perjantai 13. syyskuuta 2013

Mielipide: Microsoftin lahja Nokialle

Stephen Elop oli se mitä moni uskalsi jo heti hänen Nokia nimityksensä jälkeen väittää, Troijan hevonen. Nyt ei tunnu yhtään ilkeältä sanoa “Mitä minä sanoin”

Elop teki sen mitä osasin melkein ennustaa, oma ennustukseni oli että koko Nokia menee Microsoftille mutta nythän kauppa oli Microsoftille äärimmäisen mieluinen, ei turhaa tauhkaa mukaan vaikka vielä toistaiseksi toimitusjohtajana toimiva Steve Ballmer olisi halunnut Here-palvelut kauppaan mukaan myös.

Elop on kotimaassaan sankari, paikallinen lehdistö kehuu miestä yltiömäisestä työstään Nokialla ja kiittää.  Microsoftilla uskotaan vahvasti että äijä on Microsoftin seuraava toimitusjohtaja, Steve Ballmer uskoi äijää seuraajakseen jo aikaisemminkin ja nyt Ballmer oli sanonut lehdistölle että Elopista tuli ulkoisesta kandidaatista sisäinen kandidaatti, eikä mikä tahansa vaan hyvinkin varteenotettava sellainen.

Microsoftilla on jo Elopille tehtävä, Elopille ollaan annettu johtajapalli laitedivisioonassa joka sisältää Nokiat, Xboxit ja Surfacet joten pienestä pallista ei siinäkään ole kyse.

Nokialle siis jäi jotain epämääräistä ja sitten Here-karttapalvelut jota se voi kehitellä itsenäisesti muutaman hassun koodarinsa voimin jota taloon jää.

Elopin Nokia:

Elop tuhosi toimitusjohtajana ollessaan Nokian täydellisesti ja vain sillä jollakin kummalla väitteellä että Nokia oli jo alamäessä, en edelleenkään ole löytänyt sitä maagista graafia joka tämän kertakaikkisen oudon väittämän pystyy todistamaan.

Joku voi tähän väliin sanoa että kännykkät laahasivat perässsä, olihan se tiedossa toki ja hallitus teki asialle jotain, yritettiin kehittää Symbiania, tehdä uusi käyttöjärjestelmä yhdessä Intelin kanssa mutta jostain syystä tämä ei tuottanut kuin yhden puhelimen ulos, tähän Nokia olisi myös lähtenyt ellei Microsoftilta olisi tullut kuumaa tarjousta josta ei varmaan koskaan tulla keskustelemaan ääneen.

Nokialla oli kuitenkin tuohon aikaan vielä maailmanherruus, ei ehkä jenkeissä mutta koko maailmassa. Kaikki tärkeimmät henkilöt ja lehdistö innostui Elopin puheiden seurauksena kauhistelemaan yhtiön Yhdysvaltojen markkinoita jotka olivat aina olleet marginaaliset verrattuna muihin maihin ja markkina-alueisiin. Elop sai siunauksen tehtävälleen jonka hän naamioi tehtäväkseen tuoda Lumiat yhdeksi Jenkkien myydyimmäksi puhelimeksi. Tämän ansiosta Nokian toiminta periaatteessa ajettiin alas, tehtiin Nokiasta testilabra Microsoftin erittäin epäkypsälle käyttöjärjestelmälle ja kun myynti ei käynyt mikä oli varsin odotettavaa, suljettiin myös kännykkätehtailu monesta maasta kuten lopulta myös Suomesta.

Ja tämä vain sillä verukkeella että Nokia (Windows Phone) saa nimeä Yhdysvalloissa, ihan kuin se nyt olisi ollut ykskaks kaikista tärkein vaikkakin toki suuri markkina-alue. Microsoft käytti Elopin avulla törkeästi Nokiaa hyväkseen, Nokialle olisi ollut aivan sama Yhdysvaltojen tilanne kun jopa WP7 myi muualla, hitaasti mutta kiinnostuminen kasvoi jatkuvasti ihan omaa luonnollista tietään ja edelleen uunista odoteltiin joskin viimeistä Symbian luuria, niin ehkä sitä kaikista tärkeintä PureViewiä joka sitten tuhottiin kalliilla hinnalla ja juurikin vanhentuneella käyttöjärjestelmällään. Siksi varmasti Elop myöskin sen ulostuonnin hyväksyi ja pitihän yhtiön saada medianäkyvyyttä tuolloin mikä taas edesauttoi Microsoftia ja Lumia sarjaa.

