BYOD eli Bring your own device, on levittäytymässä Gartenerin tutkimuksen mukaan vuoteen 2017 mennessä yhä tiiviimmin yrityksiin.
Gartner uskoo että työntekijöiden omien laitteiden tuonti tukemaan työntekijän työtä on yleistymässä, Yhdysvalloissa on ollut jo testausprojekteja joissa yritykset ovat pyytäneet työntekijöitään tuomaan omat älypuhelimet työpaikalle ja ne ovat olleet menestyksellisiä.
Yritykset kyllä tukevat hankintoja mutta omistussuhde säilyy työntekijällä, tukeminen tarkoittaa lähinnä sitä että se maksaa tuotteesta mahdollisesti jonkin summan sekä palvelumaksuista tietyn osan.
Aikaisemmin omien laitteiden tuonti työpaikalle ja niillä työn tekeminen on ollut monelle yritykselle ja varsinkin tietohallinnolle suuri ongelma, ongelmana on pidetty tietoturvaa sekä tietohallinnolle vaikeammaksi käyvää laitekirjoa.
38 prosenttia yrityksistä olisi luopumassa työntekijöiden älypuhelinhankinnoista vuoteen 2016 mennessä ja ottavansa käyttöön BYODin.
Gartner on joka tapauksessa päätynyt siihen uskoon että vuonna 2017 BYOD on yleinen toimintatapa yrityksillä. Gartner kuitenkin myöntää tutkimuksessaan että tietoturva on todellinen ongelma BYOD;ssa.
Se kuitenkin riippuu paljonkin yrityksen toimintatavoista, mikäli laite on vain pilvipääte, ei se tallenna sisältöä niin sanotusti paikallisesti mutta laitteita kun käytetään muistivälineinä, sähköpostit tallentuvat mahdollisesti laitteen muistiin, kuvia ja muita arkaluontoisia dokumentteja saattaa jäädä poistuvan työntekijän puhelimeen ja sitä kautta siirtyä vaikka kilpailijalle. Myöskin jos puhelimella tehdään VPN-yhteys yrityksen verkkoon, voi se olla vielä suurempi ongelma tietoturvan kannalta.
Onko yrityksellä sitten oikeus tutkia ja mahdollisesti tyhjentää työntekijöidensä omistamia laitteita, se riippuu sopimuksista joita laitteen hankinnan aikana tehdään.
Suuremmalti osin BYOD;n leviäminen katsotaan siis kasvavan mutta se tarkoittaa myös sitä että yritykset ovat valmiita tekemään merkittäviäkin sisäisiä toimintatapojen muutoksia jotta BYOD tulisi onnistumaan, siihen tarvitaan suunnitelmia ja varsinkin yrityksen tietohallinnon siunaus.
Voi kuitenkin olla että yritykset suostuvat vain tietynlaisiin älypuhelinmalleihin joita työpaikalle voisi tuoda tulevaisuudessa, esimerkiksi Blackberry sekä Samsung ovat tuoneet markkinoille puhelimen jossa on erikseen työpaikalle tarkoitettu profiili johon voi liittää yrityksen palveluita ja ohjelmia ilman että ne sotkeutuisi käyttäjän niin sanotun henkilökohtaisen vapaa-ajan profiilin kanssa, luonnollisesti tämänkaltaiset puhelimet ovat varmasti toivottuja yritysten puolelta.
BYODin hyödyksi luetellaan muun muassa yrityksen hankintakustannusten alenemisen sekä työntekijän viihtyvyyden lisääntymisenä.
LÄHDE: Gartner / ComputerWorld
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
"be excellent to each other"