tiistai 21. toukokuuta 2013

Yahoo päivitti Flickrin, tuliko liian myöhään?

Yahoota on moitittu kovin sanoin siitä että se ei ole päivittänyt ostamaansa hyvin suosittua valokuvienhallintapalvelu Flickrin, nyt yhtiö on vihdoin päivittänyt palvelunsa ulkoasun ja tuonut samalla monia uudistuksia palveluun.

Eikä vähäisempänä uudistuksena ole se että Flickr jakaa nyt kaikille käyttäjille yhden teratavun levytilaa, se tarkoittaa tuhansia täysikokoisia kuvia ja HD-tason videoita joita palveluun voi lisätä ilman rajoituksia.

Samalla maksullinen PRO jäsenyys jää taakse ja kaikki palvelun toiminnot on käytössä kaikille, tosin nyt uusi Flickr sisältää mainoksia, näistä pääsee eroon maksamalla 49,99 USD vuodessa, myöskin levytilan voi tuplata toisella teratavullisella, tämä on tosin yllättävän kallista, levytilan tuplaus maksaa 499,99 USD vuodessa.

Hinnasto

Edelliseen verrattuna esimerkiksi PRO käyttäjillä oli rajoittamaton levytila, joten yli teratavunkin pystyi menemään mutta rajoituksina taas oli valokuvan koko, PRO tunnuksella pystyi lähettämään palveluun vain maksimissaan 50MB kokoisen kuvatiedoston sekä maksimissaan 500MB kokoisen videotiedoston jonka kesto oli maksimissaan 90 sekuntia.

Nyt kaikilla on rajoituksia mutta ne eivät ole niin rajuja kuin aikaisemmin, kuvatiedosto saa nyt olla maksimissaan 2000MB kokoinen, videotiedosto saa viedä 1000MB eli yhden gigan ja sen pituus saa olla 3 minuuttia.

Videoiden pituusrajoituksella halutaan estää Flickristä tulevan videonjakopalvelu, videotuki on tarkoitettu satunnaisia digikameralla otettuja videoklippejä varten, jota harvemmin ovat edes yli 3 minuutin.

Nykyiset PRO jäsenet eivät voi enää uusia sopimuksiaan vaan umpeutumisen jälkeen he muuttuvat peruskäyttäjiksi.

Uutta palvelussa teratavun lisäksi:

Palvelusta löytyy edelleen kaikki samat toiminnot kuin aikaisemminkin, esimerkiksi ryhmät, nyt vain kuvat ovat entisestä enemmän esillä, ja ryhmissä keskustelu käydään suurien kuvien vieressä olevassa palkissa.

Flickr ryhmän etusivu

Kuvien suurentamisessa kannattaa ryhmissä olla tarkkana mitä painaa jos haluaa takaisin ryhmän sivulle nopeasti, kannattaa painaa kuvan oikeassa alakulmassa olevaa nuolimerkintää, tämä vain suurentaa kuvan eikä mene kuvan omistajan settiin (lue albumiin), näin ryhmään pääsee takaisin nopeasti painamalla ESC-näppäintä. Muutoin joutuu seikkailemaan selaimen takaisinpainikkeen kanssa.

Kontaktisivu on myös muuttunut, kontaktien tai ystävien kuvat näkyvät isoina ja esimerkiksi käyttäjä voi itse päättää näkeekö ystävältä 5 uusinta kuvaa kerralla vai vain yhden, hyvä toiminto jos kontakteja on paljon palvelussa.

Flickr kontaktisivu

Oma profiili on saanut myös uuden ilmeen, nyt profiliin voi lisätä haluamansa kansikuvan, kansikuvan voi valita omista valokuvista joita palvelussa on ja luonnollisesti myös uuden kansikuvan voi lähettää palveluun, profiilin kansikuva on tuttu muun muassa Facebookista sekä Google Plussasta. Profiilissa myös omat kuvat ovat saaneet enemmän tilaa ja niiden selaaminen on näyttävää.

Flickr profiilisivu

Flickrin valokuvat voi helposti jakaa nyt myös sosiaaliseen mediaan, tuetut verkostot ovat Yahoon juuri ostama Tumblr, Facebook, Twitter sekä Pinterest joka on hyvin suosittu varsinkin valokuvaajien keskuudessa. Myös muun muassa Bloggeriin sekä Wordpressiin voi jakaa suoraan kuvan, sekä luonnollisesti myös linkki ja sähköpostijako on edelleen saatavilla.

Flickr kuten harvempi Yahoo palvelu, ei ole saanut Suomen kielistä käyttöliittymää, Yahoo on edelleen heikko lokalisoimaan palveluitaan.

Yhteenvetona voidaan sanoa silti että Flickrin päivitys on hyvä juttu kokonaisuudessaan mutta vaarana on että päivitys tapahtui liian myöhään, Flickr ei eroa juuri Google+an valokuvaominaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"