maanantai 9. tammikuuta 2017

Norja yrittää digiradiolla, nirhaa FM-lähetykset

Norja yrittää digiradiolla, nirhaa FM-lähetyksetSuomessa yritettiin ja epäonnistuttiin mutta Norjassa uskotaan kovasti digiradioon ja tarkoitus olisi saada kaikki maanlaajuiset FM-radiokanavat digitaalisiksi.

Paikalliset radiokanavat pystyvät jatkamaan FM-lähetyksiä aina vuoteen 2022 saakka.

Siirtymä digitaaliseen radioon alkaa jo kuluvalla viikolla 11.01.2017:

Siirtymä ei  kuitenkaan tapahdu kerralla kuten aluksi luultiin ja pelättiin, vaan pikku hiljaa Norjan pohjoisosista etelään päin. Ensimmäisenä muutoksen kokee pohjoinen Nordlandin lääni.

Kansa ei kannata digiradioihin siirtymistä:

66% Norjan kansasta vastustaa siirtymistä digiin, suurin syy on luonnollisesti se että radionkuuntelijat joutuisivat hankkimaan uuden vastaanottimen niin autoihin kuin taloihinsa.

Monet tahot Norjassa ovat edelleen sitä mieltä että siirtymäaikaa on ollut liian vähän eikä muutoksia ole juuri näkynyt esimerkiksi kuluttajakaupassa, kansalaiset eivät ole rynnänneet ostamaan uusia radioita jotka kykenevät vastaanottamaan digitaalista signaalia.

Syytäkin on ihmetelty, norjassa valtakunnallisten FM-radiokanavien ylläpitäminen maksaa suunnilleen saman verran vuodessa kuin tulevat digiradiolähetyksetkin, noin 29 miljoonaa dollaria.

Seuraavana Ruotsi:

Ruotsikin on ilmoittanut jo vuonna 2014 että aikovat ajaa nykyiset radioluvat alas vuoteen 2018 mennessä jonka jälkeen seuraa digiluvat, ongelma Ruotsissakin on aivan sama, kansaa ei juuri kiinnosta ja pelkona on että digilähetykset kaikuvat kuuroille vastaanottimille.

Mikä digiradio?

Digiradio eli Digital audio broadcast (DAB) on tekniikka joka perustuu OFDM-modulaatiolähetystekniikkaan, samaa tekniikkaa käytetään myös monissa muissa tiedonsiirtotekniikoissa, sen etuja ovat virheenkestävyys (virheenkorjaus) sekä useat yhtäaikaiset taajuuskanavat joissa bitti saadaan kulkemaan.

Huomattavasti parempi äänenlaatu:

DABin avulla voidaan lähettää vaikkapa monikanavaääntä aina 192kbps siirtonopeuteen saakka (DAB+, johon myös Norja siirtyy).

Periaatteessa DAB:iin voi lähettää mitä tahansa pakattua tai pakkaamatonta ääntä, laadullisesti tällä on suuriakin eroja ja on yksin radiokanavasta kiinni millä tekniikoilla ja siirtonopeuksilla he DAB:in ottavat käyttöön.

Digiradion suurimpana hyötynä nähdään kuitenkin se että siellä kanavalupia ja siten radiokanavia voidaan perustaa huomattavasti helpommin ja varmasti myös edullisemmin kuin FM-kanavia jotka olivat tiukkojen ja kalliiden lähetinlupien takana.

Norjan yleisradio uskookin että DAB luo huomattavia mahdollisuuksia kaupallisille radiokanaville. Niin, kunhan vain niitä mainoskanavia olisi joku kuuntelemassa.

LÄHDE: The Local

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"