perjantai 15. maaliskuuta 2013

Hyvästi Mese!

Tänään se tapahtuu!, 13 vuoden pitkä taival loppuu tänään Microsoft sulkee suositun pikaviestinohjelmansa Messengerin ja siirtyy kokonaisuudessaan tukemaan Skype keskusteluohjelmaa.

Microsoft ilmoitti aikaisemmin jo että se tulee sulkemaan äärimmäisen suositun pikaviestimensä ja kehotti ohjelman käyttäjiä siirtymään ostamansa Skypen pariin.

Miljoonat ihmiset ovat vaihtaneet ajatuksiaan ohjelman eri versioiden kautta 13 vuoden ajan erilaisin tavoin. Aluksi Messenger oli vain tekstipohjainen viestittelyohjelma jossa oli yksinkertainen kontaktilista, myöhemmin mukaan tulivat ääniviestit, ääni- sekä videopuhelut, videopuheluiden lisäyksen aikana ohjelma sai myös tuen jakaa erilaista sisältöä kontaktien välillä, myöskin etätyöpöydän jakaminen ohjelman kautta oli helpompaa monelle kuin käyttöjärjestelmän karun valikkoviidakon kautta.

Microsoft haluaa vaihtaa Skypeen vaikka se ei ole kaikkien mieleen:

skypelogoSkypessä käyttöliittymä on edelleen vanhahtava mutta ei toisaalta myöskään liian yksinkertainen jota Messenger oli kaikissa muodoissaan, Skype kuitenkin laahaa pahasti perässä verrattaessa sitä viimeisimmän Messengerin toimintoihin, ehkä kuitenkin yksi iso puute Skypen parissa on keskusteluiden lokitietojen epäyhteensopivuus nykyisen Messengerin kanssa, lokeja ei voi siirtää näkymään Skypeen.

Skypeen ei tarvitse luoda erillistä Skype tunnusta mikäli sellaista ei ole, vaan palvelu luo sen nykyisten Messenger, tai Microsoft tilin kautta, kaikki Messenger yhteyshenkilöt kuten myös Facebook ystävät, siirtyvät Skypen kontaktilistaan. Skype ei kuitenkaan osaa linkittää kontakteja, joten jokaisen ystävän Skype, Messenger sekä Facebook tunnus näkyvät erillisenä kontaktina, tähän varmaankin tullaan puuttumaan pian Skypen kehitystiimin kasvaessa.

“Mese-tunnus” vaihtuu Skypeksi ensikuun aikana ainakin osassa päin maailmaa Microsoftin toimesta, tälle ei voi tehdä juuri mitään eikä muutoksen teknisistä kohdista ole kerrottu tarkemmin, esimerkiksi sitä mitä muutos todella tarkoittaa ja miltä se tulee näyttämään.

Viestintäverkko jää vielä toistaiseksi eloon:

Vaikka ohjelma on nyt virallisesti lopetettu tämän päivän aikana, tulee Messengerin viestintäpalvelin vielä toimimaan ensivuoteen saakka.

Messenger verkko tukee Microsoftin kehittämää MSP-protokollaa sekä suosittua XMPP-protokollaa jotta muiden kehittämät viestintäohjelmat voisivat hyödyntää Messenger verkkoa ja olla sen kanssa yhteensopivia.

Microsoft on lupautunut ylläpitämään MSP-verkkoa yllä ensi vuoden maaliskuuhun saakka mutta XMPP-verkko ajetaan alas tämän vuoden lokakuussa.

Muun muassa nykyiset Windows Phone -puhelimet sekä Xbox 360 –pelikonsoli käyttävät MSP-protokollaa ja nämä jatkavat siis toimintaansa normaalisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"