torstai 2. toukokuuta 2013

Belgian “satupoliisi” vauhdissa jälleen

Belgian tekijänoikeusjärjestö Sabam on nyt vaatimassa maan internet operaattoreilta “piraattimaksuja” eli hyvitysmaksuja mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista joita niiden asiakkaat tekevät.

Suomessakin tutut tekijänoikeusjärjestöjen sekoilut eivät juurikaan eroa Belgian versiosta, täälläkin on estetty tai yritetty estää kirkkomusiikki kirkoissa ja “taksiradiot” korvausvaatimusten vuoksi.

Belgiassa halutaan kirjastoilta tekijänoikeusmaksuja satutuntien pitämisestä, näissä kun kuunnellaan sekä luetaan tekijänoikeuden alaista materiaalia.

Mutta itse uutiseen, Sabam väittää että tekijänoikeustulot ovat pudonneet 54 prosenttia vuodesta 2000, vaikka osa internet palveluista maksaakin hyvitysmaksuja kuten esimerkiksi Youtube.

Suunta on järjestön mukaan suorastaan luonnoton josta hyötyy kuitenkin yksi taho ja se on Internet operaattorit joiden tulot kasvavat koska heidän asiakkaansa tekevät tekijänoikeusrikoksia jonka operaattori mahdollistaa, tästä taas operaattori hyötyy asiakkaan palvelumaksun muodossa.

Sabam haluaa operaattoreilta 3,4 prosenttia liikevaihdosta, tekijänoikeusmaksuna.

Operaattorit ovat olleet Belgiassa asiasta hyvin hiljaa, tosin ovat kieltäytyneet Sabamin vaatimuksista, varmasti hörönaurun saattelemana.

Sabam ei kuitenkaan ole luovuttanut vaan on vienyt operaattorit oikeuteen asiasta.

LÄHDE: MikroPC

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"