keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Historiallinen hetki: Kaikki IPv4-osoitteet on jaettu

internet_logoYli 30 vuotta sitten kehitetty Internet Protocol version 4 eli IPv4 on kirjaimellisesti jaettu loppuun, noin 16,7 miljoonaa käyttämätöntä osoitetta on jaettu Asia Pacific Network Information Centerille (APNIC) mutta niiden käyttöönottamiseen kuluu vielä jonkin verran aikaa.

Operaattoreilla on edelleen jäljellä aikaisemmin jaettuja ip-osoitteita jaettavaksi palveluille ja laitteille mutta silti vain 16,7 miljoonaa uutta osoitetta tuntuu aivan liian pieneltä määrältä nykyajan maailman menon mukaan.

IPv4-osoitteiden loppuminen on ollut tiedossa jo varsin pitkään ja sen aiheuttamia muutoksia on osin liioiteltu ja osin jopa vähätelty, Saksassa suuret teleoperaattorit ovat jo osittain vaihtaneet verkkonsa seuraavan sukupolven IPv6-protokollaan ja tämän vuoden aikana kaikki liikenne koitetaan saada liikkumaan tätä hyödyntäen.

Suomessa operaattorit eivät ole pitäneet juurikaan ääntä tulevasta muutoksesta mutta ainakin Elisa ja arvatenkin monet muutkin operaattorit ovat testanneet uuden protokollan käyttöönottoa eikä se varmaankaan tule aiheuttamaan kovinkaan näkyviä ongelmia asiakkaiden päässä.

Elisa on ilmoittanut jo vuonna 2005, että sen käyttämässä runkoverkossa IPv6 on jo käytössä.

Kolme asiaa jotka on hyvä tietää muutoksen lähestyessä:

1. Varaudu laitehankintoihin, osa verkon laitteista on päivitettävä mikäli niissä ei uusi protokollabitti liiku.

2. Sisäverkon tekniikka voi sinällään pysyä samana, eli sisäverkon ei ole välttämättä oltava uutta protokollaa mikäli vain verkon reitittimet/palvelimet osaavat muuntaa bitit keskenään yhteensopiviksi.

3. Mikäli verkko on täysin IPv6, on siihen liitettävien laitteiden ymmärrettävä sitä myös, esimerkiksi alkuperäinen Windows XP ei osaa protokollaa ilman erillistä päivitystä.

Mikä IPv6?

IPv6 (Internet Protocol version 6) on yksinkertaisesti kerrottuna paranneltu versio protokollasta tarjoten muun muassa huomattavasti laajemman osoiteavaruuden sekä integroidut turvaominaisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"