapauksia piratismissa kohdeltaisiin rikkomuksina rikosten sijaan. Sen sijaan kaupalliseen tai laajamittaiseen toimintaan puututtaisiin jatkossakin rikoksina.
 
Aloite pyrkii myös parantamaan artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa ja tukemaan uusien palveluiden kehittämistä, jotka perustuvat verkkoteknologiaan. Tärkein osa ehdotusta on keskustelun herättäminen tekijänoikeuslainsäädännön kehittämiseksi. Samalla pyritään vähentämään artistien ja tavallisten kansalaisten välistä vastakkainasettelua.
 
Aloitteen allekirjoittaminen vaatii vahvan tunnistautumisen, eikä kannattajan nimi tule näkyviin sivustolla. Joillakin henkilöillä on ollut aiemmin ongelmia Danske Bankin tunnusten kanssa tunnistautuessa, mutta nämä ongelmat on korjattu. Mikäli tunnistautuminen ei onnistu, voi allekirjoituksen lähettää myös erillisellä tulostettavalla pdf-lomakkeella.
 
Kansalaisaloitteiden laadinta-alustana toimii Avoin ministeriö –sivusto.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"