keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Tor-verkon ylläpidosta tuomio

Itävallassa on annettu historiallinen tuomio, jossa syytettynä ollut Tor-verkon harrastelija on tuomittu avunannosta rikokseen koska hänen palvelimensa läpi kulki laitonta materiaalia.

Kyse on tarkemmin salatun Tor-verkon yhdestä osasta eli nodesta jota syytetty ylläpiti siten että mahdollisti Tor-verkon käyttäjille sen että he ylipäänsä pystyivät ruudullaan näkemään muutoin salatun tietoliikenteen. Kyse on Exit Nodesta joka tarjoaa tietoliikenteen purun eli viimeisestä osasta monimutkaista verkkoa.

Nodin ylläpitämistä ei ole pidetty mitenkään erityisemmin salassa eikä periaatteessa sen tarvitse salassa edes pyöriä sillä mikään laki ei suoranaisesti ole Tor-verkkoa ja sen ylläpitoa vastaan missään Euroopan maassa.

Kyseisessä tapauksessa onkin kyse siitä voiko verkon ylläpitäjää syyttää siitä mitä verkossa tapahtuu, ja nyt ainakin Itävallassa mitä ilmeisemmin voi.

Vaikea sanoa mitä tuomarilla on päässään liikkunut kun on tuomionsa antanut mutta tämä tapaus periaatteessa tekee Tor-verkon ylläpitämisestä laitonta Itävallassa, sillä se perustuu nimenomaan jakamiseen ja yhdistelyyn siten että monesta nodesta tulee yksi verkko ja tietoliikenne pyörii näissä edestakaisin, puuttumatta siihen mitä liikenne pitää sisällään.

Periaatteessa nyt ainakin Itävallassa voitaisiin nyt annetun tuomion mukaisesti syyttää teleoperaattoreita kaikesta Internetissä tapahtuvista laittomuuksista, varisinkin piratismista.

Ehkä kuitenkin mikäli operaattoreita lähdettäisiin haastamaan oikeuteen tätä pitäen ennakkopäätöksenä niin voisi melko heikosti syyttäjälle käydä sillä nykyinen tuomio annettiin paikallistuomioistuimessa (alioikeus/käräjäoikeus) joka olisi varmasti valituskierroksella saatu nurin.

Tuomittu ei kuitenkaan pystynyt lähtemään valituskierrokselle taloudellisen tilanteensa vuoksi, usein kuitenkin näissä tapauksissa valituskierrosta on tullut sponsoroimaan EFF tai jokin muu kansalaisjärjestö.

Tarkempia tietoja tuomiosta ei vielä julki:

Toistaiseksi tuomion yksityiskohtia ei ole vielä julkaistu.

Juttua seuraa Itävaltalainen Blackout Austria -blogi, sinne myös ilmestynee lisätietoja annetusta tuomiosta kunhan tieto vain leviää heille saakka.

Salaliittolaisille herkkua:

Nyt salaliittoteoriitikot innostuvat, onko kyseessä NSA:n hyökkäys suojattuja järjestelmiä vastaan, eilen Yhdysvaltalainen PayPal jäädytti Sveitsissä toimivan suojatun sähköpostipalvelun tilin jossa oli 275 000 dollaria ja nyt tämä.

Tor-verkoista tai täysin suojatuista muistakaan palveluista ei luonnollisesti NSA:n kaltaiset laajamittaista vakoilua harjoittavat tahot pidä ja haluavat palvelut alas koska heidän järjestelmänsä ei ainakaan kovin helposti pääse palveluita käyttävien käyttäjien jäljille.

Onko NSA kaiken takana? ;)

LÄHDE: Digitoday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"be excellent to each other"