Uuden-Seelannin hallitus on tehnyt merkittävän päätöksen koskien ohjelmistopatentteja. Maa kieltäytyy myöntämästä niitä uuden lain voimin.
Ohjelmistopatentit nähdään suurena mörkönä IT-alalla, se on myös keino vaurastuttaa patentin haltijan kassaa mutta suuremmalti osalta ne ovat suoraan sanottuna kiusanteon välineitä joilla voidaan vääristää kilpailua ja estää kilpailijan ohjelmistotuote tulemasta markkinoille tai poistaa se markkinoilta, mikäli kilpailija ei suostu maksamaan tietynkokoista hyvitystä patentin käyttöoikeudesta haltijalle, on myös ollut tilanteita joissa haltija ei suostu edes myymään oikeutta käyttää patenttia ja tällöin kilpailija on kärsinyt ohjelmistotuotteen julkaisemisessa tai tuotteesta on tullut täysin käyttökelvoton.
Ohjelmistopatenttien väärinkäytöksiä on myös ollut teknisesti usein vaikea todistaa mutta usein varsinkin Yhdysvalloissa, oikeus on katsonut rikkeen tapahtuneen vaikka todisteita ei juuri ole ollut.
Yllä mainittuja uhkakuvia on haluttu välttää tapahtumasta ainakaan Uuden-Seelannin oikeusistuimissa, siellä uskotaan että ohjelmistoille riittää tekijänoikeussuoja, tekniikkaa ohjelmiston sisällä ei tarvitse patentoida mutta ei sitä voida sellaisenaan kopioidakaan kilpailijan tuotteeseen sillä silloin mennään tekijänoikeussuojan alueelle ja asiaa voidaan punnita siltä kantilta myös jatkossa oikeudessa.
Hallitus on myös ollut sitä mieltä että ohjelmistopatentit hidastavat muun muassa internetin kehitystä sekä aiheuttanen turhaan epäyhteensopivuuksia erilaisten alustojen välillä, näihin syihin vedoten hallitus on kieltänyt lailla ohjelmistopatenttien myöntämisen maassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
"be excellent to each other"