keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Symbian pysyy avoimena

symbian_logoSymbian mobiilikäyttöjärjestelmä ajautui tilanteeseen jossa sitä hallinnoiva Symbian Foundation ei enää hallinoitse itse projektia vaan ainoastaan tuotemerkkiä ja lisenssointa.

Matkapuhelinjätti Nokia luovutti Symbian projektin hallinnoin ja kehityksen Symbian Foundationille kun se osti ja muutti sen avoimen lähdekoodin projektiksi.

Symbian Foundationiin kuuluu monia matkapuhelinvalmistajia ja osa heistä on ollut viime aikoina enemmän kiinnostuneempi Googlen Androidiin kuin Symbianiin joten säätiölle ei enää löytynyt vankkaa kannatusta ja tarpeellisuutta näiden yhtiöiden osalta, tästä syystä Nokia on ottanut Symbianin takaisin itselleen ja huolehtii sen jatkokehityksestä sillä Nokiaa ei edelleenkään Microsoftin tai Googlen vaihtoehto -käyttöjärjestelmät kiinnosta.

Muutos ei Nokian mukaan muuta asioita kehittäjien näkökulmasta, käyttöjärjestelmän nykyiset versiot pysyvät edelleen avoimena lähdekoodina EPL-alaisuudessa.

On kuitenkin vielä epäselvää jatkaako Nokia myös uudempien versioiden lähdekoodin jakamista avoimena lähdekoodina.

Se mikä on kuitenkin varma että nykyinen lähdekoodi pysyy avoimena joten ihan heti Nokiakaan ei varmasti kehitä suljetun koodin versiota Symbianista, elleivät sitten koodaa alustaa lähes alusta käyttämättä nykyistä avointa koodia.

Matkapuhelinjätti jatkaa siis kahden käyttöjärjestelmän ympärillä hääräämistä.

Nokia on vahvasti mukana myös Linuxiin pohjautuvan MeeGo mobiilikäyttöjärjestelmän projektissa jota se kehittää yhdessä sirujätti Intelin kanssa.

MeeGosta on julkaistu jo netbookkeihin optimoitu versio ja MeeGoon pohjautuvia matkapuhelimia on tulossa markkinoille Nokialta.

Alla video jossa Nokian matkapuhelinosaston varapuheenjohtaja Jo Harlow kertoo tapahtuneesta ja Nokian suunnitelmista käyttöjärjestelmän varalle.

Nokia Converstaions haastattelu: SVP Jo Harlow

Aikaisemmin tänä vuonna Nokia on potkinut Symbian kehittäjiä ulos kuin sieniä sateella, jo yksin tämä ele Nokian puolelta puhuu Symbianin mielenkiinnon lopahtamisesta yhtiön sisällä, tosin potkuintoilun aikana Nokialla ei varmasti ollut käsitystä siitä mitä muutoksia säätiölle on tapahtumassa.

LÄHDE: Nokia Conversations

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"