perjantai 13. toukokuuta 2011

Google: Chromebook -minikannettava

Samsung Chromebook Series 5 Titan Silver 3G ModelGoogle on julkaissut yhdessä laitevalmistajien kanssa ensimmäiset myyntiin tulevat mallit Chrome OS –käyttöjärjestelmää käyttävistä kannettavista tietokoneista, eli Chromebookeista.

Google I/O 2011 kehittäjätapahtumassa Chrome OS julkaistiin Acerin sekä Samsungin kanssa.

Kyseessä on perinteisiä minikannettavia muistuttavat 12.1” -mallit ja niiden hinnat ovat edullisia mikä on ollut myös yksi järjestelmän kantava idea, Acerilla Chrome OS –tietokone maksaa sellaisenaan 349 dollaria, eli 243 euroa. Kuvassa oleva Samsungin versio taas maksaa noin satasen verran enemmän 3G modeemista johtuen 499 dollaria, eli 351 euroa.

Chrome OS –tietokoneet on tarkoitettu täydellisiksi internet päätteiksi, niissä ei ajeta perinteisiä sovelluksia lainakaan vaan kaikki tapahtuu pilvessä, Googlen sovelluskauppaa hyödyntäen.

Koneiden tekniset tiedot eivät ole Chrome OS tietokoneen pääasia eikä koneita tulla spekseillä myymään mutta perusteena koneille on kuitenkin Googlen asettamat vaatimukset, Samsung tosin tarjoaa kahta erilaista mallia jossa toisessa on mukana integroitu 3G modeemi ja edullisemmassa mallissa pelkkä WLAN.

Chrome OS –läppärit tulevat myyntiin kesäkuun 15 päivä Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Italiaan, Ranskaan, Espanjaan sekä Hollantiin, muihin maihin koneet rantautuvat pikkuhiljaa tämän vuoden aikana.

HISTORIAA:

Google esitteli Chrome OS –käyttöjärjestelmän jo noin kaksi vuotta sitten.

Viime vuonna Google ilmoitti että käyttöjärjestelmä tullaan julkaisemaan esiasennettuna tietokoneisiin mutta vielä tuolloin ei kerrottu aivan tarkasti mihin ja minkälaisiin tietokoneisiin Chrome OS tulisi.

Käyttöjärjestelmää on tuon jälkeen hiottu ja siitä on kerrottu vähitellen enemmän ja enemmän, käyttöjärjestelmä perustuu Linuxiin sekä Googlen kehittämään Chrome –selaimeen jonka voi asentaa Windowsiin, Linuxiin sekä Mac OS X käyttöjärjestelmiin, alkuvuodesta 2011 Google avasi sovelluskaupan silmällä pitäen Chrome käyttöjärjestelmää ja sen ajatusta siitä että kaikki sovellukset tullaan ajamaan selaimesta käsin ja niiden välillä tullaan liikkumaan välilehtien avulla, toisin kuin perinteisissä käyttöjärjestelmissä.

Google julkaisi alku vuonna 2011 kehittäjille suunnitellun Chrome OS;ää käyttävän kannettavan tietokoneen, Google jakoi tätä Cr-48 prototyyppiä kehittäjäohjelmaan osallistuneille täysin ilmaiseksi, tästäkään koneesta teknisiä tietoja ei juuri ilmoitettu ja ne sai selville vain kun osa koneen saaneista purki laitteen osiin.

Nykyhetki:

Google on joutunut myöntymään digitaalisten kameroiden sekä muiden massamuistien vuoksi hieman ja tarjoaa nyt myös tiedostonhallintaominaisuudet käyttöjärjestelmäänsä, tätä toimintoa ei aluksi pitänyt edes tulla, tosin tiedostonhallinta on tarkoitettu lähinnä tiedostojen verkkoon siirtämisen helpottamiseksi.

Myös offline-käyttö on otettu huomioon ja järjestelmä osaa synkronoida muutamien Googlen sovelluksien kuten Gmail –sähköpostin, Google Calendar –kalenterin sekä Google Docs toimistosovelluksen käytön niin että kun käyttäjä tippuu verkosta osaa järjestelmä tallentaa työn taustalle ja kun järjestelmä pääsee takaisin verkkoon, se siirtää tallennetun jäljen sovelluksiin saumattomasti ja käyttäjälle näkymättömästi, tästä on hyötyä varsinkin silloin kun Chrome OS koneen vie alueelle jossa ei ole lainkaan tai on heikko signaali verkkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"