maanantai 4. marraskuuta 2013

KitKat-luuri julkaistu: Tässä on Nexus 5

LG ja Google ovat yhteistyössä suunnitelleet myös uusimman version Androidin referenssiluurista joka nauttii varsinkin sovelluskehittäjien suosiosta.

Nexus 5 tuli myyntiin Googlelta 1.11. yhdessä uuden Android 4.4 käyttöjärjestelmän eli KitKatin kanssa.

Ulkoisesti uusi Nexus puhelin näyttää tutulta pyöreine reunoineen mutta se on kasvanut 5” (4,95”) näytöllään hieman pituutta.

Näyttö:

Uuden IPS-näytön suojaa on parannettu myös tuomalla Nexukseen jo monessa muussa nykyluurissa oleva Gorilla Glass 3 joten näytön pinnan pitäisi kestää naarmuuntumista edellistä paremmin. Tarkkuuttakin on saatu lisää, Nexus 5:en näyttö venyy FullHD tarkkuuteen saakka.

Kamera:

Näytön lisäksi myös kamera on päivitetty vaikka tarkkuus onkin edelleen 8MP on kamera saanut tuen autofokukselle sekä kuvanvakaimelle, KitKatin ansiosta myös kamerasovellus on paranneltu ja varsinkin huonossa valaistuksessa otettujen kuvien onnistumista on paranneltu.

Videokuvaa puhelimen kennot tallentavat FullHD tasoisena ja 30 fps nopeudella.

Suorituskyky ja tallennus:

Nexus 5 on myös varustettu Snapdragon 800 prosessorilla joka on saatu sykkimään 2.3Ghz taajuudella samalla tarjoten yhteensä neljä ydintä, keskusmuistia laitteessa on 2GB ja tallennustilaa uuteen Nexukseen on saatu 16 tai 32GB mallista rippunen, Nexus 5 ei tue kuitenkaan ulkoista muistia.

Suurempi akku ei kuitenkaan vakuuta:

Puhelin on saanut myös päivityksen akkuun edellisestä versiosta, nyt Nexuksessa on sisäänrakennettu 2300 mAh akku joka tarjoaa noin 17 tunnin puheajan sekä mutta vain noin 7 tunnin käyttöajan internet käytölle.

Lataus Nexuksessa onnistuu perinteisesti langallisesti tai halutessaan ja mahdollisuuksien mukaan myös langattomasti.

Uusin Android 4.4 KitKat:

Nexus 5 on erityisen kiinnostava myös siitä syystä että se tulee uusimman Android version kanssa, Uusin Android tuo paljon uutta käyttöjärjestelmään muun muassa vakautta sillä järjestelmä toimii laitteissa joissa on vain 512 megatavua keskusmuistia ja näin tarjoten mahdollisuuden myös sen asentamisen vanhoihin puhelimiin.

Android luureihin on saanut Google Play kaupasta haettua jo kauan Google hakupäivityksen jolla Googlen hakua voi käyttää äänikomennoin, nyt tämä toiminto on tuotu KitKattiin joka muuntaa sen laitteen hallinnan ominaisuudeksi, nyt sanomalla vain “Ok Google” voi laitetta käskyttää hakemaan tietoa verkosta, kirjoittamaan tekstiviestin, etsimään musiikkikappaleen ja soittamaan sen, hakemaan osoitteita ja käynnistämään navigoinnin.

 

Suorituskykyä ja optimointia:

Android 4.4 eli Kitkakattia on myös optimoitu entisestään tukemaan ohjelmistojen moniajoa, nyt käyttöliittymä ja sovellukset sekä niiden välillä selaaminen on entistä sulavampaa. Moni on tavannut ärsyttävän ominaisuuden ennen missä avoinna olevien sovellusten selaaminen on ollut tuskastuttavan hidasta tietyillä puhelinmalleilla, varsinkin edullisimmissa luureissa, nyt Google uskoo että tätä ongelmaa ei enää ole.

