maanantai 20. joulukuuta 2010

Antenniverkon HD-lähetykset tulevat

dvb-t2-logoTestilähetykset on aloitettu pääkaupunkiseudun alueella jo marraskuussa mutta laajemmat testilähetykset aloitetaan alkuvuodesta 2011.

Testit tekee teleyhtiö Anvia Oy joka sai kaksi verkkotoimilupaa antenniverkkoon vuoteen 2016 saakka, nämä verkkotoimiluvat koskevat kanavanippuja F sekä HD3/G joka toimii vain eteläisessä Suomessa, näissä voidaan kummassakin ajaa teräväpiirtoa että standardikuvaa.

Anvia tulee toimimaan lähetysten laajentuessa HD-lähetyksien verkko-operaattorina jolle muut sisällöntuottajat tuovat ohjelmansa, Digita taas toimittaa Anvialta tulevan lähetyksen eetteriin.

Varsinaisten lähetysten alkaessa Anvian peittoalue kattaa vähintään pääkaupunkiseudun.

Suunnitelmissa on laajentaa näkyvyysaluetta pääkaupunkiseudulta Tampereelle, Turkuun, Lahteen, Jyväskylään, Eurajoelle ja Ouluun vuoden 2011 aikana. Tavoite on, että Anvia TV:n operoima uusi F-kanavanippu kattaa vuoden 2011 loppuun mennessä 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä.

Mitä katsojalta vaaditaan?

Teknisiä muutoksia taloyhtiön antenneihin ei tarvitse tehdä mutta televisiosta tai digiboksista olisi löydyttävä uusi DVB-T2 –liitin (joka tullaan tunnistamaan jatkossa laitteissa olevalla Antenna HD Ready –merkinnällä) jolla teräväpiirto lähetykset otetaan vastaan ja tietenkin luonnollisesti televisio jolla teräväpiirtoa pystyy katsomaan, joko täyden 1080p tai 720p tarkkuuden televisio.

Mikäli katsoja haluaa tallentavan teräväpiirtoboksin, täytyy niitä odottaa vielä ainakin helmikuuhun 2011 saakka, ulkomailta ei edelleenkään kannata ostaa digi-tv tuotteita ellei varmista niiden soveltuvuutta Suomeen.

Luonnollisesti kaapeliverkon tai IPTV käyttäjiä tämä ei koske ja heille teräväpiirtomateriaalia toimitetaan jo myös kaupallisesti.

LÄHDE: Digitv.fi / Anvia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"