perjantai 4. tammikuuta 2013

Operaattori estää mainoksia Ranskassa

freeboxRanskalainen internet operaattori Free, on julkaissut sen asiakkaille jakamiinsa ADSL- ja kuitumodeemeihin päivityksen joka estää mainosten näkymisen verkkosivuilla.

Operaattori on asettanut päivityksen yhteydessä kaikille sen Freebox modeemeille mainoseston automaattisesti käyttöön, vaikka toiminto on vasta beta, eli kehitysasteella, operaattori ei myöskään ole ilmoittanut asiasta sen ihmeemmin kuin että toiminto on mahdollista ottaa pois käytöstä modeemin hallintapaneelin kautta, ihan kuin kaikki asiakkaat sen ymmärtäisivät ja osaisivat niin tehdä.

Monetkaan Ranskalaiset sivustot eivät Freen päivityksestä pidä ja he vetoavat Freen asiakkaisiin jotta kytkisivät modeemeistaan mainoseston pois päältä.

Se miksi mainosrahoituksella toimivat sivustot ovat olleet äänekkäästi Freen toimia vastaan, johtuu siitä että kyseinen operaattori on maan toiseksi suurin operaattori joten sivustojen mainostulot tulevat auttamatta tippumaan huomattavasti, mikäli Free jatkaa estopolitiikkaansa.

Freen modeemit estävät tällä hetkellä ainakin seuraavat mainospalvelut: Google Adsensen, NetAvenirin ja AdTechin.

Freen nykyinen estopolitiikka on varsin vaarallista internetin kehityksen ja vakauden kannalta sillä suurin osa sivustoista jotka tarjoavat sisältönsä ilmaiseksi, ovat yksistään mainosrahoituksen ansiosta olemassa, mikäli mainoksia ei nähdä, eivät sivustot pysty enää toimimaan nykyisessä muodossaan.

Jos muutkin operaattorit innostuisivat Freen toimintatavasta, ei nykyisen kaltaista internetiä varmasti enää kauan olisi, kyseessä voi toki olla myös ajatus siitä että operaattorit haluaisivat osansa mainostuloista, ei kai?

Mainosesto on hyvä tekniikka ja saa ollakin olemassa mutta automaattisena toimintoa ei pidä asettaa päälle, varsinkaan operaattorin toimesta.

LÄHDE: MikroPC / Ars Technica

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"