Puhelinsovellukseen on tuotu älyä:

KitKatissa on kokonaan uusi puhelinsovellus joka oppii käyttäjältään sen mikä yhteystieto on ollut käytetyin ja tuo käytetyimmät yhteystiedot puhelinluettelon kärkeen ilman että niitä täytyy erikseen käydä tähdittämässä kuten aiemmin.

Myös kun puhelimeen tulee uusinumero, etsii KitKat puhelinnumeroa Google Mapsiin jätetyistä yhteystiedoista, näin esimerkiksi jos puhelu tulee Mapsissa näkyvästä yrityksestä, osaa puhelin kertoa sen.

Pikaviestit yhdessä paikassa:

Google on tarjonnut kautta aikain Androidin mukaan niin tekstiviestisovellusta kuin yksinkertaista viestisovellusta Google Talkia, Google Talk päivitettiin aikaa sitten jo Hangouts palveluksi josta pystyy lähettämään myös tekstiviestejä puhelimiin mikäli on tilannut Googlelta tekstiviesti ja puhelupaketin, nyt ei enää Googlen omaa tekstiviestipalvelua tarvita vaan kaikki tekstiviestit ja Hangouts keskustelut löytyvät yhdestä paikkaa.

Viestit eivät kuitenkaan ole sekaisin keskenään vaan kun napauttaa yhteystiedon nimeä saa valikon josta voi päättää käyttääkö tekstiviestiä vaiko Hangoutsia, kätevää kun uuden tavan oppii.

Quickoffice osana käyttöjärjestelmää:

Google hyökkää suoraan Microsoftia kohtaan tuomalla Quickoffice paketin käyttöjärjestelmään mukaan oletussovelluksina.

Quickoffice hallitsee erityisen hyvin Microsoft Office tiedostot ja sillä pystyy muokkaamaan niitä suoraan, ohjelma on myös integroitu Googlen pilvipalveluun Google Driveen.

Quickoffice on siitä myös hyvä että se tuo kauan kaivatun Google Drivessä toimivan tiedostojen sisäisen haun, jota Google ei ole saanut sen Google Drive sovellukseen mukaan.

Niin paljon uutta:

KitKatissa on todella paljon pieniä ja suurempia muutoksia Androidiin joita on melkeinpä mahdotonta tähän listata. Käyttöjärjestelmä tulee saataville suurimpaan osaan nykyisiä puhelimia ja koska se toimii myös vanhemmissa puhelimissa muistinkulutuksensa vuoksi hyvin, voi olla että osa valmistajista on tuomassa sen jopa vanhoihin luureihinsa tai tabletteihinsa.

Nexuksen valtti on kuitenkin Androidin suhteen se että se on puhdas versio käyttöjärjestelmästä ja sen käyttöliittymästä, siihen ei ole lisätty mitään muiden puhelinvalmistajien tauhkaa tai käyttöliittymiä.

Hinta ja saatavuus:

Puhelin on myynnissä jo ja Suomesta luurin pystyy hankkimaan jälleenmyyjien kautta koska Google ei ole vielä tuonut laitteidensa suoramyyntiä Suomeen. Googlen Playn hinnat ovat joka tapauksessa seuraavanlaiset:

16 GB versio = 349 dollaria
32 GB versio = 399 dollaria

Laitteen tekniset tiedot:

Prosessori: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 neliydin 2.3 GHz
Keskusmuisti: 2GB
Näyttö: 4.95” IPS 1920x1080 Gorilla Glass 3 (445 ppi)
Kamera: Etukamera: 1.3MP Takakamera: 8MP autofokus, kuvanvakain, LED-salama
Verkkotuki: GSM, HSDPA (3G), LTE (4G)
Langaton: WLAN: a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 A2DP, NFC
Liittimet: MicroUSB 2.0 (SlimPort), 3.5mm audio
Navigointi: A-GPS / Glonass
Akku: 2300 mAh (17t puhetta, 7t internet), langaton lataus, ei vaihdettavissa
Koko: 137.9 x 69.2 x 8.6 mm
Paino: 130 g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"