keskiviikko 24. elokuuta 2016

Mielipide: Google panostaa jatkossa mobiiliin, unohtaa työpöydän

Google panostaa jatkossa mobiiliin, unohtaa työpöydänGoogle on ilmeisesti tehnyt tietoisen päätöksen panostaa jatkossa ainoastaan mobiiliin, ikävä kyllä työpöydän kustannuksella.

Googlen viestintäpalveluiden johtaja Nick Fox myöntää yhtiön jättäneen työpöydän ja mobiilin yhteisen käsikädessä ajattelun ja keskittyvän jatkossa veitsen terävästi mobiiliin, työpöydän kustannuksella: “We thought 'amazing on mobile, nothing on desktop' was the better approach.”

Google julkaisi äskettäin uuden videopuhelusovelluksen mobiilille nimeltä Duo. Duon erikoisuuksiin kuuluu se että sitä voi käyttää ainoastaan mobiililaitteella, ennen kaikkea puhelimella ja se otetaan käyttöön omalla puhelinnumerollaan.

Puhelinnumeroaktivointi on hölmöä sinänsä että ohjelma paritetaan tällöin ainoastaan yhteen laitteeseen/puhelinnumeroon/liittymään, yksi henkilö ei voi siis tunnistautua palvelussa kuin yhden mobiililaitteensa kautta.

Duo ei erotu edukseen muista kilpailijoista, videokuva tökkii edelleen ja ohjelma on melkoinen virtahaukka, joten teknisesti ottaen käyttäjä ei hyödy millään tavoin vaihtamalla Hangoutsia Duoon.

Duo on saamassa vierelleen myös toisen ohjelman joka taas on perinteisempi tekstipohjainen pikaviestipalvelu, tätä yhtiö kutsuu Alloksi mutta sitä ei ole vielä julkaistu.

Kuinka käy Google Hangoutsin?

On hyvin kummallista miksi Google haluaa panostaa erilaiseen lähestymiseen kuin jo käytössä oleva Google Hangouts ja vielä niin että toiminnot on ladattava erillisinä ohjelmina? Miksei Google yksinkertaisesti päivittänyt Duon ja Allon mahdollisia parempia toimintoja Hangoutsiin?

Hangoutsin Youtube integraatio viedään pois ja tilalle halutaan Youtube Liveä, tosin jännäksi menee kuinka tuhannet Podcastien tekijät tulevat tähän järjestelmään siirtymään ja kuinka Liven ryhmäsessiot toimivat, jos toimivat laisinkaan?

Joka tapauksessa Hangouts tulee kokemaan leikkaajan veitsen ja jääkö Hangouts Over Air, ainoaksi toiminnoksi joka palvelusta poistetaan?

Toinen isku työpöytäkäyttäjien vyön alle on Googlen päätös lakkauttaa kokonaan Google Chrome verkkoselaimesta verkkosovelluksien tuen, tämä tarkoittaa myös sitä että käyttäjiltä viedään mahdollisuus luoda omia “ohjelmaikkunoita”, ikkunoita joissa ei ole selaimen komponentit näkyvillä vaan ainoastaan verkkosivu tai selainta tarvitsevan sovelluksen sisältö.

Miksi Google tekee näin? Google on yhtiö jonka on kerrottu pystyvähän mihin tahansa sen suuren ja osaavan henkilöstön avulla mutta ihmeelliset sovellusten sekä palveluiden lakkauttamiset, kuten Google Reader on viestinyt yhtiön olevan enemmänkin hukassa kuin vahva ja kaikkivoiva.

Vielä yksikin “yksinkertaistaminen”, niin meillä ei ole enää hiuksia!

Sovelluksista tehdään jatkuvasti yksinkertaisempia ja tavallaan helpompia, en tiedä onko tämä huono suuntaus sinällään mutta väitän että yksi tehokäyttäjä kaljuuntuu kun Google päättää viedä jonkin toiminnon sovelluksesta pois helppokäyttöisyyden nimissä.

Microsoftilla sekä Googlella on kummallakin ollut tapana sulkea toimivia palveluita mitä kummallisimpiin syihin vedoten, on kummallista huomata että maailman mahtavimmat sovelluskehittäjäyritykset dumppaavat palveluita miten sattuu ja samalla kohtelevat käyttäjiä suoraan sanoen törkeästi. Tämä on omiaan aiheuttamaan selkeän luottamuspulan näiden yhtiöiden palveluihin, varsinkin jos niitä on kuvitellut käyttävänsä vuosiksi eteenpäin.

Loppusanat:

Ilmeisesti on palattava takaisin 90-luvun kulta-aikaan kun tarvittavat palvelut koodattiin tai ainakin suunniteltiin itse.

Keksitään pyörä jälleen kerran uudelleen, olihan se tuolloinkin hauskaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"