tiistai 11. kesäkuuta 2013

Apple iOS 7: Lyhyehkö tutkiskelu

Applen WWDC keynote oli jälleen viihtyisää katsottavaa, päivitettyjä tuotteita julkaistiin huimasti mutta tällä kertaa ei nähty vielä iPhone 5;den seuraajaa, käyttöjärjestelmä tosin nähtiin ja se on erittäin hyvännäköinen sekä tuo paljon parannuksia nykyiseen.

iOS 7 tuo paljon odotettuja uudistuksia iOS -käyttöjärjestelmään, uusi ulkoasu on näyttävä mutta se muistuttaa Androidia monellakin tapaa, esimerkiksi lukitusruudusta pääsee suoraan ilmoitukset valikkoon, näin tietoja voi katsoa nopeasti ilman että laite täytyisi avata lukituksesta, tämän on voinut tehdä Androidissa jo tovin.

Käyttöliittymä:

Käyttöliittymä on lasinen ja läpinäkyvä, kuvakkeet ovat värikkäitä ja päivittyneet ainakin omasta mielestäni tälle vuosikymmenelle, ne myös sopivat uuteen lasitettuun käyttöliittymään todella hyvin. Se että riittääkö kaikkien laitteiden puhti uudelle käyttöjärjestelmälle jää nähtäväksi, useat iPhonet tippuvat jo päivityksen piiristä ulos.

Mikä parasta, kalenteri,laskin ja muut sovellukset joissa on ollut yksilöllinen käyttöliittymä ovat nyt kaikki samasta puusta veistettyjä ja näyttävät kuuluvan osaksi käyttöjärjestelmän sovellusvalikoimaa eikä miltään sekundalta kuin aikaisemmin. Nahasta, biljardipöydistä ja muovireunoista on lopultakin päästy eroon.

Ilmoituskeskus:

Ilmoituskeskus on päivittynyt ja sisältö on jaettu niin että se ei ole enää yhtä pitkää listaa johon ilmoitukset hukkuvat:

“Ohi (missed)” Välilehti tuo ohi menneet puhelut, viestit ja vaikkapa suorat kuvajaot yhteen, kalenterimerkinnät näkyvät myös omassa “Tänään” välilehdessä ja sitten on oma “Kaikki” välilehti joka näyttää kaikki ilmoitukset.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Control Center:

Perusasetuksiin pääsee nyt helposti ylellisen tyylikkäällä Control Centerillä joka liu’utetaan näytön alareunasta esiin ylöspäin vetämällä, valikosta löytyvät näytön kirkkaudensäätö, äänenvoimakkuus, mediapainikkeet pikanäppäimet taskulampulle(flash), herätyskellolle, kalenterille, ja kameralle, myöskin AirPlay on helppo aktivoida Control Centeristä. Eikä sovi unohtaa mainita että kaikki matkapuhelimen perustoiminnot ovat myöskin hallittavissa tästä valikosta: Lentokonetila, hiljaisuus, WLAN, Bluetooth ja näytön kääntyminen.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Aito moniajo lopultakin:

iOS 7 parantaa myös moniajoa sekä ohjelmien välillä liikkumista, aikaisemmin avoinna ja taustalla olevat ohjelmat olivat vain kuvakkeita ja niiden sisällöstä ei juuri ollut tietoa, nyt kuvat ovat saaneet rinnalleen niin sanotut snapshotit jotka näyttävät avoinna olevien ohjelmien sisällön, näin tiedon hakeminen jostakin tietystä ohjelmasta käy nopeasti, esimerkiksi jos on tekemässä dokumenttia johon tarvitsee tietyn luvun laskimesta, nyt dokumentista ei tarvitse lähteä kokonaan pois, riittää että selaa vain avoinna olevan laskimen kohdalle ja tarkistaa luvun avoinna olevasta laskimesta ja palaa takaisin dokumenttiin.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Moniajo parantuu sillä että iOS 7 palauttaa oikeuksia kehittäjille, nyt jokainen ohjelma voi tehdä taustalla omia asioitaan sillä välin kun käyttäjä käy toisessa sovelluksessa, kyse on siis oikeasta moniajosta.

iOS 7 tunnistaa mitä ohjelmia käyttäjä käyttää eniten ja mihin aikaan päivästä, näin iOS 7 avaa itse ohjelman taustalle hieman ennen normaalia käyttöaikaa joten päivitykset ja muut tiedot ovat käyttäjälle valmiina.

Moniajoa on myös kehitetty virransäästömielessä sellaiseksi että se osaa sulkea ohjelmat jotka ovat olleet turhaan taustalla aktiivisia, ne jäävät edelleen kuvakkeiksi mutta nykyisen käyttöjärjestelmän mukaisesti ne ovat jäädytettyinä ja aktivoituvat vasta käyttäjän toimesta.

