torstai 3. tammikuuta 2013

Poliisille laajat vakoiluoikeudet ensi vuodesta lähtien

PoliisiSuomen Poliisi viranomaiset voi ensi vuoden alusta ottaa käyttöönsä uuden salakuuntelutavan Suomessa, Poliisille annetaan mahdollisuus asentaa salaa salakuunneltavan tietokoneelle sekä älypuhelimeen vakoiluohjelma jolla voidaan seurata epäilyn verkkoliikennettä ja muita toimia.

Laki mahdollistaa siis nykyisin vielä laittoman ja haitallisen ohjelman laillisen käytön, edelleen salakuunteluun Poliisi tarvitsee luvan tuomioistuimelta, mutta sitä tuskin on poliisin mikään ongelma saada.

Keskusrikospoliisi on myöntänyt että sillä ei ainakaan toistaiseksi ole tarvittavaa osaamista ja henkilökuntaa mutta esi­tut­kin­ta- ja pak­ko­kei­no­la­ki uudistus, innostaa Poliisia hankkimaan osaamista, se kun haluaa joka tapauksessa käyttää kaikkia lain sallimia keinoja rikosten ehkäisyyn, eikä päivitys salakuuntelulakiin ole millään tavoin poikkeus.

Helsingin Sanomien jutun mukaan Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa uskoo että poliisi pystyisi hankkimaan melko nopeasti vakoiluohjelman käyttöönsä, sitä hän ei ainakaan jutussa kommentoi, mikä ohjelman lähde olisi, vapaat markkinat vaiko Poliisin itsensä luoma ohjelma?

Rikoskomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisista taas mainitsee jutussa seuraavanlaisesti "Kun lain­sää­tä­jä an­taa meil­le työ­ka­lun, niin to­ki­han si­tä ha­lu­taan myös käyt­tää. Se ei kui­ten­kaan ole ihan yk­sin­ker­tais­ta ei­kä edul­lis­ta”

Nykyisin on tarjolla tietoturvayhtiöiden tuotteita joilla voi suojata tietokoneensa ja mobiililaitteensa erilaisilta uhilta, myöskin viranomaisten käyttämiltä vakoiluohjelmilta ympäri maailmaa, tämä tulee myös jatkossa pitämään, ainakaan Suomalaisen F-Securen mukaan, he eivät ole kiinnostuneita yhteistyöstä Poliisin tai minkään muunkaan viranomaisen kanssa joka pyytää heiltä erikoislupaa päästää omat ohjelmansa torjuntaohjelmien haavin läpi.

Muualla verkossa: Tietokirjailija Petteri Järvinen ottaa kantaa omassa blogissaan asiasta ja miettii jutussaan muun muassa kuinka viranomaiset mahdollisesti pystyisivät kiertämään tietoturvaohjelmien haavit.

LÄHDE: Helsingin Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"