Toukokuussa 2013 EU:n komissaari Neelie Kroes alkoi ajamaan voimakkaasti Euroopan Unionin alueelle roaming- eli verkkovierailumaksujen poistamista mikä hänen mukaansa alentaisi eurooppalaisten puhelinlaskuja eri EU-maissa matkustaville, paikallistason tilanteesta Kroes ei mitä ilmeisemmin ole kiinnostunut.
Nyt europarlamentti on hyväksynyt Kroesin ehdotuksen ja odottaa nyt ministerineuvoksen hyväksyntää jotta siitä tulisi pysyvä laki EU-maiden välille.
Ehdotus on hyvin pelottava, Kroes ajaa tässä mitä ilmeisemmin lähinnä suurten monikansallisten teleoperaattoreiden asiaa eikä se paranna laisinkaan paikallistason operaattoreita tai heidän asiakkaitaan vaan lisää paineita nostaa kotimaan asiakaskunnan hintoja.
Kyse ei ole mistään pienestä asiasta vaan esimerkiksi Suomessa operaattorit joutuvat niin ahtaalle että se uhkaa dataliikenteen pakottamista siirtomääräisen laskutuksen suuntaan, kyseessä on kymmenien prosenttien laskujen kasvu jos Kroesin esitys hyväksytään myös ministerineuvoksessa.
Verkkovierailumaksujen täydellinen poistaminen on täysin absurdiajatus, muita pakotteita operaattoreita kohtaan voitaisiin kyllä ajaa, kuten maksujen selvää pienentämistä jolloin pienet paikallisoperaattorit eivät joutuisi niin kovaan paineeseen kuin nykyinen esitys ne tulee vääjäämättä pakottamaan.
Kommentteja kentältä:
DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisäsen uskoo että kotimaisten liittymien hinnat voivat nousta jopa kymmeniä prosentteja ja vain sen vuoksi mikäli ulkomailla matkustavien kuluttajien puheajalle ja mobiilidatalle ei aseteta ylärajaa, vaan puhelut ja data maksavat aina saman verran kuin kotimaassa.
Väisäsen mukaan muutos tarkoittaisi myös muutosta suomalaisten operaattorien hinnoittelukäytäntöön. Edessä olisi siirretyn datan määrään perustuva hinnoittelumalli.
Elisalla eikä Soneralla osata vielä sanoa miten verkkovierailumaksujen poistaminen näkyisi kuluttajille.
Elisan hallintojohtaja Sami Ylikortes ilmoittaa Ylelle että nykyisiä roaming–maksuja olisi mahdollista alentaa mutta niiden poistamista kokonaan hän ei pidä hyvänä ajatuksensa.
Suomalaisia operaattoreita edustava Ficomin toimitusjohtaja Reijo Sevanto antoi julkisuuteen lausunnon jo toukokuussa kun Neelie Kroesin ehdotus julkaistiin, tuolloin Sevanto ilmaisi huolensa siitä mitä se tekisi paikallisoperaattoreille.
Palvelut huonontuvat, eivät edes halpene:
Mikäli esitys menee läpi, ei se tee liittymistä yhtään sen edullisempia vaan mahdollisesti jopa kalliimpia sillä operaattorit pakotetaan tämänlaisilla rajoituksilla lisäämään roaming-maksujen jättämä aukko suoraan nykyisiin liittymäsopimuksiin, aivan kaikille asiakkaille liikkuu hän sitten ulkomailla tai ei.
Samalla operaattorit joutuisivat huonontamaan palveluaan poistamalla varsinkin Suomessa ja muissa pienemmissä EU-maissa vallalla olevat rajattoman dataliikenteen sopimukset jotka ovat kuluttajille kaikista huolettomin vaihtoehto internetin käyttöön mobiililaitteella.
Neelie Kroesin ehdotuksesta ei voi nähdä mitään hyvää, ellei siihen vielä keksitä jostain dataliikenteen pakottamista rajattomaksi muuten se ei kansalaisia auta.
LÄHDE: YLE
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
"be excellent to each other"