keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Inteliltä maailman ensimmäinen 6-wattinen palvelinprosessori

Intel on eilen illalla Suomen aikaa julkistanut Atom S1200 -prosessoreihin perustuvan, maailman ensimmäisen vähävirtaisen 64-bittisen palvelinjärjestelmäpiirin.

Atom S1200 -prosessorit on suunniteltu suuritiheyksisiä mikropalvelimia sekä uudenlaisia, energiatehokkaita tallennus- ja verkkolaitteita varten. Virtapihi ja erittäin tehokas palvelinluokan mikroprosessori on luotettava, helposti hallittava ja kustannustehokas. Alan johtavat laitevalmistajat tarjoavat jo yli 20 eri mallia mikropalvelimia ja tallennus- ja verkkolaitteita, joissa käytetään vähävirtaisia Atom S1200 -prosessoreita.

”Datakeskus jatkaa kehittymistään eri segmentteihin, ja Intel johtaa tätä siirtymävaihetta,” sanoo Diane Bryant, Intelin Datacenter and Connected System Groupin johtaja. ”Huomasimme joitakin vuosia sitten tarpeen uudenlaisille suuritiheyksisille, energiatehokkaille palvelimille ja muille datakeskuksissa tarvittaville laitteille. Nyt toimitamme alan ainoan, keskeiset datakeskuksen vaatimat ominaisuudet sisältävän 6-wattisen järjestelmäpiirin.”

Julkiset pilvipalvelut jatkavat kasvuaan, joten samalla lisääntyvät mahdollisuudet kehittää webhotelli-palveluita, sisältöjen jakelua tai käyttäjärajapinnassa olevia web-palvelimia tarjoavien yritysten toimintaa. Vähävirtaisiin prosessoreihin perustuvat, suuritiheyksisiset palvelimet ovat riittävän suorituskykyisiä ja kuluttavat samalla merkittävästi vähemmän energiaa. Energiankulutus on yksi datakeskuksen suurimmista kustannustekijöistä.

Atom S1200 -prosessorit ovat yhteensopivia datakeskuksissa yleisesti käytetyn x86-ohjelmiston kanssa. Tämä mahdollistaa uusien vähävirtaisten laitteiden helpon integroinnin, jolloin muutostyöt ja uusien ohjelmistopinojen ylläpito voidaan välttää.

Intel jatkaa tuotteidensa virrankulutuksen pienentämistä, jotta järjestelmistä saadaan mahdollisimman energiatehokkaita. Intel on vuonna 2006 esittelemistään ensimmäisistä vähävirtaisista Xeon-prosessoreista lähtien julkaissut vuosittain uuden vähävirtaisten prosessorien sukupolven. Edistyksellisen 22 nanometrin valmistusprosessinsa ansiosta Intel on saanut niiden TDP-arvon (thermal design power) laskemaan 40 watista vuonna 2006 aina 17 wattiin vuonna 2012. Atom S1200 -prosessorit ovat ensimmäiset vähävirtaiset palvelinjärjestelmäpiirit, joiden TDP-arvo on kuusi wattia.

Intel kehittää jo seuraavan sukupolven erittäin energiatehokkaita Atom-prosessoreita, joiden koodinimi on Avoton. Vuonna 2013 julkistettavissa Avoton-prosessoreissa käytetään 22 nanometrin prosessilla valmistettavia 3D Tri-gate -transistoreita, ja ne tulevat lisäämään Intelin järjestelmäpiirien suorituskykyä ja energiatehokkuutta entisestään. Vähävirtaisista palvelimiin ja tallennusratkaisuihin tarkoitetuista matalajännitteisistä Xeon-prosessoreista Intel esittelee vuonna 2013 uudet, Haswell-mikroarkkitehtuuriin perustuvat Xeon E3 v3 -prosessorit. Ne hyödyntävät Haswellin virransäästöominaisuuksia tarjoten tasapainoisen suhteen suorituskykyä per watti.

Atom S1200 -prosessoreiden toimitukset asiakkaille ovat alkaneet ja niiden suositushinnat alkavat 54 Yhdysvaltain dollarista tuhannen kappaleen tilauksissa.

LÄHDE: Intelin lehdistötiedote

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"