Eloppia ei harmittanut kummalliset tapahtumat Nokiassa, suunnitelma toimi täydellisesti, kun WP7 ei myynyt Jenkeissä eikä todellisuudessa oikein missään muuallakaan, oli se vain hyvä asia päätehtävän kannalta, Nokian arvo tippui pörssissä niin että sen ohi vihellyksen kuulee vieläkin. Työntekijät on raivattu pois, turhat tehtaat on ajettu Nokian rahoilla alas. Kassassa ei yksinkertaisesti enää kohta ollut rahaa joten edullisen ostotarjouksen tekeminen Microsoftilta oli jo lähes tapahtumassa mutta ilmaiselle testilabralle oli vielä tarvetta.

Windows Phone 8:

WP8 tuli ja Microsoft panosti enemmän markkinointiin ja kehitystyöhön ja kasi onkin jo, ei valmis mutta melko hyvä käyttöjärjestelmä suurista puutteistaan huolimatta. Edelleen kuitenkin Nokia suolti vain klooneja ulos joihin oli tehty jokaiseen aina pieniä uusia ominaisuuksia ja päivityksiä lisää jotka kuitenkin tulivat myös jo aiemmin myytyihin malleihin softapäivityksen avulla saataville, eli uudet kapulat eivät myyneet kun ei niille ollut tarvetta. Edes WP8 Pureview ei enää ollut se juttu joka olisi saanut myynnin pilviin.

Microsoftin puolella taidettiin tässä vaiheessa olla hieman paniikissa ja se halusi Nokialta tietoja siitä mihin suuntaan kasia kehitetään, tietoja annettiin ja Microsoft päätti jakaa tiedot kilpailijoille ja HTC julkaisi läjän Lumia klooneja, Nokia mietti taas tässä vaiheessa kannattaako asioita jakaa niin paljon kuin ennen ja joku Nokialainen alkoi jo epäilemään koko yhteistyödiilin miellekyyttä. Näistä ajoista Stephen Elop ei ole juuri kommentoinut.

Kun Nokia päätyi tekemään itsekin tuhat ja yksi Lumiaa jotka olivat toistensa klooneja, juuri mikään kun ei eronnut toisistaan paitsi kamera, laitteiden kaarevat reunat ja hieman erikokoiset näytöt. Kloonivalmistukseen oli varmasti syynä Microsoft. Softakehittäjänä sillä oli edelleen kaikki narut ja jos Nokia halusi tehdä jotain omaa luureihinsa kameransa lisäksi olisi se mennyt kilpailijalle kun Microsoftilta tiedot olisi edenneet muille valmistajille ekosysteemin yhtenäisyyden nimissä. Miksi Nokia olisi tuhlannut enempää miljoonia tuotekehitykseen kun hedelmä ei jäisikään omaan koriin?

WP8 tuli Lumiat alkoivat myymään ihan oikeasti joten kun valoa alkoi näkymään tunnelinpäässä, oli se merkki Microsoftille, nyt Nokia kannatti ostaa, sen sai vielä halvalla ja WP8 alkoi tuottamaan, tässä vaiheessa aika ei voi olla kuin paras mahdollinen.

Microsoftin pomot ovat huudelleet jo nyt heti kaupan julkistamisen jälkeen että Nokia pimitti tietoja Microsoftilta, tietoja jotka olisivat auttaneet käyttöjärjestelmän kehityksessä huomattavasti, niin miksiköhän? Noh nyt tiedot annetaan kiltisti uudelle pääomistajalle ja salailu varmasti loppuu, viisaimmat hakeutuvat äkkiä johonkin muualle töihin ja mahdollisesti Microsoft tätä odottaakin, Microsoft haluaa ruoria vetämään omat miehensä.

Microsoft on joka tapauksessa voittaja. Nokian luurit ovat hyviä jopa Lumiat mutta tuleeko nyt Microsoftin oston jälkeen enää Nokia Lumioita? Ei tule. Nokia nimeä tullaan käyttämään edullisimmissa 30 ja 40-sarjan tuotteissa kuten Ashoissa, Ashojen tuotekehityksen jatkumistakin voi epäillä vahvasti. Microsoft haluaa tehdä ja keskittyä yhteen puhelimeen ja päihittää Googlen ja Applen mutta tällä strategialla se ei tule tapahtumaan ainakaan muualla kuin Microsoftin omassa kotimaassaan.

Voi myös olla että Microsoft lakkauttaa Lumian ja siirtää puhelimen Surfaceen, ihan vain siksi kun Surface on aidosti jenkkiläinen ja Microsoftin oma tuotenimi.

Näin Suomalaisena, tämä kauppa maistuu pahalle ja pitkän aikaa, vielä on toki mahdollista että kauppaa ei hyväksytä, toivotaan että näin käy. Jos Nokia on kuolemassa annetaan sen kuolla siellä missä se syntyi rauhassa ja lämmöllä muistaen mutta ei näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"