sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Ulkoiset kiintolevyt hyvitysmaksun piiriin

hyvitysValtioneuvosto hyväksyi opetusministeriön esityksen laajentaa kasettimaksu koskemaan myös ulkoisia kiintolevyjä. Asetus astuu voimaan ensivuoden alusta.

1.1.2011 alkaen ulkoisista kiintolevyistä vaaditaan kokoon sidottu “teosto-vero”, Teosto määrittelee hinnaston seuraavalla kaavalla:

Muistia vähintään 250 gigatavua, mutta enintään 950 gigatavua. 5 euroa.

Muistia yli 950 megatavua, mutta enintään 3 teratavua. 10 euroa.

Näitä täysin mielivaltaisia hinnastoja on noudatettava samankaltaisesti kuin tyhjien CD,DVD,Blu-ray tai MiniDiscin myynnissä ja niistä vastaa Teostolle laitevalmistajat, maahantuojat sekä jälleenmyyjät riippuen siitä missä vaiheessa maksu on maksettu.

Miksi laajennusta tarvitaan?

Tekijänoikeusneuvos Viveca Still väittää lujasti että tutkimukset ovat osoittaneet sen että ulkoisille kiintolevyille tehdään niin huomattavia määriä yksityiskopiointia ettei sitä voida jättää huomioitta enää, tästä syystä hyvitysmaksun laajentumisen näille medioille nähdään positiivisena kehityksenä opetusministeriössä.

Tarkennukseksi on hyvä kertoa että hyvitysmaksu ei koske edelleenkään sisäisiä kiintolevyjä, matkapuhelimia, muistitikkuja, gps-navigaattoreita taikka muistikortteja.

Hyvitysmaksusta voi hakea myös vapautusta yritykselle joka pystyy perustelemaan tallennushankintojensa käyttötarkoituksen olevan muuta kuin tekijänoikeudellisen materiaalin kopiointia.

Tässä linkki hakemukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"