torstai 12. syyskuuta 2013

Apple julkaisi kaksi uutta iPhonea: Tässä on iPhone 5S ja 5C

Uudet luurit tulivat samalla kertaa joista 5S on hieman edistyksellisempi 5C:hen verrattuna.

Kummatkaan puhelimet eivät tarjoa mullistavia uudistuksia, siksi malli ei ole saanut vielä kokonaan uusittua numeroa vaan päivitykset ovat sen verran pieniä että Apple on päättänyt lisätä uutukaisensa viitos-sarjaan.

iPhone 5C tarjotaan viitenä eri värivaihtoehtona, ostaja voi valita joko vihreän, sinisen, keltaisen, punaisen tai valkoisen värin puhelimelleen. Uusi 5C tulee myös myyntiin iOS 7.0 käyttöjärjestelmällä.

Siihen oikeastaan muutokset jäävätkin edelliseen iPhone 5 malliin. 5C tuskin tarvitsee sen enempiä esitellä joten tutustutaan hieman tarkemmin 5S malliin.

 

iPhone 5S on monessa mielessä mielenkiintoinen vaikka se ei ulkoisesti juuri ole edellisestä muuttunut on se saanut sisälleen melkoisen päivityspaketin.

Nyt iPhonessa sykkii uusi Applen oma A7-prosessori joka tarjoaa 64-bittisyyden lisäksi kaksi ydintä ja 1.7GHz taajuudella sykkivän sydämen. Moni odotti että Apple laittaisi puhelimeensa jo vähintäänkin neliytimisen prosessorin mutta ilmeisesti tuplaydin näyttää vielä iOS7:lle ja sen sovelluksille riittävän vallan mainiosti.

Samaisesti moni odotti että puhelimen kamera olisi päivitetty nykymuodin mukaisesti kymmenkertaisiin megapikseleihin mutta kamera toimii edelleen 8MP tarkkuudella, tosin kamerassa on 1.5 µm pikselikoko sekä sensoria on kasvatettu 15% ja siinä on täysi HDR-tuki. Kameran videointiominaisuudet on myös päivitetty ja nyt sillä voi tallentaa 720p tarkkuuden teräväpiirtoa jopa 120 fps nopeudella, 1080p tarkkuudella jäädään 30 fps. Nopeamman prosessorin myötä myöskin kameran fokus on saatu nopeammaksi ja älykkäämmäksi kasvojen tunnistamisen osalta esimerkiksi silloin kun kuvattavalla on silmät kiinni.

Näyttöön Apple ei ole tehnyt muutoksia, se on iPhone 5:stä sama 4” näyttö joka tarjoaa 640 x 1136 tarkkuuden.

Seuraava juttu on kotipainikkeen päivitys sormenjälkilukijaksi, tunnistus tapahtuu uudenlaisella sensorilla joka osaa lukea ja tunnistaa sormenjäljen vaikka sormi olisi joka kerralla hieman eri asennossa. sormenjälkitunnistinta on jo keritty haukkumaan helposti kierrettäväksi ja jopa helposti huijattavaksi. Sormenjälkitunnistus on periaatteessa tarkka kamera kosketustunnistimella joten voiko sen kiertää tai huijata esittelemällä sille sormenjälki esimerkiksi paperilta tai kalvolta jota sitten painetaan painikkeen päälle?

Apple on vastannut kuitenkin että sormenjälkitunnistin toimii 48 tuntia jonka jälkeen puhelimeen täytyy syöttää perinteinen lukituskoodi, eli mikäli puhelinta ei avata 48 tuntiin lukituksesta täytyy sille syöttää koodi perinteisesti. Apple väittää että sormenjäljet tallentuvat vain laitteeseen eikä niitä siirretä esimerkiksi Applen palvelimille, tosin muun muassa App Storen ostokset voi hyväksyttää sormenjäljellä joten kuinka tuo osa on teknisesti tehty, ei ole kerrottu.

Kokonaisuudessaan 5S on varsin mallikas laite vaikka näyttö onkin edelleen pieni muihin kilpailijoihinsa verrattuna, enemmän olisi voinut myös odottaa mutta uuden iOS 7.0 käyttöjärjestelmän tultua edellisiin malleihin voi vasta todellista vertailua tehdä näiden välillä, paperilla muutokset ovat joka tapauksessa vähäisiä muilta paitsi prosessorin osalta joka oikeastaan muuttaa kaiken mutta näkymättömästi.

Saatavuus ja hintatiedot:

Suomesta iPhone 5:den jatkomalleja ei tule ensimmäisten joukossa saamaan mutta Saksasta tulee ja sitä myöden myös eurohinnat ovat paljastuneet, iPhone 5S malli tulee maksamaan 16GB versiolla 699 euroa, 32GB on 799 ja 64GB malli 899 euroa.

iPhone 5C hinnat ovat turhan kalliita kun tämän oletettiin olevan se edullinen iPhone: 16GB versio: 599€ ja 32GB versio: 699€.

LÄHDE: Apple

Apple iPhone 5S tekniset tiedot:

Mallit: 16, 32, 64GB. Värit: harma/musta – kulta/valkoinen – hopea/valkoinen.

Prosessori: Apple A7 64Bit 1.7GHz
Keskusmuisti: 1GB (ei virallinen tieto)
Näyttö: 4" 1136 x 640
Kamera: Etukamera: 1.2MP (720p @ 30fps). Takakamera: 8MP Dual-Led Flash, HDR,1080p @ 30fps, 720p @ 120fps, AVS, Autofokus
Verkkotuki: 2G: kaikki verkot. 3G: kaikki verkot. LTE (4G): kaikki verkot
Langaton: WLAN a/b/g/n, Bluetooth 4.0 A2DP, NFC
Navigointi: A-GPS / GLONASS
Akku: 1440 mAh
Koko: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Paino: 112 g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"