Safarin päivitys:

Myöskin iOSn oma verkkoselain Safari on kokenut päivityksen, välilehtien selaaminen on nyt huomattavasti kätevämpää sillä välilehdistä on näkyvillä osa sivun sisällöstä, näin tietyn välilehden hakeminen tuntuu nopeammalta kun ei enää tarvitse tiirailla otsikoita kuten nyt vaikkapa Google Chromen kanssa. Osoitepalkkejakin on vain yksi ja se toimii samalla hakupalkkina Chromen tapaan.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Safari on yksi ohjelmista joka tuo Androidista tuttuja elementtejä käyttöjärjestelmään muun muassa navigointipainikkeet muistuttavat erehdyttävästi Androidista tuttuja painikkeita, yhtäläisyyksiä löytyy käyttöjärjestelmistä huomattava määrä ja niitä tulee jatkuvasti bongattua lisää.

Kamerasovellus ja kuvat:

iOS;n kuvat ja kamera ovat kokeneet myös myönteisen päivityksen, nyt kuvien selaaminen tukee kameran GPS-paikannustageja ja pystyy niiden mukaan jaottelemaan kuvat paikan ja päivämämäärän perusteella, eikä näin ollen uudet kuvat sekoitu vanhojen kuvien sekaan niin herkästi, toki myös kaikki kuvat saa edelleen näkyville, automaatio on tässä kohtaan kuitenkin tuonut selkeän parannuksen sovellukseen.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Kamerasovellus on päivittynyt myös hyvinkin radikaalisti, nyt kuvia pystyy ottamaan erilaisin efektein, myöskin panoraamakuvia voi ottaa suoraan sovelluksesta, efektit eivät kuitenkaan ole korvaamassa Instagramia vaan tuovat peruskuviin mahdollisuuden leikkiä muutamilla perusefekteillä.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

App Store –sovelluskauppa:

iOS päivitys tuo myös päivitetyn ulkoasun App Storeen, käyttöliittymä tulee muistuttamaan iOS 7;n vastaavaa jotta kokemus saadaan yhdenmukaistettua. App Storesta löytyy myös uusi välilehti Near Me (Lähellä minua) joka hyödyntää laitteen GPS;ää, se tutkii mitä paikkoja lähettyvillä on ja tarjoaa sopivia sovelluksia sen perusteella, esimerkiksi museo-oppaita, paikallisten urheiluseurojen sovelluksia ja vaikkapa kaupunkioppaita. Myöskin lapsille tarkoitettuja sovelluksia on helppo löytää uuden Kids kategorian alta jossa ohjelmat on määritelty ikäryhmien mukaan.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

App Store on oppinut päivittämään asennetut sovellukset automaattisesti.

iTunes Radio tai iRadio:

Verkossa on käyty keskustelua älyttömyyksiin saakka uudesta iTunes ominaisuudesta, iTunes saa iTunes Radio nimisen lisäpalvelun jossa voi kuunnella musiikkia laidasta laitaan, mitä Keynotea katsoin niin kyseessä on kopio Last.fm -palvelun esittelemästä radiotoiminnosta joka on toiminut heillä jo useita vuosia, tosin Suomessa toiminta on lopetettu lisenssiongelmien vuoksi.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Applen iTunes Radiokaan ei Suomessa toimi vielä mutta heillä tuskin on Last.FM;n kaltaisia resurssiongelmia joten palvelu toiminee Suomessakin jonkin ajan kuluttua. Itunes Radiossa voi luoda omia radiokanavia ja jakaa niitä ystäville, iTunes Radiosta voi luonnollisesti myös ostaa soivan artistin musiikkia. Palvelun avulla varmasti löytää uutta, itseään kiinnostavaa musiikkia.

Find my iPhone –päivitys estää puhelimen uudelleen käytön:

Mikäli laitteen kadottaa tai se joutuu varkaan käsiin ei enää pitkäkyntiset pääse hyödyntämään laitetta, ei varsinkaan tyhjentämisen jälkeen, laite vaatii aina omistajaksi merkatun henkilön Apple ID-tunnuksia jotta se voidaan aktivoida jälleen käyttöön. Tämä toimii jos omistaja ottaa käyttöön Find My iPhone –sovelluksen ja tyhjentänyt puhelimen Find My iPhone palvelun kautta.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

 

iOS 7 tulee saataville iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini ja iPod Touchille syksyllä 2013.

iOS sisältää monia uudistuksia joihin kannattaa tutustua tarkemmin Applen virallisilla iOS 7 esittelysivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"