keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Firefoxiin tulossa uusi kevyempi käyttöliittymä

Mozilla Firefox -selaimessa on kautta aikansa ollut melko raskaan ja tylsän oloinen käyttöliittymä, se muistuttaa GTK+ oletus käyttöliittymäelementtiä joka ei pahemmin silmiä hivele. Nyt kuitenkin Mozillassa on edistytty ja suunnittelupöydältä on päästy eteenpäin.

Uutta käyttöliittymää kokeillaan jo selaimen uusien ominaisuuksien kokeiluversiossa eli Firefox Nightlyssä.

Uusi käyttöliittymä on saanut nimekseen Australis, se tuo käyttöliittymään huomattavasti pehmeämmän ja kevyemmän otteen ja tarjoaa mielenkiintoisia uudistuksia selaimen käyttökokemukseen.

Uusi käyttöliittymä Australis.

Australiksen tarjoamat välilehdet ovat myös hieman älykkäämpiä kuin aikaisemmin, ne osaavat himmetä taustalle käytön mukaan, eli taustalle jäävät välilehdet eivät paista kirkkaina vaan sulautuvat taustaan.

Firefoxin käyttöliittymä ei ole enää pitkään aikaan tarvinnut erillistä hakupalkkia sillä haut toimivat suoraan osoitepalkista mutta Australis tarjoaa edelleen myös sen heille jotka sitä ovat tottuneet käyttämään.

Australis tarjoaa edelleen hakupalkin.

Käyttöliittymän muokkaus on saanut kokonaan uuden tavan lisätä toimintoja käyttöliittymään. Käyttöliittymän muokkaus avaa koko selaimen kokoisen valikkoruudun käyttäjän eteen josta käyttäjä voi valita haluamiaan toimintopainikkeita käyttöliittymään asetettavaksi.

Firefoxin käyttöliittymän muokkaus on muuttunut täysin

Nyt myös esimerkiksi asetukset painikkeen voi tuoda kätevästi käyttöliittymään, eikä toimintovalikoissa tarvitse sitä enää käydä etsimässä.

Käyttöliittymäpainikkeita voidaan myös lisätä yhteen valikkoon jolloin vähemmän mutta tarpeeksi usein olevat selaimen toiminnot sekä lisäosat ovat nopeasti löydettävissä mutta eivät vie kallista tilaa itse käyttöliittymästä yhtä painiketta enempää.

Muokttavissa oleva valikko

Mikäli lisäpainikkeita haluaa edelleen lisätä selaimen välilehtiriville, on ne uudessa versiossa siirtyneet rivin oikealle puolelle, tämä vaatii hieman totuttelua.

Australis tukee myös nykyisiä taustakuvitettuja teemoja joten selaimen saa edelleen näyttämään siltä johon on tottunut mikäli taustakuvituksia on käyttänyt.

Australis käyttöliittymää voi käydä jo testaamassa lataamalla Firefox Nightly -version omalle käyttöjärjestelmälleen (Windows, Osx, Linux)

Nightlyn jälkeen käyttöliittymä tuodaan Firefox Auroraan, sieltä sitten taas Beta versioon ja sieltä lopulta normaaliin versioon jossa se tulee olemaan viimeisteltynä. Ei ole tarkasti tiedossa mihin tulevaan versioon Australis tulee ja millä aikataululla mutta varmaa on se että se on joka tapauksessa tulossa lopulliseksi käyttöliittymäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"