keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Asus tuo Chrome OS:n televisioon

Asus tuo Chrome OS:n televisioonTietotekniikkavalmistaja Asus lanseeraa markkinoille Chromebit tikkutietokoneen joka tuo Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmän mihin tahansa HDMI-liittimen omaavaan näyttöpäätteeseen.

Maaliskuussa julkaistu Asus Chromebit saapuu vihdoin markkinoille.

Asus Chromebit CS10 toimintatapa on sama kuin vaikkapa Intelin Compute Stickissä, se laitetaan esimerkiksi television HDMI-liittimeen kiinni ja se on heti käyttövalmis tietokone, joka erikoisesti ajaa Chrome OS käyttöjärjestelmää.

Chrome OS on Googlen kevyt käyttöjärjestelmä joka on tehty erityisesti alustaksi selainpohjaisille verkkosovelluksille, käyttöjärjestelmää pystyy käyttämään toki myös offline-tilassa mutta tuolloin käyttö on hyvin rajoitettua.

Chromebit perustuu ARM pohjaiseen arkkitehtuuriin, siinä on Rockchipin valmistama neliytiminen RK2388 (Cortex-A17) suoritin ja grafiikasta huolehtii Mali-T624 GPU joka on myös prosessorin tavoin neliytiminen. Keskusmuistia tikkuun on mahdutettu 2GB ja sisäistä tallennustilaa 16GB, sisäisen tallennustilan lisäksi tarjolla on kahdeksi vuodeksi 100GB pilvitallennustilaa Google Drivestä.

Chromebitissä on myös yksi USB-portti johon voi liittää vaikkapa USB-hubin jonka avulla laitteeseen voi liittää useampia USB-laitteita. Vaikka Chromebit tukeekin Bluetooth laitteitta (4.0) suoraan on USB-portti varmasti tarkoitettu ennen kaikkea langattoman näppäimistö/hiiren vastaanottimelle. Laite tukee myös langattomia WLAN-verkkoja (a/b/g/n/ac) jonka avulla se saadaan yhdistetyksi internetiin.

Tekniset ominaisuudet ovat periaatteessa riittäviä itse käyttöjärjestelmän pyörittämiseen mutta 2GB keskusmuisti on tässäkin tapauksessa varmasti ongelma, verkkosovellukset syövät muistia rutkasti ja jo yksin verkon selaaminen Google Chrome selaimella on erittäin muistisyöppöä toimintaa tietokoneelle.

Multimedian toistoon käyttöjärjestelmä että Chromebit on taas varmasti erittäin hyvä, tosin noin puolet edullisempi Chromecast tekee myös saman, sillä erotuksella että se tarvitsee usein lähteekseen muita laitteita.

Ei liiemmin liikuteltava:

Tämäkin tikkukone vaatii  ulkoisen virtalähteen joka on omiaan rajoittamaan laitteen siirtelyä sellaisenaan. Chromebit syö virtaa 18 wattia joten virransaamiseksi ei riitä USB-portti ja siksi Asus toimittaa laitteen mukana perinteisen muuntajan.

Ostaja saa valita värin:

Asus toimittaa Chrometikkuaan kahdella eri värivaihtoehdolla, vaikka värillä ei niinkään ole merkitystä koska yleensä liittimet ovat näyttöpäätteen takana piilottaen itse laitteen näkyviltä.

Chromebitin värivaihtoehdot

 

Chromebit on varsin mielenkiintoinen kapistus, IT Paukku koittaa saada härvelin testaukseen mahdollisimman pian.

Hinta & Saatavuus:

Asus toimittaa Chromebittiä Suomeen mutta ainakaan allekirjoittanut ei vielä löytänyt sitä kotimaisista verkkokaupoista, ilmeisesti kuitenkin tulossa pian.

Chromebitin myyntihinnaksi on ilmoitettu  85 dollaria eli noin 79 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"