Apple julkaisi eilen illalla Suomen aikaa pari uutta iPhonea sekä kauan odotetun Apple Watchin, tässä jutussa keskitymme kyseiseen älykelloon, iPhone esittelyt tulevat myöhemmin.
Huhupuheissa iWatchina tunnettu Applen älykello julkaistiin yksinkertaisesti Apple Watchiksi (Apple kello) nimettynä.
Älykello on Applen tapaisesti hyvin kaunis laite, se on myös ensimmäinen Applen laite joka käyttää Safiiria näytön pintalasina josta Jony Ivy muistutti julkaisutapahtumassa esitetyssä videossa että Safiiri on toiseksi kestävintä läpinäkyvää materiaalia heti timantin jälkeen.
Safiiri on todellisuudessa eräänlaista kristallia jota on hyvin kallista ja vaikea valmistaa, sen etuihin kuuluu keveys ja ennen kaikkea naarmun ja iskun kestävyys.
Näyttö ei kuitenkaan ole kaareva kuten Samsungin Gear S -älykellossa vaan se on neliön muotoinen.
Pakkonaitos iPhonen kanssa:
Apple Watch vaatii kumppanikseen iPhone puhelimen jonka täytyy olla vähintään iPhone 5. Apple Watch toimittaa sensoreidensa datan puhelimelle ja pystyy myös käsittelemään puhelimesta tulleita tietoja kuten tekstiviestejä sekä muita toimintoja, kaikki kellon verkkopalvelut vaativat puhelimen läsnäoloa sillä yhteys haetaan siitä.
Puhelimeen lähetettävät tiedot koskevat lähinnä käyttäjän liikuntatietoja ja niitä voi käsitellä ja seurata tulevan iOS 8-käyttöjärjestelmän integroidulla liikuntasovelluksella, tosin moni kellon tekemä seuranta onnistuu myös pelkästään puhelimen avulla.
Liikuntasovelluksen lisäksi tietoa siirretään tekstiviestien ja jopa puheluiden välillä.
Puhelut onnistuvat Apple Watchilla helposti sen pienen kaiuttimen sekä mikrofonin ansiosta joten puhelinta ei ole pakko napata taskusta mikäli tietää puhelun olevan lyhyt. Kesken olevan puhelun pystyy myös siirtämään lennossa iPhoneen jos keskustelu käy pidemmäksi tai ei halua kaikkien kuulevan sitä.
Ei ole vielä varmaa tietoa siitä kuinka kello toimii ilman iPhonea mutta voisi kuvitella että esimerkiksi liikuntatiedot tallentuvat siihen ilman puhelimenkin läsnäoloa ja siirtyvät puhelimeen kun sellainen tulee kantoalueelle. Koska Apple Watchissa ei ole sisäänrakennettua GPS:ää ei esimerkiksi juoksulenkin reittikartta piirry kartalle ilman puhelimen läsnäoloa.
Puhelimen sekä kellon liikuntasovelluksessa on paljon jo nähtyä ja sitä tullaan varmasti vertaamaan Samsungin S Health sovellukseen myöhemmin mediassa sillä toiminnot ovat hyvin samankaltaisia, esimerkiksi Apple Watchin sovelluksessa on myös henkilökohtainen valmentaja.
Liikuntasovelluksen henkilökohtainen valmentaja oppii käyttäjänsä tavoille joten se pystyy puuttumaan käyttäjän liikuntaan tai vähäiseen liikuntaan tarpeen mukaan.
Liikuntasovellus kellossa taas saa tietonsa sisäänrakennettujen antureiden avulla sekä sykkeen se saa kellon alta löytyvien valoantureiden avulla, hieman kuten esimerkiksi Samsungin Gear Fit.
Mikä on uutta älykellon saralla on Applen tuotteessa se että sillä voi lähettää ystävälleen oman sydämen sykkeen jolloin se palautuu vastaanottajalle haptisena värinänä, toistaiseksi toiminnosta ei ole vielä juurikaan mitään konkreettista hyötyä muuta kuin sen toimimien rakastavaisten leluna, mutta Apple avaa kellonsa kehittäjille jolloin vaikkapa kyseiselle sovellukselle voisi löytyä jokin lääketieteellinen hyötytarkoitus.
Kello osaa myös navigoida jopa niin ettei ruudulle tarvitse juurikaan katsoa kävellessään kohteeseen sillä kello osaa väristä eri tavalla jokaisessa suunnassa, näin käyttäjä pystyy tuntemaan mihin päin täytyy kääntyä.
Maksa rannetta heiluttamalla - NFC on nyt älykellossa:
Yksi hyvin mielenkiintoinen toimintolisäys on NFC-tuki jonka avulla onnistuu esimerkiksi reaalimaailman palveluihin kirjautuminen, hotellihuoneen oven avaukset ja toki myös perinteinen maksaminen, palveluiden leviämisestä Yhdysvaltojen ulkopuolelle ei ole mitään varmuutta ja voi olla että NFC-maksaminen ei ikinä leviä Applen palveluna Suomeen saakka.
Hallintaa joko kosketuksella tai perinteisemmällä tavalla:
Älykelloa voi hallita kahdella eri tavalla, joko perinteisesti koskettamalla ruutua tai käyttämällä kellon sivussa olevaa säädinpyörää tai tuttavallisemmin vetonuppia joka on tuttu analogisista kelloista, Apple Watchissa ei vain säädetä viisareita vaan navigoidaan käyttöliittymässä, sillä voi esimerkiksi suurentaa kuvia ja selata valikoita ja valita ohjelmia ja toimintoja painamalla rullaa.
Kellon kosketusnäyttö on myös kehitetty siten että se tunnistaa painaluksen, kun käyttäjä painaa ruutua esimerkiksi jonkin toiminnon vahvistuksen vuoksi, tunnistaa näyttö raskaamman painaluksen pelkän hipaisun lisäksi, näin toiminnot ovat varmempia.
Apple luottaa kovasti magneetteihin:
Apple Watchin ranneremmiin kiinnittyminen on hoidettu yksinomaan magneeteilla kuten myös remmin itsensä kiinnittäminen. Apple käyttää myös laitteen latauksessa magneettia aivan kuten yhtiön kannettavien latauksessakin, toiminto vaikutti ainakin videossa hyvin näppärältä mutta remmit eivät kovin luotettavilta.
Tarjolla toki on erikseen myytävänä perinteisempi remmi jonka saa soljella kiinni.
Rannekello toimitetaan itse asiassa kolmena erilaisena versiona joissa itse laite on hieman erinäköinen ja kokoinen, alla kuva eri malleista.
Hieman hölmöltä kuulosti se että perusmallista toimitetaan kaksi eri kokoa ja syyksi tälle ratkaisulle mainittiin eri kokoiset kädet, eli kellosta on olemassa vielä pienemmällä näytöllä oleva versio.
Saatavuus:
Tarkempia saatavuustietoja Apple ei ole vielä kellostaan kertonut kuin että se tulee saataville vuoden 2015 alusta.
LÄHDE: Apple
Päivitys: 11.9 klo 14:58: lisätty tieto saatavuudesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
"be excellent to each other"