keskiviikko 26. helmikuuta 2014

MWC14: Blackphone esittely

BlackphoneKerroimme tammikuussa turvallisesta Blackphone puhelimesta, nyt tiedämme sen hinnan ja hieman jotain muutakin.

Blackphone on puhelin jonka käyttöjärjestelmää on kehitetty Espanjalaisen Geeksphonen sekä Yhdysvaltalaisen Silent Circlen yhteisvoimin ideana tehdä yksityissuojan ja tietoturvan takaava älypuhelin.

Pohjana Blackphonessa on Android 4.0.4 ja sen päälle on rakennettu kokonainen turvakerros Silent Circlen ja monien muiden yhteistyökumppaneiden sovelluksia varmistamaan käyttäjänsä henkilösuojan sekä tietoturvan. Tätä yhdistelmää Blackphone kutsuu PrivatOS:ksi.

Tässä muutamia eroavaisuuksia perinteiseen Androidiin:

Toiminto: Android: PrivatOS:
Haku Seurattava Anonyymi
Lisätyt ohjelmat Monta, yksityisasetukset heikkoja Muutama, kaikki suojattuja
WLAN Paikantaminen päällä oletuksena Ei näy eikä näytä kuin luotettavat verkot
Ohjelmien oikeudet Yleensä kaikki tai ei mitään kontrolli oikeuksien annosta
Yhteysohjelmat Turvattomia, mahdollisuus tulla liitetyksi valeverkkoihin Suojatut puhelut,veistit,videopuhelut, tiedostonsiirto,verkkoselaus sekä ryhmäpuhelut
Päivitykset Harvoin ja yleensä kiinni operaattorista Turvapäivityksiä usein ja suoraan Blackphonelta

Hintava se kyllä on:

Puhelin on kuitenkin varsin kallis jos haluaa ottaa kaikki sen sisältämät integroidut turvaominaisuudet käyttöön kuten suojatun SpiderOak pilvitallennuksen 5GB kuukausirajalla, puhelimen kanssa SpiderOakiin voi tallentaa ja jakaa 100MB ilmaiseksi, tällä hetkellä palvelun voi myös rekisteröityä ilmaiseksi saaden samalla 2GB tallennustilaa.

Blackphone nykyinen hinnasto (26.02.2014)

Blackphonen sivuilla olevassa hinnastossa kaikkien palveluiden kanssa puhelimelle tulisi hintaa 1508 dollaria jos lisäpalveluille ottaa kahden ja kolmen vuoden sopimuksen.

Puhelimen voi ostaa toki myös ilman laajennettuja palveluita, tuolloin hintaa tulee 629 dollaria eli 458 euroa.

Hintojenkin perusteella puhelinta tuskin kukaan tavallinen tallaaja on hankkimassa mutta esimerkiksi työpuhelimiksi Blackphone voisi olla hyvinkin varteenotettava vaihtoehto.

Turvallista puhetta ja viestittelyä:

Blackphonen turvaominaisuuksien esittely

Silent Circlen osa on huolehtia ennen kaikkea puhelimen perinteisemmästä viestinnästä jossa se salaa puhelut, tekstiviestit, multimediaviestit sekä vielä muun muassa videopuhelut.

SC:n turvaominaisuudet ovat oletuksena käytössä Blackphonessa mutta se salaa vain yksisuuntaisesti silloin kun puhelimella soittaa Silent Circlen ulkopuolella olevaan puhelimeen tai viestimeen, tästä syystä Silent Circle jakaa BlackPhonen mukana 3 x 1 vuoden sopimuksia joidenka avulla suojaukset voi asentaa myös kolmeen muuhun puhelimeen jossa on joko iOS tai Android käyttöjärjestelmä.

Turvallista ja anonyymiä toimintaa verkossa:

Blackphonessa on yhdysrakenteisena palveluna myös käytössä Disconnect.me:n kehittämä VPN-ratkaisu jonka avulla hakukoneiden käyttö pysyy anonyyminä, Disconnect.me on rakentanut myös VPN-pohjaisen ratkaisun käsitellä puhelimen muita verkkoja niin että se lopettaa puhelimen salakuuntelun, tämä on kuitenkin vasta tuloillaan oleva palvelu jonka saavat kaikki Blackphonet myöhemmin.

Entäs sovellukset?

Vielä ei ole tiedossa miten ohjelmia voidaan puhelimeen ladata, puhelimessa on kuitenkin 16GB tallennustila, vapaasta levytilasta ei ole tässä vaiheessa vielä tietoa eikä siitä onko puhelimessa microSD-korttipaikkaa?

Se on kuitenkin varma tieto jo että Googlen sovelluskauppaa ei tässä Android pohjaisessa puhelimessa nähdä, mikä johtuu siitä että PrivatOS ei sisällä Google Playn vaatimia sovelluksia kuten paikannuspalveluita.

Se tuleeko Geekphone tai Silent Circle julkaisemaan Blackphonelle esimerkiksi oman sovelluskaupan ei myöskään ole tiedossa. Sovelluskaupalle tulee joka tapauksessa kysyntää sillä puhelimessa ei sellaista nyt ole.

Sovelluskauppa voisi sisältää vain puhelimen valmistajien hyväksymiä turvallisia ohjelmia.

Koska puhelimeen on kehitetty sovellusten oikeuksien hallinta jonka avulla käyttäjä itse voi valita mitä oikeuksia asennettavalle ohjelmalle antaa, on kovin kummallista tuolloin että ohjelmia ei tässä vaiheessa puhelimeen voi sitten asentaa.

Voi toki olla että Blackphonessa voi asentaa ohjelmia suoraan .APK asennustiedostojen kautta, mene ja tiedä tässä vaiheessa.

Saatavuus:

Blackphonen voi jo tilata jo ennakkoon sen kotisivuilta ja ensimmäisten luurien toimitus aloitetaan kesäkuussa.

Tekniset tiedot:

Puhelimen teknisiä ominaisuuksia ei oltu vielä tammikuussa paljastettu mutta ne ovat nyt tässä, tosin eivät vieläkään kovin tarkkoina koska muutoksia saattaa vielä myöhemmin tulla:

Käyttöjärjestelmä: PrivatOS with Silent Circle Suite
Näyttö: 4.7" HD IPS
Suoritin: Neliydin 2GHz
Keskusmuisti: 2GB DDR3
Tallennusmuisti: 16GB
Kamera: Takakamera: 8MP salamalla. Etukamera: 1.3MP
Verkkoyhteydet 2G: GSM
Verkkoyhteydet 3G: HSPA+
Verkkoyhteydet 4G: LTE
Muut yhteydet: WLAN 802.11 /b/g/n, Bluetooth 4.0
Navigointi: GPS
Liitännät: MicroUSB
Akku: ei ilmoitettu
Koko: ei ilmoitettu
Paino: ei ilmoitettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"