perjantai 10. toukokuuta 2013

Uusi Asha Nokialta, 501

Nokia on julkaissut uuden Asha puhelimen joka tarjoaa edulliseen puhelimeen älypuhelimesta tuttuja ominaisuuksia, Nokia Asha 501 toimii kuitenkin vain 2G-verkossa.

Joissakin uutislähteissä on mainittu jopa uudesta käyttöjärjestelmästä, kyseessä ei kuitenkaan ole uusi käyttöjärjestelmä vaan käyttöliittymä, käyttöjärjestelmä perustuu edelleen Nokian S40 alustaan, joten moniajoa ei tässäkään halpapuhelimessa nähdä.

Käyttöliittymämuutoksia on siis tullut Ashaan, puhelimesta löytyy kaksi aloitusnäyttöä joista toinen on perinteinen kuvakepohjainen näyttö josta käyttäjä näkee puhelimensa ohjelmistot ja ominaisuudet pikakuvakkeina ja toinen kosketusnäytölle optimoitu pyyhkäisynäyttö johon käyttäjä voi asettaa kaikki tarpeelliset kohteensa helposti saataville, kuten vaikkapa Facebookin, viimeksi käytetyt kontaktit ja tietyt sovellukset. Uutta kotinäyttöä kutsutaan nimellä Fastlane.

Fastlane esittää käyttäjälle uudet tekstiviestit, bluetoothilla tulleet tiedostot, sähköpostit ja niin edelleen, kun käyttäjä painaa esimerkiksi uutta tekstiviestiä pääsee hän saman tien tilaan jossa voi lukea uuden viestin kokonaan ja vastata yhtä nopeasti siihen.

Fastlane esittelee myös kalenterimerkinnät sekä uudet kuvat ja videot, se kertoo myös mitä ohjelmistoja laitteelle on viimeksi asennettu.

 

Asha 501 tukee myös eri kieliä käyttöjärjestelmän näppäimistössä, pitämällä space-näppäintä pohjassa ja vetämällä näppäimistö sivuun, tulee esille toinen näppäimistökieli jonka käyttäjä on laitteelleen valinnut.

Fastlane on varsin kätevä käyttöliittymäuudistus ja tuo Ashan ehdottomasti lähemmäksi täysiveristä älypuhelinta mutta sellaiseksi sitä ei voi kuitenkaan vielä vakavasti sanoa, siitä puuttuu todellinen moniajo S40 käyttöjärjestelmän rajoituksien vuoksi sekä puhelin on varsin hidas.

Näytön koko puhelimessa on vain kolme tuumaa mutta kuvanlaadultaan se on kuitenkin erinomainen ja esittelyvideoiden perusteella se on myös sopivan herkkä kosketukselle, ainoastaan käyttöliittymä hidastelee laitteen heikon suorituskyvyn vuoksi.

Ashalle on tuttua myös se että se tukee kahta sim-korttia, näin on myös 501 kanssa, 501 tapauksessa kuitenkin kortit ovat samanaikaisesti laitteessa ja niiden vaihto tapahtuu ohjelmallisesti, pyyhkäisemällä käyttöliittymässä haluttu sim-kortti käyttöön. Tämä on kuitenkin vielä kysymysmerkin alla sillä Nokian virallisen 501 tekniset tiedot –sivun mukaan dual simiä ei tueta uudessa Ashassa.

Nokia haluaa myös Asha puhelimilleen kattavan ohjelmistotarjonnan ja siksi se on kehittänyt uudenlaisen ohjelmistoalustan jolle kehittäjät voivat luoda uusia sovelluksia, Nokia Asha 501 on ensimmäinen tätä alustaa tukeva puhelin. Uuden alustan tehokkuudesta kertoo jotain se että Nokia on tuomassa sen kartta –ja paikkatietopalvelut, eli Here-palvelut myös uudelle Nokia Asha 501 puhelimelle. Here on tulossa luurille vuoden 2013 kolmannesta vuosineljänneksestä alkaen.

Nokia Asha 501 toimitukset alkavan Nokian arvion mukaan kesäkuussa yli 90 eri maahan, laitteen suositushinta on 99 dollaria eli noin 75 euroa.

Alla olevassa videossa Nokian Peter Skillman esittelee uuden Ashan ominaisuuksia:

© Nokia 2013

Alta löytyy laitteen tekniset tiedot:

Tekniset tiedot:

Käyttöjärjestelmä: Series 40
Näyttö: 3" kapastitiivinen kosketusnäyttö 320 x 240 LCD
Kamera: 3.2MP
Käyttömuisti: MicroSD 4GB (sisältyy mukaan) tukee aina 32 GB saakka.
Verkot: 2G: 1800 MHz, 900 Mhz (EGPRS 236.8 kbps, GPRS 85,6 kbps), WLAN b/g, Bluetooth 3.0
Navigointi: GSM-verkkoja hyödyntävä (ei GPS)
Liitännät: Micro-USB, 3.5mm Audio.
Akku: 1200mAh, 2G standby: 1152 tuntia, 2G puheaika: 17 tuntia
Paino: 98 grammaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"